Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

İstanbul Ziraat Odası Başkanı Tarih Açıklandı: Ayçiçek Yağının Fiyatı Düşecek mi?

İstanbul Ziraat Odası Başkanı Tarih Açıklandı: Ayçiçek Yağının Fiyatı Düşecek mi?
0
48

teknoloji

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
83
s-3539e4e14401b1197434e758f2f4725daaae96e8.jpg

Son günlerde ayçiçek yağı fiyatları ülkenin en büyük gündemi haline geldi. Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği kriz sonrası fiyatlar artışa geçerken, bu artışın stokçuluk yüzünden daha da fazla olduğu belirtildi. Yaşananlara reaksiyon gösteren İstanbul Ziraat Odası Lideri Ömer Demir, fiyatların yakında düşeceğini söyledi ve, '2-3 günde bir eserin stoku bitmez. Eser aslında 1 aydır rafta duruyor. Bunun ismi stokçuluktur. Hafta sonu vurgun yaptılar. 15-20 gün sonra yağ fiyatları düşecek.' dedi

Rusya-Ukrayna savaşı dolaylı yoldan birçok şeyi etkilerken, ülkemizde de ayçiçek yağı fiyatlarının artmasına neden oldu. Buna ek olarak stokçular da eklenince fiyatlar bir oldukça yükseldi. yağ konusunda adeta 'kriz' çıkarken, arka arda yapılan açıklamalar yağ stoğunun kâfi olduğu istikametinde oldu. Bahse ait bir açıklama da İstanbul Ziraat Odası Lideri Ömer Demir'den gelirken, stokçulara reaksiyon göstererek, yağ fiyatlarındaki düşüş için tarih verdi.

Yenişafak'ın haberine nazaran, Türkiye’nin sıvı yağ stokları ve yeni dönemdeki rekolte beklentisini kıymetlendiren İstanbul Ziraat Odası Lideri Ömer Demir, şu anda stoklarda gereğince eser olduğunu vurguladı. 

Türkiye'nin bitkisel yağ üretiminde yüzde 65-70’lerde kendi kendine yeten bir ülke olduğunu belirten Ömer Demir, “Kalan yüzde 30'u ithal ediyoruz. Sav ediyorum ki yılsonuna kadar yağ ithal etmeyelim tekrar de badire yaşamayız. Raflara gelirsek, 2-3 günde bir eserin stoku bitmez. Eser zati 1 aydır rafta duruyor. Bunun ismi stokçuluktur. Hafta sonu inanılmaz sayıda yağ satışı yapıldı ve çok büyük bir yarar elde edildi vatandaşın üzerinden. 15-20 gün sonra yağ fiyatları düşecek. Türkiye’de ne zeytinyağı ne de ayçiçeği yağı sorunu vardır. Türkiye’de stokçuluk sorunu vardır” dedi.

'Tarımda ıslahata gereksinim var'

Türkiye’nin tarımda daha esaslı bir ıslahata muhtaçlığı olduğunu belirten Ömer Demir, bu alanda işi bilen uzmanlarla çalışmak gerektiğini ve radikal kararlar alınmasının büyük ehemmiyet arz ettiğini lisana getirdi. Demir, “Profesörlerle, konseylerle bu iş olmaz. Alışılmış ki onlara da muhtaçlık var ancak mutlaka yeni düzenlemeler yapılması lazım. Türkiye’de ne zeytinyağı ne de ayçiçeği yağı sorunu vardır. Türkiye’de stokçuluk sorunu vardır” diye konuştu. Eseri üretenin 2 lira kazanırken, satıcının o eserden 20-30 lira kazandığını aktaran Demir, bunun son derece yanlış olduğunu, asıl üreticinin kazanmasının gerektiğini lisana getirdi.

Tarım Bakanlığı’nın da üstüne düşeni yapması gerektiğini belirten Demir, şöyle devam etti:

“Sayın Cumhurbaşkanı'mız, Başbakan'ken ben hatırlıyorum daima toplantı yapardık. Bu halde sıkıntıları süratli çözüyorduk. Bugün yanıbaşımızda savaş var. Tarımda ve ticarette, yaptırım gücü olan yeni bir sistem kurulmalı. Bakanlıklara bu hususta çok iş düşüyor. Ben daima çiftçiyle, üreticiyle beraberim. Haftanın 5 günü onların problemlerini dinliyorum. Türkiye’nin tarımda önü epeyce açık.”

858,476Konular
981,262Mesajlar
29,555Kullanıcılar
Üst Alt