Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Istakoz nasıl temizlenir? En kolay Istakoz pişirme teknikleri! Istakozun faydaları neler?

Istakoz nasıl temizlenir? En kolay Istakoz pişirme teknikleri! Istakozun faydaları neler?
0
82

dadaş

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,091
Etkileşim
1
Puan
38
Yaş
46
F-D Coin
70
istakoz_nasil_temizlenir_en_kolay_istakoz_pisirme_teknikleri_istakozun_faydalari_neler_1599728326_6461.jpg

Deniz ürünü yemekleri sevenlerin mutlaka denemesi gereken bir tarif olan Istakoz aroması ve ağızda dağılan yumuşacık kıvamı ile özel bir lezzet seçeneği olarak öne çıkıyor. Masterchef yemek yarışmasında ıstakoz pişiren şeflerden sonra herkes araştırmaya başladı. Peki, Istakoz tarifi nasıl yapılır? Istakoz nedir? Istakoz nasıl yapılır, Istakoz yapılırken nelere dikkat edilir? İşte en güzel Istakoz tarifi!

Hem tatlı hem de tuzlu sularda yaşayabilen ıstakozlar, su diplerinde yaşayan omurgasız canlılardır. Renkleri türlere göre değişiklik gösterse de mavinin tonlarından yeşil, kahverengiye kadar renklerde görülebilir. 30-35 cm boy 4-5 kiloya kadar büyüyebilir. Türkiye'de Marmara denizi, boğazlarda, Ege denizinde görülür. En büyük doğal düşmanları ise ahtapottur.  Kendine has bir lezzete sahip olan ıstakoz zor bulunan bir deniz canlısı olduğundan dolayı diğer deniz ürünlerine göre daha pahalıdır. Istakozu diğer deniz canlılarından ayıran bir özelliği ise yapılış şeklidir. Ebatlarına göre pişiriliş şekilleri değişen ıstakozlar, suda haşlama, ızgara ya da buğulama şeklinde pişirilir.

rIkgP_1599729633_6547.jpg

EN GÜZEL ISTAKOZ TARİFİ:

MALZEMELER

1 yemek kaşığı tereyağı
Limon suyu
Paprika
4 adet ıstakoz kuyruğu
2 diş sarımsak
Tuz ve karabiber

YAPILIŞI

Istakoz kuyrukları keskin bir bıçak veya mutfak makası kullanılarak kuyruğun başladığı yere kadar kesilir.

Kabuğu iki tarafından tutularak yavaş bir şekilde açın. Istakoz eti tek bir parça halinde dikkatli bir şekilde kabuğundan çıkartmaya dikkat edin.

Kuyruk kısmından kabuğa bağlı kalacak şekilde kabuğun üzerine yerleştirin.

Istakozu eti iki taraftan yana doğru açı, kirliyse temizleyin. Istakozları fırın tepsisine yerleştirin.

Bir kasede eritilen tereyağı, rende sarımsak, limon suyu, paprika, tuz ve karabiberi karıştırın. Karışımı ıstakozların üzerine sürün.

Istakozları yüksek derecedeki fırında 10 dakika boyunca pişirin.

Afiyet olsun...

t6PUc_1599729658_4346.jpg

istakoz-nasil-yenir
istakoz-nasil-yenir
istakoz-nasil-yenir
ISTAKOZUN FAYDALARI NELER?

Istakoz eti zengin bir protein ve vitamin deposudur.İçerisinde amino asid, potasyum, magnezyum, kalsiyum, selenyum, demir, fosfor, çinko, A, B12, B6, B3, B2 bulunmasının dışında Omega-3 asidi içerir. 

Yengeç gibi diğer yiyeceklerde olduğu gibi, Istakozlar özellikle vitamin ve mineraller bakımından zengindir.. Aslında, vitaminler arasında yüksek miktarda pantotenik asit (yiyeceğin enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olur) ve E vitamini (arterlerin optimum durumda kalmasına yardımcı olan bir antioksidan görevi görür) vurgulanır.

ShLE3_1599729718_9057.jpg

100 gram pişmiş ıstakoz yaklaşık olarak 90 kaloridir. Oldukça düşük bir kaloriye sahip olan ıstakoz, zayıflama listelerinde yer alabilir. Her ne kadar dana etine göre daha az kolesterol içerse de kolesterol açısından problem yaşayanların dikkatli tüketmesi önerilir.

İçeriğinde yer alan antioksidan bileşikler kanser hücresi oluşumunu engeller, oluşan hücrelerin büyümesini önler.
 

Similar threads

Çok değil 100 yıl kadar önce 'Denizlerin Hamamböceği' olarak küçümsenen ıstakoz şimdilerde yüzlerce liraya satılıyor ve birbirinden ilginç yöntemlerle en gurme lezzetler arasında görülüyor. Peki o yıllardan bugüne ne değişti? Istakoz vaktinde o kadar değersiz görülürdü ki Massachusetts...
Cevaplar
0
Görüntüleme
135
Istakoz denizlerde yaşayan kabuklulardandır Renkleri türine göre değişiklik gösterse de mavinin tonlarından yeşil ve kahverengiye kadar çeşitli renklerde görülebilir 3035 cm boy 45 kiloya kadar büyüyebilir Kuyruklarındaki yüzgeç sayesinde saniyede dört buçuk metre yol katedebilirler Bazıları eş...
Cevaplar
0
Görüntüleme
122
Levrek, somon gibi büyük balıklar bütün halde pişirilebildiği gibi fileto halinde de yapılabilir. Levrek, çipura, somon gibi balıkları doğru bir şekilde açıp ziyan etmeden fileto haline getirmek biraz beceri istese de pratik yöntemlerle kolay bir şekilde yapılabilir. Çok sağlıklı olan balığı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
85
Levrek, somon gibi büyük balıklar bütün halde pişirilebildiği gibi fileto halinde de yapılabilir. Levrek, çipura, somon gibi balıkları doğru bir şekilde açıp ziyan etmeden fileto haline getirmek biraz beceri istese de pratik yöntemlerle kolay bir şekilde yapılabilir. Çok sağlıklı olan balığı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
65
Farklı yöntemlerle yapılabilen deniz tarağı, değişik tat arayanların ilgisini çekiyor. Kabuklu bir deniz ürünü olan deniz tarağının nasıl yapıldığını ve gerekli malzemeleri yazımızda paylaşıyoruz. Peki, deniz tarağı nasıl yapılır ve malzemeleri nelerdir? İşte, kolay ve pratik deniz tarağı tarifi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
62
858,499Konular
982,584Mesajlar
30,351Kullanıcılar
kerimcan98Son üye
Üst Alt