İslamiyetten Önce Türk Devletlerinde Yönetim İslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Yönetim Şekli hakkında bilgi İslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Idare Şekli Nedir Bir misafirimizin sorusu üstüne açtığımız bu konuda İslamiyet gelmeden önce Türk Devletlerinde nasıl bir yönetim şekli olduğu konusunda bilgiler veriyoruz meleklerislamiyettenonceturkdevletlerindeyonetim5c59289b80309alt 1549346967 1549346967 islamiyettenonceturkdevletlerindeyonetim5c59289bacf75islamiyettenonceturkdevletlerindeyonetim5c59289bacf75islamiyettenonceturkdevletlerindeyonetim5c59289bacf75 DEVLET YÖNETİMİ A) DEVLET: İslamiyetten önce Türkler devlete İL ya da EL demişlerdirİslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Yönetim Şekli Hakkında Bilgiler Hükümdarların Ünvanları: Türkler Hükümdarlarına Şanyü,Tanhu, Hakan, Han, Yabgu, İlteber, İdikut, Erkin gibi ünvanlar vermişledirİslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Idare Şekli Hakkında Bilgiler Türk Hükümdarlarının Tahta Çıkışı Tarih Her Tarafında Kaç Öbür Şekilde Meydana Gelmiştir? 1 Hanedan üyeleri arasında siyasi ve askeri mücadeleyi şampiyon hükümdar olarak tahta çıkıyorduİslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Yönetim Şekli Hakkında Bilgiler (En sık rastlanan durum) 2 Hükümdarın rakipsiz namzet olması(Bu durumda taht kavgası olmadan başa geçiyorduİslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Idare Şekli Hakkında Bilgiler) 3 Tercih Usulü (Kengeş, toy ya da kurultay denilen devletin ileri gelenlerinden oluşan meclisin toplanarak hanedan üyelerinden birini tahta geçirmesiİslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Idare Şekli Hakkında Bilgiler 4)Ekber ve Erşed(En ihtiyar ve Olgun) olanın başa geçmesiİslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Yönetim Şekli Hakkında Bilgiler (Bu yöntem IIIİslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Yönetim Şekli Hakkında Bilgiler Ahmet zamanından itibaren yalnızca Osmanlı Devletinde uygulanmıştırİslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Yönetim Şekli Hakkında Bilgiler Kimler Türk Devletlerinde Hükümdar Olabilirdi? Hanedandan olan bütün erkeklerin hükümdar olma hakları vardıİslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Idare Şekli Hakkında Bilgiler (Kardeşler, kardeş çocukları, amca, amca çocukları ve diğer hanedan üyeleriİslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Yönetim Şekli Hakkında Bilgiler) Kut Anlayışı Nedir? Türkler devleti yönetme yetkisinin TANRI göre verildiğine inanıyorlardıİslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Yönetim Şekli Hakkında Bilgiler Tanrı göre verilen bu yönetme hakkına KUT diyorlardıİslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Idare Şekli Hakkında BilgilerKUT'un kan aracılığıyla hükümdarın bütün erkek çocuklarına geçtiğine inanıyorlardıİslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Yönetim Şekli Hakkında Bilgiler Kut Anlayışı Türk Devletlerini Nasıl Etkilemiştir? Tüm hanedan üyelerinde KUT olduğundan kendine siyasi ve askeri bakımdan güvenen birey TAHT KAVGASINA girebiliyorduİslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Idare Şekli Hakkında Bilgiler Bu durum Türk devletlerini ya iç savaş sonucu istkrarsızlığa, yada bölünmeye ***ürüyorduİslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Yönetim Şekli Hakkında Bilgiler ANEKDOT: Türk töresinde anababaya itaat olmasına rağmen, hükümdar başkaca tutulmuşturİslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Yönetim Şekli Hakkında Bilgiler Devletin devamı için babaoğul veya kardeşlerin birbirleriyle mücadelesi sıradan karşılanmıştırİslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Idare Şekli Hakkında Bilgiler Çünkü bu sayede en zinde ve en yetenekli birey devletin başına geçecektirİslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Idare Şekli Hakkında Bilgiler İkili Idare(Çifte Krallık) Nedir? Türk Devletlerinde hükümdar yönetimi kolaylaştırmak için ülkeyi SOL(Doğu) ve SAĞ(Batı) edinmek üzere ikiye ayırırdıİslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Idare Şekli Hakkında Bilgiler Apaçık (Merkezde) ise esas hükümdar bulunurduİslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Yönetim Şekli Hakkında Bilgiler Sağ ve Solda ise Hanedan üyelerinden YABGU'lar bulunurduİslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Idare Şekli Hakkında Bilgiler B) MECLİS VE HÜKÜMET: Türk Meclislerine TOY, KURULTAY veya KENGEŞ denilirdiİslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Yönetim Şekli Hakkında Bilgiler Kurultay'da devletin esas meseleleri görüşülür, hükümdarın ölümü, savaş veya ulusal felaketlerde kurultay toplanırdıİslamiyetten Önceki Türk Devletlerinde Yönetim Şekli Hakkında Bilgiler AYGUCI : Hükümet başkanı(başbakan) BUYRUK : Bakan TAMGACI: Dış siyaset işlerini yürüten görevliler Eski Türk Devletlerinde öteki devlet görevlileri şunlardı: TİGİN: Hükümdar çocukları (Tekin) ŞAD : Öteki Hanedan mensupları