Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

İsmail (a.s)

İsmail (a.s)
0
106

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
İsmail (as) İbrahim’in (as) Hz Hacer’den olan en büyük oğludur

İsmail (as) boylu boslu, ak saçlı, güzel ve nurlu yüzlü, kırmızımsı ak tenli, küçük başlı, büyük gözlü, uzun burunlu, kalın boyunlu, geniş omuzlu, uzun elli ve ayaklı, çok güçlü ve kuvvetli bir kimse idi

Kâbe’yi babası İbrahim (as) ile yaptıktan ve Onun vefatından sonra; gerek Kâbe, gerekse hac amellerine ait hizmetleri yürütmek ve yönetmekteydi Bu görevlerini ömrünün sonuna kadar devam etti

Kâbe’ye ilk örtü örten kişi O idi

Mekke’de oturan Cürhüm ile Yemen’de oturan Amâlika kavimlerine irşat etme göreviyle kendisine peygamberlik verildi

İsmail (as) Amâlika kavminin yurdu olan Me’rib ve Hadramevt taraflarında elli yıl kalmış, bu süre içinde bu kavimleri doğru yola getirmeye çalışmıştır

Her peygamberde olduğu gibi irşada çalıştığı kavim içinde ona inanan da, inanmayan da olmuştur

İsmail (as) vazifesinde sabır ve sebat edenlerdendi

Sözünde sadıktı (Meryem 54)

Kendisine üstün meziyetler verilenlerden, hayırlı olanlardandı

Namazlarını kılmalarını, zekâtlarını vermelerini ev halkına ve kavmine emrederdi

Allahü Teala Ona; önce kendi ehline, sonrada çoluk çocuğuna, sonra yakın akrabalarına, daha sonra da bütün kavmine namaz ve zekâtı emretmesini bildirmiştir (Meryem 55)

O, Allah (cc) katında rızaya erenlerdendi

Kendisine inananlar olduğu gibi inanmayanlar da vardı

İnanmayanların sayısı inananların sayısından daha çoktu

İsmail (as) kavminden çok kişinin imana gelmediğini görünce:

Ey kavmim! Ben sizi küfür üzere inat eder görmekteyim Küfür üzere olanlarla arama Allah (as) aşılmaz engeller koymuş, bizi birbirimizden keskin çizgilerle ayırmıştır

Artık siz Benden değilsiniz, Ben de sizden değilim

Siz şu Harem’de artık oturmayın Buradan çıkıp gidin dedi

Küfür üzerinde inat edenleri Mekke hareminden sürüp çıkardı

Mekke’nin sıcağından şikâyet edince yüce Allah (cc) Ona:

“Ey İsmail! Sen sabret, Ben Senin için Cennetten bir pencere açacağım Kıyamet gününe kadar sana oradan serin yeller esip duracaktır buyurmuştu

Pencere açılacağı bildirilen yer, vefat edince gömüldüğü Hicr’deki kabir yeri idi

İsmail (as) yüz otuz yedi yaşlarında olduğu halde Yemen’den Mekke’ye geldi Oradan Kudüs’e giderek Habrun kasabasındaki babasının mezarını ziyaret etti

Bu ara Şam’da bulunan kardeşi İshak’la (as) görüştü

Kardeşi İshak’a (as):

Ben kızım Nesime’yle (Sabiha’yla) oğlun Ays’ı (Esav’ı) evlendirmeyi çok arzu etmekteyim Sen onları evlendir Bu benim Sana vasiyetim olsun dedi

İshak’ta (as) ağabeyinin bu vasiyetini yerine getirdi Oğlu Ays’la İsmail’in (as) kızı Nesime’yi (Sabiha’yı) evlendirdi

İsmail (as) oralarda daha fazla oyalanmayarak Mekke’ye döndü ve orada vefat etti

Onu annesi HzHacer’in yanına; Hicr’e, yeşil taştan bir tabut içinde defnedildi

Vefat ettiğinde yüz otuz yedi yaşındaydı

İsmail’in (as) babasının emri ile boşadığı Umare isimli hanımından çocuğu olmamıştı

Daha sonra Ra’le isimli hanımıyla evlenmiş, ondan on iki oğlu olmuştur

İsmail oğulları babalarının vefatından sonra çeşitli yerlere dağıldılar

Yalnız Nabit ile Kaydar Mekke’de kaldı

Kâbe hizmetlerini önce Nabit b İsmail sonra Kaydar b İsmail üzerine almış, daha sonraki senelerde bu hizmet İsmail oğullarından çıkarak anne tarafından akrabaları olan Cürhüm kabilesinin eline geçmiştir

İsmail (as) Allah’ın (cc) övdüğü pek güzel sıfat ve meziyetlere sahip mübârek bir insandı

Oğlu Kaydar’ın alnında Hz Muhammed’in (as) nuru parlardı

Gelmiş, geçmiş ve gelecek insanların en büyüğü, en hayırlısı olan Hz Muhammed’in (as) soyu Kaydar vasıtasıyla gelip, Ona dayanmaktadır

858,505Konular
982,726Mesajlar
33,057Kullanıcılar
yaramaz61Son üye
Üst Alt