iltasyazilim
FD Üye
İstanbul'un 100 Lezzet Durağı
1 Baylan'ın kup griyesi: Yıllardır bilinen spesiyal: Vanilya,
yanmış karamel, balkaymaklı dondurma üzerine ufalanmış ceviz ve
fındık taneciklerinin dayanılmaz birlikteliğinden oluşur İnsanın
tarif ederken soluğu Kadıköy'de alıp, kupun içine gömülesi geliyor
2 Hünkar'ın ayvalı yahnisi: Tereyağında çevrilmiş iri ayva
parçaları kuzu etiyle bir arada pişirilip tarçınla
lezzetlendiriliyor Ve son dokunuş bir kaşık pekmezle
gerçekleştiriliyor
3 Bulgar'ın kaymağı: Beşiktaş'taki salaş Bulgar'ı bilen bilir ama
bohem burjuvaların zihninde yer etmesi Wallpaper dergisine
çıkmasıyla olmuştur! Balkaymaklı, taze yumurtalı, çıtır ekmekli
kahvaltısı ilkel ama bir o kadar da lezzetlidir
4 Emek Cafe'nin sahanda yumurtası: Deniz kenarında, masanıza konan
serçelerle birlikte kahvaltı keyfi gibisi yoktur Sahanda yumurtası
ve karışık menemeni içinizdeki ekmek banma hissini körükler
5 Üsküdar Kanaat Lokantası'nın tencere yemekleri: Çoban kavurması,
saç kavurması, kuru fasulyesi, nadir bulunacak lezzettedir Ekmek
kadayıfı da pek meşhurdur
6 Yaşar Usta'nın kavunlu dondurması: 32 yıldır Bostancı'da gerçek
meyvelerden dondurma üretiyor Yaşar usta Kabuklarını fırçaladığı
kavunu iştahla öneririz
7 Kantin'in cheese cake'i: Şemsa Denizsel'in vişneli cheesecake'i
bünyenize iyi gelecek, istikamet Nişantaşı
8 Yanyalı Fehmi'nin arpacık soğanlı yahnisi: Kadıköy Çarşısı'ndaki
Fehmi, hüsrana yol açmayan birinci sınıf bir esnaf lokantasıdır Ama
tek şeye indirgendiğinde, arpacık soğanlı yahnidir!
9 Salomanje'nin mücveri ve mozaik pastası: Küçükken annemizin evde
yaptığı kabak mücverinin lezzetine en yakın olanı burada Üstüne ev
tipi mozaik pasta çok iyi geliyor
10 Adem Baba'nın istavriti: Burada balık, sosuyla süsüyle değil
lezzetiyle ön plandadır Yalnızca günlük taze balık ve bol salata
İçki yok İstavritleri o kadar lezzetli ki, parmaklarınızı
yiyebilirsiniz
11 Ali Baba'nın köftesi: Önceleri bir minibüs köftecisiydi Ünü
kulaktan kulağa yayıldı, giderek dükkânı büyütüyor Vaktiniz varsa
masalarda köfte piyaz, yoksa ayaküstü köfte ekmek tavsiye ederiz
12 Rejans'ın piroşkisi: Rejans zaten ambiyansıyla başlı başına bir
İstanbul tadıdır Piroşkisi de ağızda köpük gibi erir
13 Tarihi Kireçburnu Fırını'nın kıymalı böreği: Tam 47 senelik
geçmişi var Özelliği; kıymasında kuşüzümü olması
14 Divan Pub'ın pub salatası: Artık biraz demode olsa da, peyniri,
dil küpleri ve bilhassa da sosuyla, İstanbul lezzetleri arasında
yeri ebedi olmalı
15 Barba Yani'nin karidesli böreği: Burgazada'daki Yani amcanın Rum
mezeleri ve mastika likörü çok meşhurdur Ama en iyisi karidesli
böreği
16 Vefa'nın bozası: Ekim gibi çıkan bozayı Tarihi Vefa Bozacısı'nda
denemelisiniz
17 Zeynel'in tavukgöğsü & kazandibi: Onca muhallebici var fakat
Zeynel'in tavukgöğsü ve kazandibi, hele de üzeri dondurmalıysa,
