istanbullular arıtılmış deniz suyu içecek İstanbullular rafine deniz suyu meşrubat İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, deniz suyunun içme suyu derecesinde arıtılarak mevcut sistem içerisine dahil edileceğini bildirdi İSTANBUL'DA SUYA ZAM GELİYOR Topbaş, ''su sorununun'' İstanbul'un öncelikleri aralarında bulunduğuna işaret ederek, su tedarikleri konusunda yeni araştırmalar içinde olduklarını bildirdi İstanbul'un son 7080 yılın en kurak yılını yaşadığını, kış mevsiminin yaşanmadığına uyarı çeken Topbaş, bütün bunlara karşın ''su kesintisi uygulamak'' zorunda kalınmadığını belirtti Topbaş, İstanbullular'ın su tasarrufu konusunda büyük hassasiyet gösterdiğini ve bundan dolayı vatandaşlara teşekkür ederek, ''Bilinçli alıcı olma, şehirli davranışı koruma namına herkesten ricada bulundum Su tüketimi yüzde 25'e indi Hatta bu yarıya bile indirilebilir Ben deniyorum Yarıya indirdiğime inanıyorum'' dedi Kadir Topbaş, göreve geldiğinden beri 200 bin yeni abone olmasına rağmen jurnal 2 milyon 350 bin civarındaki tüketimin vatandaşların tasarrufu ile 1 milyon 800 bine düştüğünü ifade etti Hiç yağmur yağmasa bile mevcut su rezervinin Kasım ayına dek yeteceğini vurgulayan Topbaş, barajlardaki doluluk oranının yüzde 22'lere değin gerilediği için artık herkesin su konusunda daha hassas ve dikkatli davranması gerektiğine sinyâl etti Deniz suyu arıtılacak Bir Takım bölgelerde su ihtiyacını artezyenlerle gidermeye çalıştıklarını anlatan Topbaş, Melen Çayı Projesi'nin de 20 Ekim 2007 günü saat 1700 gibi getirilmiş olacağını hatırlattı Melen Çayı Projesi'nin birinci etabının devreye alınmasıyla kente jurnal 750 bin metre küp su geleceğini açıklayan Topbaş, fakat bunun İstanbul için yeterli olmadığını, kentin ihtiyacının 3'te birini karşılayacağını bildirdi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un günde normalde 2 milyon 350 bin ton jurnal su kullanması gereken bir kent olduğunu açıklama ederek, şunları söyledi: ''Başka tedariklerimiz var Deniz suyu ile ilgili son koordinasyon toplantımızda bir start verdik Deniz suyuna giriyoruz Deniz suyundan da yararlanmak, oradan kaynak olarak bir tedarik almak için ihale hazırlıklarını yapıyorlar İçme suyuna onu miks edeceğiz, o seviyeye getireceğiz Deniz suyunu, içme suyu derecesinde arıtmak suretiyle mevcut sistem içerisine dahil edeceğiz Birinci etapta 350 bin metre küpgün gibi deniz suyu için hazırlık yapıyoruz Jurnal tüketim 2,5 milyon metre küpe doğru gittiğine kadar, yüzde 12 nispette miks edeceğiz zorunlu kalırsak, ki kalıyoruz, bunu gösteriyor'' Deniz suyundan içilebilir kalitede su elde eden ülkeler olduğunu andıran Topbaş, her suyun içilebilir kaliteye getirilebileceğini, fakat suyun kirliliğine göre maliyetin de büyüdüğüne göze çarpan etti