adanali
FD Üye
- Katılım
- Eki 20, 2019
- Mesajlar
- 2,792
- Etkileşim
- 0
- Puan
- 36
- Yaş
- 36
- Konum
- Adana
- Web sitesi
- bilgilihocam.com
- F-D Coin
- 69
İşkembe çorbası genellikle sığır işkembesinden yapılan bir çorba çeşididir. Kiminin çok sevdiği kimininse hiç sevmediği işkembe çorbası usulünce pişirildiğinde son derece aranılan ve sevilen bir çorbadır. İyi temizlenmiş ve tarifine uygun pişirilmiş işkembe çorbası sevenleri ve meraklısı için oldukça iştah açıcı özelliktedir. Ayrıca işkembenin içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir; vücut grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı direnç kazanır. İşkembe çorbası ile ünlü mekanlarda çok lezzetli işkembeler yiyebileceğiniz gibi, bu çorbayı evinizde kendi mutfağınızda da hazırlayabilirsiniz. Nasıl mı? İşte tarifi.
İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır, İşkembe Çorbası Malzemeleri 1
İşkembe Çorbası İçin Gerekli Malzemeler
*1 kilogram iyi temizlenmiş işkembe
*3 çorba kaşığı un
*3 çorba kaşığı tereyağı
Haşlamak için:
Yarım limon suyu
1 adet küçük boy kuru soğan
2 diş sarımsak
6 su bardağı su
Servis için:
Yarım çay bardağı sirke
4-5 diş sarımsak
Terbiyesi için:
1 adet yumurta sarısı
2 çorba kaşığı un
4 çorba kaşığı yoğurt
Yarım limon suyu
1 çay kaşığı tuz
İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?
Önce iyice temizlenmiş işkembenin üzerini geçecek kadar su ilave edin ve işkembeler yumuşayana kadar 40 dakika haşlayın.
Haşlanan işkembeleri kevgir yardımıyla bir kaseye alın.
Başka bir tavada 3 çorba kaşığı tereyağını eritip üzerine 3 çorba kaşığı un ilave edin ve un kokusu çıkana kadar kavurun.
Süzdüğünüz işkembelerin ılınmış olan suyundan azar azar olacak şekilde tavaya ilave edin ve unu topaklanmaması için çırpıcı kullanarak hızlı şekilde karıştırın.
Daha sonra bu karışımı haşlanan işkembelerin suyunun olduğu tencereye sürekli karıştırarak ilave edin ve iyice yedirin.
Bu arada çorbanın terbiyesini de hazırlayın. Bunun için 4 çorba kaşığı yoğurt, 2 çorba kaşığı un, 1 adet yumurta sarısı, yarım limon ve 1 çay kaşığı tuzu derin bir kasede iyice karıştırarak çırpın.
Terbiyeyi, kaynayan haşlama suyu ile ılıştırın ve çorba tenceresine azar azar ekleyerek hızlı hızlı karıştırın.
Bir kenarda bekleyen haşlanmış işkembeleri de tencereye ilave edin ve kısık ateş kullanarak 15 dakika kaynatın.
Sarımsakları sarımsak ezici ile ezin yahut rendeleyin ve sirke ile karıştırın.
İşkembe çorbasını servis kaselerine alın sarımsaklı sirkeyi de ilave ederek sıcak olarak servis edin.
İşkembe Çorbası
İşkembe çorbasını pişirmeden önce işkembeyi iyice temizleyip bol suda yıkarsanız ve sirkeli suda bekletirseniz; bir de haşlama sırasında sarımsak, kuru soğan, limon suyu gibi malzemeleri de haşlama suyuna ilave ederseniz işkembenin kokusunu bastıracaktır.
Bu arada bir püf noktası verelim; çorbanın pişerken kesilmemesi için terbiyeyi çorbaya azar azar ekleyin ve çorbayı sürekli karıştırarak kaynatın. İşkembelerin yumuşacık olması ve daha kısa sürede pişmesi için düdüklü tencere kullanabilirsiniz.
İşkembe çorbası çeşitleri denildiğinde akla gelen ilk tarif terbiyeli işkembe çorbasıdır. Ama işkembe çorbası terbiyesiz de pişirilebilir. Kıvamı ve rengi terbiyeli işkembeye göre daha açık olan işkembe çorbası terbiyesiz de tercih edilmektedir ama klasik ve yaygın olan tarif terbiyeli işkembe çorbasıdır. İşkembe çorbası sosu çorbaya asıl aromasını veren asıl özelliktir.
İşkembe Çorbası Kaç Kalori?
1 porsiyon işkembe çorbası kalorisi ortalama 210’dur.
İşkembe Çorbası Faydaları
İşkembe çorbası kalsiyum açısından oldukça zengindir. Bu sebeple de kemiklerin gelişimi için son derece faydalıdır.
İşkembede bulunan kalsiyum, çinko, fosfor, B12 gibi vitaminler vücudun günlük ihtiyacını karşılar.
İşkembe bağışıklık sistemini güçlendirir; grip soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara iyi gelir.
Üst solunum yolları enfeksiyonuna kapılma riskini ortadan kaldırır.