başkadır
18 Karaköy Güllüoğlu'nun baklavası: Spesiyal baklavaları
'Hekimbaşı'dır Harcında ve şerbetinde ceviz, damla sakızı,
zencefil, çörekotu, hindistancevizi, kakule, karanfil suyu, kişniş,
safran, salep, tarçın ve portakal kabuğu olan tam bir enerji ürünü
19 Sarıyer Börekçisi'nin poğaçası: Sarıyer meydanından Rumeli
Kavağı'na giden yolun üzerindeki Tarihi Sarıyer Börekçisi yıllardır
bu işin ustası Poğaçası o kadar lezzetlidir ki böreğe benzer
20 Emek Mantı'nın mantısı: Kayseri usulü mantıyı en güzel yapan
yerlerin başında gelir Çiğbörek ve yaprak sarma konusunda da çok
başarılııdr
21 Şampiyon Kokoreç: Adından da anlaşılacağı gibi kokoreç konusunda
'şampiyon'dur Beyoğlu Balık Pazarı'ndaki şubesini özellikle tavsiye
ederiz; sacda domatesli ve acı pul biberli yapıyorlar
22 Savoy'un milföy pastası: Kat kat çıtır milföy pastayı
Cihangir'in en eski pastanelerinden Savoy'da denemelisiniz
23 Teşvikiye Saray'ın tavuklu pilavı: Lokanta ilk kurulduğunda
tavukgöğsü yapımında kullanılan tavuk etleri artınca pilava
katılmış Böylece tavuklu pilav ortaya çıkmış Şu anda en çok
sipariş aldığı yemek
24 Kızılkayalar'ın hamburgeri: Lezzeti özel salçalı sosundan
kaynaklanıyor Özellikle gece yarısı Taksim'de eğlenceden dönerken
yenmeli
25 Bambi'nin dürüm döneri: Sıraselviler'de sıra sıra dizilmiş
büfeler içinde en güzel dürüm döner yapan Bambi'dir
26 Barış Büfe'nin dilli kaşarlı tostu: Bağdat Caddesi'nin klasiği,
dillikaşarlı pide tostuyla tanınır
27 Kanatçı Haydar'ın tavuk kanatları: Kömür ızgarada pişen kanatlar
müthiştir
28 The Marmara'nın salata ve kupları: Çeşit de, sunum da zengindir
Fonda ise şehrin en merkezi meydanının kozmopolit tadına varılır
29 Yeniköy Börekçisi'nin kurabiyeleri: Üzeri susamlı tatlı
kurabiyeleri çayın yanında vazgeçilmez tattır
30 Çengelköy İskele'nin deniz mahsulleri güveci: Lezzeti ve bütün o
malzemelerin verdiği
enerji düşünülerek bu yemeğe Atom adı verilmiş
31 Ağa Lokantası'nın şekerparesi: Beyoğlu ve Güneşli'deki Ağa
Lokantası'nın şekerparesi kocaman, tam kıvamında
32 Bebek Abbas'ın waffle'ı: Tüm waffle'cılara taş çıkartır Bir de
ekstra böğürtlen koyulursa, yemeyip yanında yatılır
33 Loft'un incir ezmeli profiterolü: Loft'un başansı, bildik
tatlara değişik yorumlar getiren, aşçılık eğitimi almış sahibinden
geliyor
34 Kaşıbeyaz'ın lahmacunu: Özelliği soğansız olması Sarımsak ve
tuzlu pide hamurundan yapılıyor ve sadece kuzu eti kullanılıyor
35 Beyti'nin beyti kebabı: İsmini de spesiyali olan etten alıyor
restoran Beyti kebabında o kadar iddialılar yani
36 Doğa Balık'ın salatası: Doğa Balık hem balıkları hem
manzarasıyla ünlüdür Balık tabii ki salatasız yenmez Doğa'da
salatalar Kazdağı'ndan getirilen özel otlarla yapılıyor
37 Kıyı Restoran'ın yaprak ciğeri: Kıyı'nın balıklarının yanı sıra
