Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

İslam’la alay edenlere ne yapalım?

İslam’la alay edenlere ne yapalım?

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Mustafa Akyol'dan güzel bir yazı:

Geçen hafta NTV ekranlarında enteresan bir tartışma yaşandı Konu, mizah dergisi Penguen’de yayınlanan ve pek çok dindara “dinle alay gibi gözüken bir karikatürdü Programın konuklarından biri olan mütedeyyin yönetmen Mesut Uçakan, karikatürü kınıyordu Diğer iki konuk, yani matematikçi Ali Nesin ve karikatürist Ercan Akyol ise asıl Uçakan’ı kınadı “ Avrupa’nın böyle takıntıları çoktan aştığını ve Müslümanların da artık dinle ilgili esprilere “alışmaları gerektiğini söylediler
İşin ilginç tarafı, “demokratik kültürü savunduklarını düşünen bu iki yorumcunun aslında oldukça gayrıdemokratik davranıyor olmasıydı Çünkü, “alışın efendim böyle şeylere demekle, kendi değer yargılarını başkasına dayatmış oluyorlardı
Oysa dindarlar pekâlâ “kutsallara sahip olabilir ve bunları ısrarla savunabilirler “Kutsalla birlikte düşünülemeyecek unsurların başında da “mizah gelir Çünkü, Alman düşünür Nietzsche’nin isabetli tarifiyle, “kutsal tam da “bir kültürde kendisine gülünemeyecek olan şeydir
Bir ülkede demokratik kültürün inşa edilmesi ise kutsalların terk edilmesi ya da kutsalı olmayanların zihniyetinin “norm kabul edilmesiyle olmaz (İkincisi bir tür “zihniyet diktasıdır zaten)
Demokratik kültür, aksine, farklı kutsallara sahip veya kutsalı olmayan insanların “karşılıklı saygı temelinde uzlaşmasıyla gelişir
Mesela Hindularla birlikte mi yaşıyorsunuz Eğer “insan iseniz “yahu şu bizim ineği kesip de yesek deyip adamlarının kutsal bildiği bu hayvanı onların gözünün içine baka baka boğazlamazsınız Öte yandan Hıristiyanların haçına saygısızlık etmez, Yahudilerin soykırım yarasını hafife alıp deşmezsiniz
Gelgelelim hiçbir toplum böylesi bir “saygı küpü değildir Hemen her yerde başkalarının kutsallarını inciten “kendini bilmezler çıkar Milletin ağzı torba değil ki büzesinizdir Dahası, son yüz yıldır Batı Avrupa’da (bakın Amerika’da demiyorum) öyle bir kültür gelişmiştir ki, dinle alay etmeyi adeta bir erdem saymaktadır
Bu ise çağımız Müslümanlarının karşısına önemli bir soru çıkarır: Kutsallarına dil uzatan, dinleriyle alay eden insanlara karşı ne yapacaklar?
Yakın geçmişte bu soruya epey “radikal cevaplar verildi Ayetullah Humeyni, “Şeytan Ayetleri kitabını yazan Salman Rüşdi’ye “ölüm fetvası çıkardı Hollandalı bir Müslüman göçmen, “İslam’la alay eden film yaptı diye Theo Van Gogh adlı yönetmeni bıçakla öldürdü
Bunlar kuşkusuz feci reaksiyonlardı ve İslam’a da fayda değil zarar getirdi; “İslamofobi dediğimiz sorunu derinleştirdi
Bu yüzden “dinle alay edilmesi karşısında doğru Müslüman tepki nedir diye bir zamandır düşünüptaşınıyorum Ve, alimlerimiz ve ilahiyatçılarımız daha iyi bilir ama, Kur’anı Kerim’in şu hükmünde iyi bir kriter buluyorum:
“Allah’ın ayetlerinin inkar edildiğini ve onlarla alay edildiğini işittiğiniz zaman, başka bir söze geçmedikleri müddetçe, onlarla oturmayın Aksi halde siz de onlar gibi olursunuz (Nisa Suresi, 140)
Benim buradan anladığım, Müslümanların dinlerini alaya alan söylemleri “boykot etmeleri gerektiği Bu, bir “sohbet ortamından kalkıp gitmekle olabileceği gibi, çağımızın mecralarını düşünürsek, bir filmi izlemeyi veya bir dergiyi satın almayı reddetmekle de hayata geçirilebilir
Hiçbir şiddete başvurmayan, dahası devlet yasakçılığından medet ummayan bu “sivil reddiye yönteminin liberaldemokratik düzende meşru olacağı ise açıktır
Çünkü özgürlük, kutsalı tanımayanlar kadar, onu savunanlar için de vardır

858,496Konular
982,175Mesajlar
30,113Kullanıcılar
allySon üye
Üst Alt