Hastalık sürecinde içilen işkembe çorbası, iyileşme sürecini hızlandırır.
İşkembe günlük B12 vitamini ihtiyacınızı karşılar.
İşkembe hücre yenilenmesi sağladığı gibi, vücudun kanser hastalığına sebep olan serbest radikallerle de savaşmasını kolaylaştırır.
İşkembe kolin denilen madde açısından zengindir. Kolin, metabolizmayı hızlandırarak karaciğer yağlanmasının önüne geçer.
İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır, İşkembe Çorbası Malzemeleri 1
İşkembe Çorbası İçin Gerekli Malzemeler
*1 kilogram iyi temizlenmiş işkembe
*3 çorba kaşığı un
*3 çorba kaşığı tereyağı
Haşlamak için:
Yarım limon suyu
1 adet küçük boy kuru soğan
2 diş sarımsak
6 su bardağı su
Servis için:
Yarım çay bardağı sirke
4-5 diş sarımsak
Terbiyesi için:
1 adet yumurta sarısı
2 çorba kaşığı un
4 çorba kaşığı yoğurt
Yarım limon suyu
1 çay kaşığı tuz
İşkembe Çorbası Nasıl Yapılır?
Önce iyice temizlenmiş işkembenin üzerini geçecek kadar su ilave edin ve işkembeler yumuşayana kadar 40 dakika haşlayın.
Haşlanan işkembeleri kevgir yardımıyla bir kaseye alın.
Başka bir tavada 3 çorba kaşığı tereyağını eritip üzerine 3 çorba kaşığı un ilave edin ve un kokusu çıkana kadar kavurun.
Süzdüğünüz işkembelerin ılınmış olan suyundan azar azar olacak şekilde tavaya ilave edin ve unu topaklanmaması için çırpıcı kullanarak hızlı şekilde karıştırın.
Daha sonra bu karışımı haşlanan işkembelerin suyunun olduğu tencereye sürekli karıştırarak ilave edin ve iyice yedirin.
Bu arada çorbanın terbiyesini de hazırlayın. Bunun için 4 çorba kaşığı yoğurt, 2 çorba kaşığı un, 1 adet yumurta sarısı, yarım limon ve 1 çay kaşığı tuzu derin bir kasede iyice karıştırarak çırpın.
Terbiyeyi, kaynayan haşlama suyu ile ılıştırın ve çorba tenceresine azar azar ekleyerek hızlı hızlı karıştırın.
Bir kenarda bekleyen haşlanmış işkembeleri de tencereye ilave edin ve kısık ateş kullanarak 15 dakika kaynatın.
Sarımsakları sarımsak ezici ile ezin yahut rendeleyin ve sirke ile karıştırın.
İşkembe çorbasını servis kaselerine alın sarımsaklı sirkeyi de ilave ederek sıcak olarak servis edin.
İşkembe Çorbası
İşkembe çorbasını pişirmeden önce işkembeyi iyice temizleyip bol suda yıkarsanız ve sirkeli suda bekletirseniz; bir de haşlama sırasında sarımsak, kuru soğan, limon suyu gibi malzemeleri de haşlama suyuna ilave ederseniz işkembenin kokusunu bastıracaktır.
Bu arada bir püf noktası verelim; çorbanın pişerken kesilmemesi için terbiyeyi çorbaya azar azar ekleyin ve çorbayı sürekli karıştırarak kaynatın. İşkembelerin yumuşacık olması ve daha kısa sürede pişmesi için düdüklü tencere kullanabilirsiniz.
İşkembe çorbası çeşitleri denildiğinde akla gelen ilk tarif terbiyeli işkembe çorbasıdır. Ama işkembe çorbası terbiyesiz de pişirilebilir. Kıvamı ve rengi terbiyeli işkembeye göre daha açık olan işkembe çorbası terbiyesiz de tercih edilmektedir ama klasik ve yaygın olan tarif terbiyeli işkembe çorbasıdır. İşkembe çorbası sosu çorbaya asıl aromasını veren asıl özelliktir.
İşkembe Çorbası Kaç Kalori?
1 porsiyon işkembe çorbası kalorisi ortalama 210’dur.
İşkembe Çorbası Faydaları
İşkembe çorbası kalsiyum açısından oldukça zengindir. Bu sebeple de kemiklerin gelişimi için son derece faydalıdır.
İşkembede bulunan kalsiyum, çinko, fosfor, B12 gibi vitaminler vücudun günlük ihtiyacını karşılar.
İşkembe bağışıklık sistemini güçlendirir; grip soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara iyi gelir.
Üst solunum yolları enfeksiyonuna kapılma riskini ortadan kaldırır.
Hastalık sürecinde içilen işkembe çorbası, iyileşme sürecini hızlandırır.
İşkembe günlük B12 vitamini ihtiyacınızı karşılar.
İşkembe hücre yenilenmesi sağladığı gibi, vücudun kanser hastalığına sebep olan serbest radikallerle de savaşmasını kolaylaştırır.
İşkembe kolin denilen madde açısından zengindir. Kolin, metabolizmayı hızlandırarak karaciğer yağlanmasının önüne geçer.