Isparta'daki uçak kazasının nedeni pilotaj hatası 30 Kasım 2007’de meydana gelen ve 57 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili bir açıklama yapan Ulaştırma Bakanı Binali Şimşek, kazanın pilotaj hatasından kaynaklandığını belirterek, uçuş ekibinin gereğinden artı alçaldığını söyledi Kazanın soruşturmasının Ulaştırma Bakanlığı'nca, konularında bilirkişi 6 şahsiyet takım göre yürütüldüğünü ifade eden Şimşek, kaza soruşturma kurulunun kazayla ilgili raporu hazırladığını anlattı Bakan Şimşek, raporla ilgili şunları kaydetti: ''Bugün itibariyle Cumhuriyet Savcılığına rapor teslim edildi Bundan sonraki süreç ne olur, kazayla ilgili ilk elden ilişkisi olanlar hukuki süreçte bu raporu Cumhuriyet Savcılığından tedarik edebilecekler ya da herhangi bir şekilde rapora erişmek isteyenlerin gidebileceği tek kaynak Cumhuriyet Savcılığıdır Yasaya göre ben bu konuda bir izah etme yapmaya yetkili değilim Raporla ilgili tek bir cümle söyleyebilirim, raporun tespitinde, kaza nedeninin kontrollü uçuşta yere çarpma kazası olduğu yönünde saptama yapılmıştır Ne seslenmek istiyoruz, daha başlamak gerekirse uçuş ekibinin yayınlanmış alçalma planındaki usulleri doğru uygulamaması ve hava aracının bulunduğu coğrafi konumu ve arazi yapısını dürüst değerlendirememesi sonucu meydana gelmiş, tipik bir kontrollü uçuşta yere çarpma kazası olduğu kanaatine kaza soruşturma ekibi karar vermiştir'' 'KAZALAR TEK BİR NEDENDEN DOLAYI OLUŞMAZ' Bir gazetecinin ''Pilotaj hatası mı?'' şeklindeki sorusu üstüne Bakan Yıldırım, ''Tabii ne diyeceğinizi söyledim Rapordan ilgili kısmı okudum Yorumlaması size ait Kazalar hiçbir zaman tek bir nedenden nedeniyle oluşmaz Kazanın ana nedeni vardır, bir de kazayı destekleyen olaylar zinciri vardır Bütün bunlar raporda ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir Raporun tamamını incelemeden bunları ifade etmem içten olmaz Manâlı gördüğüm bir paragrafı aldım Burada sizlerle paylaştım'' diye yanıtladı Bakan Şimşek, bir diğer soru üstüne de ''Kaza, uçak manuel kullanımdayken meydana gelmiş'' dedi 'RAPOR, SAPTAMA ETMEYİ HEDEFLİYOR' ''Cumhuriyet Savcılığına kim için suç duyurusunda bulunulabilir ki bundan böyle? Hayatta kalan kimse yok, niçin savcılığa rapor veriliyor?'' şeklindeki soruyu da Yıldırım, şöyle yanıtladı: ''Bu raporla ilgili çözülmüş davalar var Davalarda tabiatıyla belirleyici olacak Rapor onun için Cumhuriyet Savcılığına verilmek zorunda Bu kaza raporunun esas amacı gelecekte aynı kazaların yaşanmasını önlemektir Bu rapor başlıca itibariyle bir iddia ortaya koymayı yok, bir olayı saptama etmeyi hedefliyor Tespit sonrası tedbirleri ilgili taraflara nasihat etmektir Kaza nedenlerini ortaya koymanın amacı da kaza sonrası ortaya çıkacak hukuki durumların değerlendirilmesidir'' 'KİMSENİN İSMİNİ DE KİMSEYİ DE GİZLEMEYİZ' ''Kaza raporunda Atlasjet adının yer almadığına'' ilişkin iddiaların sorulması üzerine Bakan Yıldırım, ''Ben söyledim Nasıl gizledim? Niye gizleyelim? Kimsenin ismini de kimseyi de gizlemeyiz Ne varsa ortaya çıksın, cümbür cemaat taksiratına sahip çıksın O Kadar bir şey olabilir mi? Ilk sayfada da var Fazla amaçsız bir hafıza Kimseyle, firmalarla bizim işimiz olmaz Neticede bir kazadır Kazanın nedenlerinin en iyi şekilde ortaya çıkarılması ve bundan sonraki operasyonlarda aynı durumların yaşanmaması bütün amaçtır Arkadaşlarım çok titiz bir egzersiz yaptılar'' diye konuştu guncelnet