iltasyazilim
FD Üye
Ispanaklı Börek Tarifi İçin Malzemeler
*10 kök ıspanak(isteğe bağlı arttırılabilir)
*1 adet büyük soğan
*1 tatlı kaşığı salça
*6 adet yufka
*Pul biber
*Tuz
*Zeytin yağı
Sosu için;
*3 tatlı kaşığı yoğurt
*1 adet yumurta
*Yarım çay bardağı soda
*Zeytin yağı
Üzeri için;
*Susam
*Çörek otu
Ispanaklı Börek Tarifi Yapılışı
Öncelikle ıspanaklar seçilip iyice yıkanır Kök kısımları kesilir (çok sap kısmı olursa ağza sert sert gelebilir ) Ispanaklar ince ince kesilir Daha sonra soğan küp küp kesilerek yağda kavrulur Üzerine salça eklenir biraz daha kavrularak ıspanaklı, tuz ve pul biber eklenir Ispanaklar suyunu salıp çok az çekene kadar kavrulur ve ateşten alınır Daha sonra 1 adet yufka tepsi tabanına serilir (Yanlardan sarkacak şekilde olsun ) Daha sonra sos hazırlanır Sos malzemeleri bir kaba konularak iyice karıştırılır ve yufkanın tepsiyi örten kısmına birazı sürülür Daha sonra bir adet daha yufka tepsiye serilir ama bu sefer tepsiyi tam kaplayacak şekilde serilir yanlardan sarkıtılmaz (ben yufkayı ikiye bölerek tepsi tabanına serdim sizde tepsi büyüklüğünde ayarlayarak yufkayı serebilirsiniz) Bu yüzeye de sos sürülerek diğer yufkaya da aynı işlem uygulanır Bu işlem 3 yufka için yapılır 3 yufka sonra kavurduğumuz ıspanak serilir Bunun üzerine de 3 yufka olacak şekilde aynı işlem yapılır Yufkalar arasına sos sürmeyi unutmayınız En son yufka da seçildikten sonra 1 Koyduğumuz yufkanın tepsiden sarkan kısımları tepsiye örtülür Bunu amacı servis yaparken ıspanaklı iç malzemenin düzenli durmasıdır Diğer bir ifadeyle bohçalamadır Son olarak da sos en üst yufkaya uygulanır ve susam, çörek otu atılarak önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika üstü kızarana kadar pişirilir ve servis edilir
Afiyet olsun
*10 kök ıspanak(isteğe bağlı arttırılabilir)
*1 adet büyük soğan
*1 tatlı kaşığı salça
*6 adet yufka
*Pul biber
*Tuz
*Zeytin yağı
Sosu için;
*3 tatlı kaşığı yoğurt
*1 adet yumurta
*Yarım çay bardağı soda
*Zeytin yağı
Üzeri için;
*Susam
*Çörek otu
Ispanaklı Börek Tarifi Yapılışı
Öncelikle ıspanaklar seçilip iyice yıkanır Kök kısımları kesilir (çok sap kısmı olursa ağza sert sert gelebilir ) Ispanaklar ince ince kesilir Daha sonra soğan küp küp kesilerek yağda kavrulur Üzerine salça eklenir biraz daha kavrularak ıspanaklı, tuz ve pul biber eklenir Ispanaklar suyunu salıp çok az çekene kadar kavrulur ve ateşten alınır Daha sonra 1 adet yufka tepsi tabanına serilir (Yanlardan sarkacak şekilde olsun ) Daha sonra sos hazırlanır Sos malzemeleri bir kaba konularak iyice karıştırılır ve yufkanın tepsiyi örten kısmına birazı sürülür Daha sonra bir adet daha yufka tepsiye serilir ama bu sefer tepsiyi tam kaplayacak şekilde serilir yanlardan sarkıtılmaz (ben yufkayı ikiye bölerek tepsi tabanına serdim sizde tepsi büyüklüğünde ayarlayarak yufkayı serebilirsiniz) Bu yüzeye de sos sürülerek diğer yufkaya da aynı işlem uygulanır Bu işlem 3 yufka için yapılır 3 yufka sonra kavurduğumuz ıspanak serilir Bunun üzerine de 3 yufka olacak şekilde aynı işlem yapılır Yufkalar arasına sos sürmeyi unutmayınız En son yufka da seçildikten sonra 1 Koyduğumuz yufkanın tepsiden sarkan kısımları tepsiye örtülür Bunu amacı servis yaparken ıspanaklı iç malzemenin düzenli durmasıdır Diğer bir ifadeyle bohçalamadır Son olarak da sos en üst yufkaya uygulanır ve susam, çörek otu atılarak önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika üstü kızarana kadar pişirilir ve servis edilir
Afiyet olsun