mezeleri de çok iyidir Kuzu ciğeri bilumum baharatlara bulanıp
kızgın yağda pişiriliyor Ve üzerine dereotu serpilip sıcak servis
ediliyor
38 Cafe Wien'in şinitzeli: Reasürans'ın içindeki Cafe Wien, Viyana
usulü şinitzeli en iyi yapanlardan
39 Marmaris Büfe'nin Leyla'sı: Leyla, Marmaris Büfe'nin çikolatalı
muzlu tostuna verilen ad Müdavimleri bu tosta dünyanın 8 harikası
diyor
40 Ayder'in kuru fasulyesi: Bağlarbaşı'ndaki salaş bir dükkânda,
şehrin en iyi kuru fasulyesi yapılıyor Fasulyeler bir gün
öncesinden sütte güzellik uykusuna yatırılarak
41 Konak Pastanesi'nin çikolatalı badem ezmesi: Konak Pastanesi'nin
her şeyi ayrı bir efsanedir Ayçöreği, ekler pastaları Ama mantar
şeklindeki çikolatalı badem ezmesinin üstüne yoktur
42 Apik'in işkembe çorbası: Eğlenceden sonra geceyi iyi bir işkembe
çorbasıyla tamamlamak adettendir Apik Dolapdere'de, yılların
emektarıdır
43 Lokanta'nın kırmızı biber çorbası: Mehmet Gürs, tüm yemekleriyle
mest ediyor Közlenmiş kırmızı biber çorbasına öncelikle
bayılıyoruz
44 Hacı Abdullah'ın kompostoları: TürkOsmanlı mutfağının en
şöhretlilerindendir İster frambuaz, ister nar; kompostolar
lezizdir
45 Develi'nin çiğköftesi: Develi'nin Samatya'daki şubesi esastır
Burada çiğköfte şamfıstıklı yapılıyor
46 Boğaziçi Borsa'nın hünkarbeğendisi: Türk mutfağını en iyi yapan
yerlerin başında gelen Borsa'da klasik lezzetler, şık sunulur
Hünkarbeğendisi hiçbir yere benzemez
47 Feriye'nin çilavı: Türk mutfağını enfes bir manzarayla
birleştiriyor Feriye Çilavımn nefaseti, içinin sakızlı olmasından
kaynaklanıyor
48 Teşvikiye Bahar Pastanesi'nin çikolatalı kestane tatlısı:
Kafkas'ın kestane şekerlerine bir İstanbullu olarak rakiptir Hep
tazedir Çikolata ile kestanenin bileşimi ve ağızda dağılışı insanı
mest eder
49 İnci'nin profiterolü: Profiterolün icat edildiği pastanedir Öz
İnci, Hakiki İnci diye taklitleri türemişse de gerçeği İstiklal
Caddesi'ndedir
50 Bebek badem ezmesi: Tarihi Bebek Badem Ezmecisi'nin badem ezmesi
insan ağzına götürürken erimeye başlar adeta Çok hafiftir
51 Balıkçı Hasan'ın lakerdası ve çoban salatası: Balıkların
tazeliğinin sebebi haldeki balıkçıların sabah ilk olarak buraya
satış yapmasındandır
52 Sarıyer Muhallebicisi'nin kazandibi: Sütlü tatlılar,
sahiplerinin çiftliğinde sağılan taze sütle yapılır
53 Asitane'nin sebzeli sarması: İstanbul'da Osmanlı mutfağını en
iyi sunan yerlerdendir Sebzeli Asitane sarmasında közlenmiş
patlıcan ve sarmısaklı köfte, nane asidesi ile servis edilir
54 Darüzziyafe'nin köftesi: Süleymaniye Camii'nin Külliyesi'ndeki
restoranın spesiyali olan bu yemek biraz baharatlı ve inanılmaz
lezzetli İçinde üç farklı et bulunuyor Köfteye fıstık ve
baharatlar eklenip, yufkaya sarılıp pişiriliyor
55 Çiya'nın kirece yatırılmış kabak tatlısı: Kadıköy Çarşısı'ndaki
Çiya'da maceradan korkmayın Kapanışı mutlaka dışı çıtır, işi
