bilgisayarci
FD Üye
Türkiye'de kronik işsizlik sorunu iktisatta yaşananları da gözler önüne seriyor.
Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) aralık ayı bilgilerine nazaran ülkede kayıtlı 3 milyon 171 bin işsiz var. Bunların yüzde 33’ü de 15-24 yaş ortası gençler.
İş bulabilme umuduyla çabucak hemen her gün İŞKUR önüne giden yurttaşlar, uzun kuyruklarda bekliyor.
Atanamayanlar İŞKUR kapısında!
Birgün'den Nisa Küçük haberine nazaran, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden iki yıl evvel mezun olduğunu söyleyen Ahmet K, öğrenci meskeninde kaldığını aktardı. Tarih kısmını bitirdiğini kaydeden Ahmet K, “KPSS’ye girdim 86 puanla atamam yapılmadı” dedi ve ekledi:
Artık kendi kısmımda de iş aramıyorum. Şu an bir öğrenci meskeninde kalıyorum, masraflarımı karşılamakta zorluk çekiyorum. Ailemden de para istemekten çekiniyorum artık. Birkaç ay daha iş bulamazsam ailemin yanına döneceğim.
Pandeminin tesirleri sürüyor!
Geçimini konutlarda paklık yaparak karşılayan Ayşe Gül, pandemide işsiz kaldığını kaydetti. Gül, “İş bulabilmek için İŞKUR’a geldim fakat iş yokmuş. Konut işçilerine dayanak sağlanmalı. Salgın devrinde beşerler huzursuz olduğu için işsiz kaldık” dedi.
Yıllardır işsiz olduğunu söyleyen Telli Baygül de meskenlere paklığa gittiğini fakat pandemide işsiz kaldığını söyledi. Baygül, “Daha evvel meskenlere paklık yapmaya gidiyordum. Günlük 50 TL’ye çalışıyordum. İşler azaldı değil artık hiç yok” diye konuştu.
Garantili bir iş aradığını belirten Baygül, şunları kaydetti:
Paklık riskli bir iş olsa da mecburen tekrar gideceğim. Sigorta yok, garanti yok. Kimin meskenine gittin? Nasıl beşerler? Başına bir şey gelme ihtimali var. Taciz olaylarını geçtim cam silerken düşme, yaralanma ihtimalin var. Aldığım para günübirlik, daima değil. Beşerler kendi meskenlerini kendi temizler oldu.
Pide ustası olan Şevket Başutçu da iş arıyor. Pandemiden çok kısa bir müddet evvel bir arkadaşıyla kafe açtığını kaydeden Başutçu, “Kafeyi açtık 15 gün sonra salgın başladı, kafeler kapandı. Bir buçuk yıl zar sıkıntı ayakta tuttuk. Önlemlerle birlikte hakikat düzgün iş de olmadı, biz de kafeyi devrettik” dedi. Üç çocuğunun olduğunu belirten Başutçu, yeni artırımlarla geçinmenin daha da zorlaştığının altını çizdi.