Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

İslama gore Cocuk eğitimi nasıl olmalı

0
132

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0

Cocuklar Allah cc tarafından Anne ve babaya birer emanetidir Allah yavrularımızı bize emanet bıraktı Aslında onların sahibi biz değiliz sadece onların doğumunda bir sebebiz Onların gercek sahibi Hz Allah'tır Buyuklerimiz ne guzel soylemişler Ağac yaş iken eğiliryani ne demek ağac yaş iken eğilir cocuklarımızı hayra,guzelliğe,guzel ahlaka yoneltirsek oraya doğru eğilim gosterirlerVe bundan hem o cocukların anne babaları hemde onların yetişmesine sebep olan hocaları sevaplıdırFakat bizler cocuklarımızın dalalete islam dığı hal ve harekete, kotu ahlaka cirkinliğe doğru meylettirirsek oraya doğru yonelirler Ve o cocuk bir betbaht olur Vatana ,millete ve bizlere zarar verirBundan da annesi babası hemde hocası mesul olur Onun icin yavrularımızın eğitimine cok oenm gostermeliyiz
Peygamber Efendimiz(sav) bir hadisinde buyuruyor ki; Sizin en hayırlınız ailenize en hayırlı olanınızdırdemek ki iş once bizde bitiyor Biz en hayırlı olursak cocuklarımız da bizden sonraki gelecekler de en hayırlı olacaktırAnne ve Baba'ya cok buyuk gorevler duşuyor Annenin annelikte babanın da babalıktan vazgecmesi kadar buyuk bir hata olamazCocuğu anlamaya calışmalıyız Ozellikle annelerin cocuk yetiştirme vasfını araştırmalı ve o vasıflarda kendilerini donatmalılardır Şoyle bir soz vardır Kendisini ıslah edemeyen başkasını ıslah edemezEğer Anne ve baba yaşantısıyla islami guzellikleri kendisinde barındırmıyorsa, kendisinden sonra gelecek neslin guzel olmasını beklememelidir Osmanlıya baktığımız zaman nasıl dunyaya hukmetmişler demek ki cekirdekten yetiştirmişler
Kısa bir Hikaye ile sohbetimizi bitirelim

imagesislamagorecocukegitiminasilolmali5ae911986c93d

Ahmet ve Mehmet bican kardeşler

Ahmedi Bican bir gun, Gelibolu'nun en buyuk camiinde sohbet veriyordu Herkes dikkatle sohbeti dinliyordu Kardeşlerim! İnsanı Rabbinden uzaklaştıran perdelerin en buyuğu, kalbi oldurmek, karartmaktır Kalbin olmesine kararmasına sebep de dunyayı sevmektir Bir hadisi kutside buyruldu ki:Ey Ademoğlu! Kanaat et zengin ol Hasedi terket, rahat ol! Dunyayı terket, dinin halis olsun

Kim gıybeti terkederse, Allah'u tealaya karşı olan sevgisi coğalır Kim az ve doğru konuşursa, aklı tam olur Kim aza kanaat ederse, gercekten Allahu tealanın ahdine inanmış olur Kim dunya icin kaygılanırsa Allah'u tealadan uzaklaşır

Ahmedi Bican hazretleri vaz ettiği kursuden bir ara başını kaldırdı Caminin giriş kapısında ağabeyini gordu Ayakta bekliyor ve kendisine tebessum ediyordu İceri girip bir yere oturmamasına hayret etmişti Sonra manevi bir huzurla vazına devam etti Ağabeyinin bu şekilde beklemesi bir turlu aklından cıkmıyordu

Akşam annesi ile sohbet ederken bu aklından cıkmayan şeyin sebebini oğrenmek istedi ve; Anneciğim! Bugun dikkatimi ceken bir şey oldu Vaz ederken ağabeyim cami kapısında durmuş, bana bakıyor ve tebessum ediyordu Ama iceri girip oturmadı Sebebini ondan bir sual eylesendedi Evladını kıramayan anne ertesi gun buyuk oğlu Muhammed Bican'a giderek sohbet arasında kardeşinin vazı arasında nicin camiye girmediğini sordu O da; Kardeşim alim, arif biridir Hacı Bayramı Veli hazretlerini gorunce bir başka Ahmed oldu Sozleri hikmet dolu Gonulleri alan, ruhları cezbeden bir uslUbu var İlminden, irfanından istifade edenlerin sayısı belli değil Ben de mubarek sozlerini dinlemek icin gitmiştim in kanatlarını sererek vazını dinlediklerini gordum Basmamak icin iceriye girmedimdedi

Bu duruma cok sevinen annesi, eve donerek durumu kucuk oğlu Ahmedi Bican'a anlattı Ahmed Bican sevineceği yerde durgunlaştı Bunu fark eden annesi sebebini sorunca; Ağabeyim melekleri gorduğu halde ben nicin goremiyorum, acaba sebebi nedir?dedi Annesi hic beklemediği bu soru karşısında şaşırdı Ahmedi Bican hazretleri sonra ilave etti; Anneciğim bunun sebebini senin bilmen lazım Biraz duşun bulacaksındedi

Annesi bir sure duşundukten sonra yaşlı gozlerle oğluna; Sen henuz sut emme cağında idin Namaza durmuştum O esnada komşularımdan bir hanım geldi Sen ağlamaya başladın Selam vermeme de az kalmıştı Kadıncağız ağlamayasın diye seni emzirmeye başladı Selamı vermemle birlikte mani oldumsa da sen bir kac yudum almıştın Sonra sordum hanım abdestsiz imiş Ben seni hic abdestsiz emzirmedim Her halde sebebi odurdedi Ahmed Bican; Doğru soyledindedi

Demek ki iş Anne ve baba da bitiyor Yaşantımızla, her şeyimizle evlatlarımıza ornek olmalıyız