iltasyazilim
FD Üye
Çorum mutfağı denildiğinde sadece leblebi akla gelmez Hele Çorum’un ilçesi İskilip söz konusu olduğunda, İskilip’in yemek kültürü ve iskilip dolması bir adım öne çıkar
İskilip dolması, düğünlerde erkek dolma ustalarınca veya deneyimli kişilerce yapılır Dolma, belki de tarihteki en eski düdüklü tencere örneklerinden sayılabilecek bir sistemle pişirilir
İskilip dolması yapımında yaklaşık 1 metre yükseklik ve çaptaki kazanlar kullanılır Kazanların düdüklü tencere özelliği gösterebilmeleri için kapaklarının üstüne ağır bi cisim konulur ve çok küçük bir kısmı hariç kapağın çevresi hamurla kapatılır Hamurla kapatılmayan bu kısım düdüklü tenceredeki düdüğün vazifesini görür
İskilip dolmasına farklılık kazandıran özelliklerin başında, kullanılan pirinç türü ve pişirme şekli gelir İskilip dolması için Kastamonu ilinin ilçesi ve İskilip’in komşusu olan Tosya’da yetişen akçeltik pirinci kullanılır
İlk aşamada pirinçler bol miktarda hayvansal yağ (sığır iç yağı veya kuyruk yağı) ve soğan ile kavrulur Kavrulan pirinçler daha sonra “ca adı verilen bez çuvallara doldurulur
Pilav kazanının içine yerleştirilen saçayak üzerine pirinç doldurulmuş ca yerleştirilir Amaç sacayağı sayesinde ca ile etin temasını kesmektir Kazanın en dibinde et ve etsuyu olur Kazanlar ertesi günün ilk ışıklarına kadar kısık meşe veya katı meyve odun ateşinde bekletilir ve pirinçlerin alttaki et suyunun buharıyla pişerek pilav haline gelmesi sağlanır Hazırlanan dolma sabah namazından çıkan insanlara lenger denilen özel kaplarda 12 kişilik masalarda sirke salatası ile servis edilir
Dolma yöre halkının damak tadına hitap eder ve ülkemizin doğusundaki insanlarında seveceği bir yemektir Daha hafif yiyeceklere alışmış olan Akdeniz ve Ege insanı da bu yemeği tattıkça sevmektedir
Kaynak:GurmeRehberi
İskilip dolması, düğünlerde erkek dolma ustalarınca veya deneyimli kişilerce yapılır Dolma, belki de tarihteki en eski düdüklü tencere örneklerinden sayılabilecek bir sistemle pişirilir
İskilip dolması yapımında yaklaşık 1 metre yükseklik ve çaptaki kazanlar kullanılır Kazanların düdüklü tencere özelliği gösterebilmeleri için kapaklarının üstüne ağır bi cisim konulur ve çok küçük bir kısmı hariç kapağın çevresi hamurla kapatılır Hamurla kapatılmayan bu kısım düdüklü tenceredeki düdüğün vazifesini görür
İskilip dolmasına farklılık kazandıran özelliklerin başında, kullanılan pirinç türü ve pişirme şekli gelir İskilip dolması için Kastamonu ilinin ilçesi ve İskilip’in komşusu olan Tosya’da yetişen akçeltik pirinci kullanılır
İlk aşamada pirinçler bol miktarda hayvansal yağ (sığır iç yağı veya kuyruk yağı) ve soğan ile kavrulur Kavrulan pirinçler daha sonra “ca adı verilen bez çuvallara doldurulur
Pilav kazanının içine yerleştirilen saçayak üzerine pirinç doldurulmuş ca yerleştirilir Amaç sacayağı sayesinde ca ile etin temasını kesmektir Kazanın en dibinde et ve etsuyu olur Kazanlar ertesi günün ilk ışıklarına kadar kısık meşe veya katı meyve odun ateşinde bekletilir ve pirinçlerin alttaki et suyunun buharıyla pişerek pilav haline gelmesi sağlanır Hazırlanan dolma sabah namazından çıkan insanlara lenger denilen özel kaplarda 12 kişilik masalarda sirke salatası ile servis edilir
Dolma yöre halkının damak tadına hitap eder ve ülkemizin doğusundaki insanlarında seveceği bir yemektir Daha hafif yiyeceklere alışmış olan Akdeniz ve Ege insanı da bu yemeği tattıkça sevmektedir
Kaynak:GurmeRehberi