yumuşak olan kirece yatırılmış kabakla yapın
56 Gezi Pastanesi'nin sıcak çikolatası: Kullanılan malzeme o kadar
kaliteli ki, sıcak çikolata gerçek çikolata tadında
57 Divan Pastanesi'nin çikolatası: İstanbul'un en iyi
çikolatacısıdır Özellikle prenses çikolata diye bilinen, içi
bademli, üstü çikolata ve kakao kaplı olanları bir efsanedir
58 Kanlıca'nın yoğurdu: O rengi pembemsi yoğurdun üstüne pudra
şekeri dökünce ummadık bir tat çıkar ortaya İstanbul'un kendine has
bu yoğurdunu vapurda tatmak da ayrı bir keyiftir
59 Park Şamdan'ın kuzu kaburga veya kuzu külbastısı: 20 yıldır
İstanbul'da klasikleşmiş bir restoran olan Park Şamdan mutfağının
yıllardır değişmeyen özel yemeği kuzu kaburga ve kuzu külbastıdır
60 Sultanahmet köftesi: Orijinali Sultanahmet'teki Selim Usta'nın
dükkânıdır Kıyma, köfte haline geldikten sonra bir gün
dinlendirilir
61 Markiz Pastanesi'nin makaronu: Genellikle badem aromalı olan bu
lezzetin, Markiz'de fıstıklı, güllü ve vanilyalısını da
bulabilirsiniz
62 Murtaza'nın buzlu bademi: Özellikle rakıyla çok iyi gider
Nişantaşı'nda seyyar arabada satan Murtaza'nın buzlu bademi en
iyilerdendir Çanakkale'den geliyor ve her daim taze oluyor
63 Hamdi'nin kebapları: Mısır Çarşısı'nın hemen arkasındaki Hamdi
Et Lokantası'nın kebapları da muhteşem Haliç manzarası kadar iz
bırakır
64 Yakup'un çiroz salatası: Meyhane kültürünün öncülerinden
Yakup'un mezelerinin en güzeli çiroz salatasıdır
65 Beyoğlu Lades'in menemeni: Kendilerine özgü bu menemenin en
önemli malzemesi, olmazsa olmazı salça 30 senedir tadı hiç
değişmeyen ev yapımı salça kullanıyorlar
66 Han'ın inegöl köftesi: Bostancı'da ve Şaşkınbakkal'da iki şubesi
var Han Restoran'ın Yıllardır en çok tercih edilen lezzet İnegöl
köfte
67 Hain Köfte'nin sucuk köftesi: Levent sanayinin içindedir Hain
Köfte Üç çeşit köftesinden en iyisi sarımsaklı sucuk köftesidir
68 Ethemefendi 36'nın frambuazlı muhallebisi: Bu muhallebi,
bildiklerinizden çok farklı Sakızlı, frambuaz soslu ve de üstü
dondurmalı
69 Filibe Köftecisi'nin köftesi: Ekmek arası köfte, Sirkeci'de
vapura binmeden önce ayak üstü çok iyi gider
70 Günaydın'ın etli pidesi: Eti kendi çiftliklerinden sağladıkları
için yıllardır aynı lezzette
71 Anadolu Kavağı'nda midye tava: Ekmek arası, tarator soslu iki
çöp midye tava, Boğaz'a karşı en büyük keyiftir
72 Erenköy'de sokak simitçisi: Erenköy'de Starbucks'm karşı
kaldırımındaki simitçiyi deneyin Simidi ikiye bölüp arasına krem
peynir ve zeytin ezmesi sürüyor Simit Sarayları'ndan çok daha
çıtır
73 Köprüaltı'nda balık: Altınboynuz manzarasına karşı hesaplı yemek
için doğru adres buradaki 'balıkekmek'çiler
74 Çengelköy hıyarı: Çengelköy'ün salatalığı daha körpe, hoş kokulu
ve kütür kütürdür Haziran 20'den Temmuz 10'a kadar çıkar Bu
tarihler dışında Çengelköy'den geldi denilirse sakın ola aldanmayın!
