Yeni normalleşme adımları kapsamında 1 Haziran'da başlayan iç sınır uçuşlarının ardından İstanbul Havalimanı'nda yurt dışı seferleri de belli ülkeleri kapsayacak formda kademeli olarak tekrar açıldı. Bu kapsamda Türk Hava Yolları, Almanya, İngiltere ve Hollanda'ya İstanbul Havalimanı'ndan tarifeli seferler başlattı.
Günler öncesinden bilet alan yolcular, sabahın erken saatlerinden itibaren İstanbul Havalimanı'na geldi. Biletli yolcuların haricinde terminale girişlere müsaade verilmedi. Yolcuların havalimanına girişte termal kameralarla beden ısıları denetim edildi. Arama noktalarından Dış Sınırlar Gidiş Terminaline gelen yolcular, burada toplumsal uzaklığa uyarak bekledi. Havalimanına giren yolcular bilet ve bagaj süreçlerinin akabinde pasaport kısmından geçerek uçaklara yöneldi.
Yolcuların ve çalışanların maske taktığı ve çoğunlukla toplumsal aralık kuralına uydukları gözlendi.
THY'nin Almanya'nın başşehri Berlin ile Düseldorf, Münih ve Frankfurt kentlerine, İngiltere'nin başşehri Londra'ya ve Hollanda'nın başşehri Amsterdam'a İstanbul Havalimanı'ndan başlattığı tarifeli uçuşlar kapsamında ilk uçuş saat 08.20'de Düselfdorf kentine yapıldı.
Jasmin Alara Weihs, yaptığı açıklamada, Almanya'nın Frankfurt kentine gittiğini söyledi. Almanya'da öğrenci olduğunu belirten Weihs, "Aslında okulumuz 20 Nisan'da başladı lakin online olarak dersleri yapıyorduk. Mart başından geldim, Nisanın 9'unda dönecektim. O vakitten beri buradayım. Daima bilet alıyordum lakin iptal oluyordu. 3 defa iptal olunca, birinci güne çabucak aldım. Avusturya ve Türkiye vatandaşıyım. HES kodu gerekiyor. Yalnızca Türk vatandaşı iseniz orada oturum izninizin olması gerekiyor" diye konuştu.
Karşılıklı uçuş gerçekleştirilen ülkelerin yetkili makamlarınca belirlenen koşulları taşıyan yolcular, başlatılan tarifeli uçuşlarla seyahat gerçekleştirebiliyor.
İstanbul Havalimanı'ndan dış hatlarda bugün 08.20'de gerçekleştirilen TK1523 İstanbul-Düseldorf ve TK 1980 İstanbul-Londra seferlerinin akabinde, 08.25'te TK-1951 İstanbul-Amsterdam, 08.30'da 1587 İstanbul-Frankfurt, 08.50'de TK 1721 İstanbul-Berlin ve 09.05'te TK 1629 - İstanbul Münih uçuşları yapılacak.