Bağışıklığı güçlendiren ve besin kıymeti yüksek olan çileğin pek çok yararı bulunmaktadır. Çilek, ağız ve deri yaralarını oluşturan kimi virüsler için öldürücü tesire sahiptir.
Çilek, dişler üzerindeki lekelenmeyi engellediği üzere içeriğindeki C vitamini ile dişetlerinizi güçlendirerek dişeti sıhhatinizi korur.
Yararlarını saymakla bitmeyen çileğin, bir gayrı kıymetli özelliği de dişleri beyazlatma tesirinin olmasıdır.
Çilekte bulunan malik asit diş minesinde doğal beyazlatıcı tesiri gösteriyor. Ama çileğin içerisindeki asit ve şekerin diş minesine zarar vermemesi için, tüketildikten sonra su içilmeli yahut ağız çalkalanmalıdır.
Lazerle Diş beyazlatma
Lazer teknolojisi, son yıllarda umumi tıp ve diş hekimliği ortamlarında yaygın formda kullanılmaktadır ve bugün diş hekimliği pratiklerine getirdiği yeniliklerle epey yüz güldürücü sonuçlar vermektedir.
Diş beyazlatma süreci eski klâsik formüllerle de yapılabilirken lazer tasarrufu ile daha süratli ve efektif sonuçlar alınabilmektedir. Dişlerdeki renk değişiklikleri, diş minesi üzerine uygulanan beyazlatma ajanlarıyla giderilebilmektedir. Tedavi sonrası diş rengi 23 tona kadar beyazlayabilmektedir.
Diş tabibi denetiminde bireye tutarlı seçimlerle yapılan beyazlatma süreçlerinin dişe hiçbir zararı olmamaktadır. Bu süreç sonrası hastaların, tabipleri tarafından önerilen tedavi sonrası bakımlarını da ihtimamla tatbikleri gerekir.
Diş beyazlatma ve dişleri güçlü tutmak için hangi doğal besinlerden yararlanabilirsiniz?
Diş dostu olarak kabul edilen azık hususlarının başında proteinler gelir. Vücudumuzun temel yapı taşını oluşturan bu unsurlar hem dişlerin gelişimi sırasında, hem de dişler sürdükten sonra diş sıhhati açısından da kesinlikle tüketilmesi gereken besin unsurlarıdır. Şayet diş illetlerini büsbütün engellemek istiyorsak; ağız bakımıyla birlikte yediğimiz yiyeceklere de dikkat etmemiz gerekir.
Kimi besinler dişlerimizin beyazlığını muhafazasına ve güçlenmesine yardımcı oluyor bunlar:
Süt: Süt ve süt eserleri içerdikleri kalsiyumla dişleri güçlendirip, diş eti marazından korur. Yüksek protein içeriğinin yanı sıra diş sağlığındaki değeri açısından peynir bilhassa şekerli azık tüketimi sonrası şiddetle tavsiye edilen bir besindir.
Badem ve mekan fıstığı: Her ikisi de ağızda temizleyici tesire sahip olup, diş üzerindeki plak oluşumunu azaltırlar. Ayrıyeten yan fıstığı tükürük yapısını güçlendirici özelliğe sahiptir.
Somon balığı: Kalsiyum açısından çok güçlü olan somon balığı, içeriğindeki D vitamininden ötürü ağız sıhhati açısından epeyce kıymetlidir. Tıpkı hengamda çocuklarda diş gelişimine de yardımcı olmaktadır.
Çilek: Doğal diş beyazlatan bu eser, C vitamini açısından varlıklı olup diş eti sıhhatini korur.
Su: Ağız içindeki bakterilerin minimumda tutulması için direk yardımcıdır. Başkaca tükürük salgısını artırarak da yardımcı olur.
Portakal ve turunçgiller: C vitamini içeriği yüksek olan bu besinlerde bulunan florun unsuru dişin sert tabakasını güçlendirir, dişleri asitlere karşı korur, diş eti iltihabını önler, diş etlerinin sağlıklı kalmasını sağlar.
Ağız ve diş sıhhatinde değerli rol oynayan gayri besinler sırasıyla brokoli, susam tohumu, adaçayı, elma , havuç, karnabahar ve armut olarak sayılabilir.