İşletme Mühendisi Bir işletmenin, işletmecilik ve mühendislik anlayışına uygun biçimde yönetilmesini, üretimden satışa değin olan sürecin denetlenmesini karşılayan, keza mühendislik, ayrıca işletme yöneticiliği konusunda bilgi sahibi olan kişidir GÖREVLER Üretimde işgücü, para ve malzemenin en hesaplı biçimde kullanılması için zorunlu düzenlemeleri yapar, İşletmelerde üretim faaliyetleri, üretilen ürünün pazarlanması ve maliyetin hesaplanması gibi işletme faaliyetleri aralarında eşgüdümü sağlar, İşletmelerde, atölyelerde tasarlama, pazarlama ve finansman, insan kaynakları bölümlerinde devir alarak iletişim ağını güçlendirir, Imal mühendisleri ile işletmeciler aralarında iletişimi sağlar KULLANILAN MAKINE VE MALZEMELER Çalıştığı alanla ilgili özel aletler ve hammaddeler, Bilgisayar, İmalat ve tasarımda kullanılan paket programlar MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER İşletme mühendisi edinmek isteyenlerin; Üstteki düzeyde akademik yeteneğe, Sayısal düşünme yeteneğine, Fikirlerini başkalarına aktarabilme ve insanları ikna edebilme gücüne, İleriyi görebilme ve fırsatları sezebilme yeteneğine, Yerinde kararlar alabilme ve plan yapabilme yeteneğine sahip, Yüksek başarma güdüsü olan ve marifetli, Matematik ve sosyal bilimlere ilgili, Sabırlı, halden anlayan, toleranslı, insan ihtiyaçlarına karşısında duyarlı, Zamanı iyi kullanabilen, Ekip çalışması yapabilen kimseler olmaları gerekir ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI İşletme mühendisleri kamu ve özel sektöre ait kuruluşlarda görev alabilirler (sigorta, maden, banka, çiftlik, fabrika vb) Alıştırma ortamı temiz ve rahattır Çalışma saatleri genellikle düzenlidir Çalışırken müşterilerle, sendikacılarla, sigorta şirketleri ve ücret daireleri personeliyle etkileşimde bulunabilirler ÇALIŞMA ALANLARI VE IŞ BULMA OLANAKLARI Büyük işletmelerde, fabrikalarda ve atölyelerde imal faaliyetlerinin planlanması, pazarlanması, finansmanı, organizasyonu ve kalite kontrolünde mühendis ve idareci olarak devir yaparlar MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleki eğitim, İşletme Fakültelerinin İşletme Mühendisliğibölümünde verilmektedir MESLEK EĞİTİMİNE ANTRE KOŞULLARI İlgili bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) tatmin edici Sayısal (SAY)puan olmak gerekmektedir EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleğin eğitim süresi 4 sene olup eğitim boyunca; Fizik, Matematik, Kimya, Durağan gibi esas mühendislik dersleri ile birlikte, İşletme Ekonomisi, Ekonomi, Maliye, Hukuk, Sosyal Psikoloji, Genel Muhasebe, Istatistik Bilimi Yöntemleri, Idare Muhasebesi, Ulusal Kazanç ve İstihdam, Imal Yönetimi, Ekonometri, Finansman, Pazarlama Yönetimi, İşletme Hukuku, Matematiksel Ekonomi, Idare ve Organizasyon, Pazarlama Araştırması, Ticaret Hukuku, Yöneylem Araştırması, Kalite Denetim, Tesis Tasarlama, Türkiye Ekonomisi, Dış Ticaret, Halk İşletmeciliği, Türk Vergi Sistemi, İşletme Politikası başlıklı branş dersleri okutulur Okutulan derslerin bir bölümü temel mühendislik, bir bölümü işletmecilik ve bir bölümü de sayısal derslerdir Öğrenciler ayrıca, bir halk veya özel sektör işletmesinde üretim bölümlerinde ve yönetimle ilgili bölümlerde staj gerçekleştirmek zorundadırlar MESLEKTE İLERLEME İşletme mühendisleri büyüyen sanayi ve teknolojiye ayak uydurabilmek için bilgisayar ve yabancı dil konularında kendilerini geliştirebilirler, Üniversitelerde öğretim üyesi olabilirler, Başarılı olanlar işletmelerde üstteki seviye yöneticiliğe getirilebilirler BENZER MESLEKLER: Endüstri mühendisi, işletmeci, iktisatçı, idareci, denetici, çalışma ekonomisti BURS, KREDİ VE ÖDENTI DURUMU İşletmeler kendi ödenti politikasıyla saptama ettiği miktarda stajyer öğrencilere vergi ödemektedir Bir Takım kuruluşlarca karşılıklı ya da karşılıksız burs verilmektedir Ayrıca öğrenim boyunca isteyen öğrencilere Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca kredi verilmektedir Eğitim ardından işletme mühendislerine verilen aidat kişinin tecrübe ve niteliklerine bağlı olarak değişmektedir DAHA AYRINTILI DATA İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER İlgili eğitim kurumları, Türkiye Iş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, Bünyesinde Iş Danışma Merkezi yer alan Türkiye Iş Kurumu İl Müdürlükleri