Elektrik ve doğalgaza gelen artırımlarla birlikte un fiyatlarındaki artışın da tesiriyle fırıncılar ekmekte artırımın kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Bloomberg HT'den Cemre Işık Karaca'nın haberine nazaran, İstanbul Fırıncılar Odası Lideri Erdoğan Çetin artan maliyetlerin fırıncıları epeyce zorladığını ve Toprak Mahsulleri Ofisi'nden (TMO) un fiyatlarına bir müdahale gelmezse İstanbul’da ekmeğe yüzde 20-25 oranında artırımın kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Son artırımlarla birlikte elektriğe yüzde 15, doğalgaza ise yüzde 12 artırım yapıldı. Çetin İstanbul’daki fırın ocaklarının yüzde 95’inin güç kaynağının doğalgaz ya da elektrik olduğunu belirtti.
Faturaların gelen artırımlarla birlikte arttığına dikkat çeken Erdoğan Çetin, 2 bin TL elektrik ve doğalgaz faturası ödeyen bir esnafın yeni gelen artırımlarla bir arada faturaların 2 bin 300-2 bin 350 TL’e çıkacağını söyledi.
Un fiyatlarında revize talebi
Çetin son 45 gün içinde un fiyatlarının da yüzde 25 arttığını tabir etti.
Çetin, "Un maliyetleri genel maliyetlerimiz içinde yüzde 30-35 bandında yer alıyor. Unun zamlanması demek ekmek maliyetlerinin yüzde 35’ni etkilenmesi manasına geliyor. Ekmek fiyatlarının otomatik olarak tekrar ayarlanması gerekiyor. Biz burada hükümetten un fiyatlarına bir formda takviye olmasını beklerken, un fiyatlarının revize edilmesini talep ediyoruz." sözlerini kullandı.
Un fiyatlarındaki artışla birlikte maya fiyatlarındaki süratli yükseliş de fırıncıların maliyetini artırıyor. 2017 yılında kilogram başına 30 liraya satılan maya 2021 yılına gelindiğinde kilogram başına 120 TL’ye oldu.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.