İşitme Engelli Bireylerin Konuşmasında Sesin Yeri Mesleki yaşamımızda en fazla karşılaştığımız yanlışlardan biri, konuşmanın tamamen seslere yüklenmesidir Sesler konuşmada etkin ve de yetkindir Ama sesleri anlayışlı olmak ya da seslendiriyor edinmek, söylev için yeter durum değildir “Bu çocuk tüm sesleri çıkarıyor o halde bu çocuk konuşabilir çağrıda bulunmak, dürüst bir ifade değildir Bu hafıza içten bir ifade olsaydı, işimiz çok kolaylaşacak, sesin çıkış yerleri ve biçimleri öğretilerek işitme engelliler konuşabilir ışık halkası gelecekti Hatta daha ileri boyutta düşünülürse, sesini çıkardığımız bütün dilleri konuşabiliyor olacaktık Ancak bu da olağan işiten bireyler için hiç de zor olmayacaktı Mesela, Kuranı Kerim’i düşünelim, biz Arapçadaki tüm sesleri çıkardığımız için Kuranı Kerim’i okuyabiliyoruz, fakat hiç birimiz özel bir eğitim almadan Arapça konuşamıyoruz Veya İngilizcedeki tüm sesleri çıkarıyoruz oysa karşımıza bir İngiliz geldiğinde kendisiyle konuşamıyoruz Konuşabilmek için ya özel ders alıyoruz veya bu dilin konuşulduğu ülkelerde bir vakit yaşıyoruz Tıpatıp bu örneklerde olduğu gibi öteki dillerde de benzer durumlar söz konusudur Dillerde farklılaşan sesler olabilir ve bu sesler konuşulan dil üstünde önemli bir yere sahiptir Ama bu sesleri çıkarabiliyor almak konuşabiliyor olmayı gerektirmez Çoğu velimizden “Efendim benim çocuğum şu, şu sesleri çıkaramıyor Çıkarsa fazla güzel konuşacak Türünden sözleri sık sık duymuşuzdur Bu sözler, saf pak niyetlerin kolay mantık kuralları içersinde ortaya koyduğu yanlış düşüncelerdir Bu düşüncelerle halk müziği konuşmayı basite indirgeme eğilimi gösterir Fakat durumun basitleştirilmesi gerçeği farklılaştırmaz Gerçek, dilin konuşularak geliştirileceğidir Hitabe ama konuşularak öğrenilir Velilerimizin veya bu durumu dışardan gözlemleyen bireylerin bu şekilde düşünceler içerisinde olması doğaldır Fakat bu koşul bilirkişi boyutuna taşındığında problem çözümsüzlüğü ve hüsranı beraberinde getirir Hele ancak “Ben yaptım, oldu mantığı ile gidiliyor ve insanların yılları gereksiz vaatlerle çalınıyorsa, bunun diyeti hiçbir şekilde ödenemez Bu alanda hizmet veren, hizmet bölge tüm elemanların data paylaşımı içerisinde olması yapılan ya da yapılabilecek yanlışları engelleyebilecektir Testyanılma yolu öğrenme için yardımsever bir yöntemdir Fakat pahalı bir yöntemdir(Bursalıoğlu, 2002) Kaynaklar Bursalıoğlu, Z(2002), Okul Yönetiminde Yeni Inşa ve Tavır, Pegem A, Ankara