75 İmroz'un hamsisi: Zeytinyağında kızarmış, çıtır çıtır ve üzeri
kekikli servis edilir
76 Tuğra'nın Osmanlı usulü tavuk çorbası: Çırağan Sarayı'ndaki
Tuğra'da tavuk suyu çorba özel bir tarifle, yoğurt ve pırasa
katılarak hazırlanıyor
77 Pandeli'nin böreği: Mısır Çarşısı'nın girişindeki restoranda
masa bulabilirseniz, üstünde bir parça dönerle servis edilen böreği
denemelisiniz
78 Refik'in gül işkembesi: Asmalımescit'teki Refik mezeleriyle
meşhurdur Bu mezelerden en ilginci gül işkembesi
79 Ortaköy'ün kumpiri: Bol kaşarlı, sosisli, salamlı, Rus salatalı,
mayonezli, ketçaplı dev kumpir için Ortaköy girişindeki çift sıralı
kumpircilerden birini seçebilirsiniz
80 Padişah Sofrası'nın közde pilici: Şişli'deki mekânın özelliği,
piliç ve kuzuyu tamamen doğal odun ateşinde pişirmesi Hem lezzetli
hem çıtır oluyor
81 Fatih Sarmacısı'nın sarması: İçine bolca kayısı marmeladı
sürülüp rulo yapılmış, şerbete yatırılmış, büyükçe bir pandispanya
60 yıldır aynı ufak dükkânda satılır
82 Asri Turşucu'nun turşusu: Sırrı kullanılan koruk ve Uludağ
suyunda saklı Klasiklerin yanı sıra bamya ve erik gibi çeşitler de
var
83 Arnavutköy'ün çileği: Artık çilek deyince kocaman, tuhaf şekilli
hormonlu bir meyve geliyor aklımıza Arnavutköy'ün pembebeyaz, mis
kokan çilekleri nadir bulunuyor
84 Emirgan Çınaraltı'nın çay ve poğaçası: Burada 'tavşankanı' çay
içme keyfi bambaşka Bunca yeni, alternatif su kenarı kahvaltı
mekânına rağmen
85 Lacivert'in uskumru dolması: Pirinçten çok soğan içeriyor Asıl
sırrı ise içine katılan kişnişte
86 Beyaz Fırın'ın paskalya çöreği: Kadıköy Çarşısı'ndaki eski
dükkândan farklı olarak Çiftehavuzlar'da 'modernize' çeşitler de
var Ama paskalya çöreği her zaman bir numara
87 Hacıbekir'in akide şekeri: Anlatmaya gerek var mı? Lokumları da
nefistir ama asıl akideleri oyuncak gibidir
88 Giritli'nin ahtapotu: Minyatür kaselerde gelen tüm mezeleri ayrı
güzellikte ama salkım saçak gelen ehlileştirilmemiş görüntüdeki
pamuk ahtapotu, rüyalara giren cinsten
89 Mavi'nin patlıcanlı börekitası: Nişantaşı'ndaki Mavi, yıllardır
değişmeyen buluşma noktalarından Krepleri, salataları, çeşidi az
olsa da tatlıları hep iyidir ama patlıcanlı börekitası az bulunur
özelliktedir
90 Todori'nin marine edilmiş çiğ balığı: Caddebostan'daki Todori,
'karşı'nın en iyi balıkçılarındandır Başlangıçlardan marine çiğ
balığı, balık köftesi ve uskumrusu müthiştir
91 House Cafe'nin naneli limonatası: Şehrin göbeğinde, ıhlamur ve
dut ağaçlan altında yapılan çok özel bir keyif
92 Çeşni'nin işkembe sotesi: Çiftehavuzlar'daki mütevazı et
lokantası, damağınızı delirtebilecek kudrette bir işkembe sote
yapıyor; güveçte
93 Set'in balık kokoreci: Kireçburnu'ndaki Set'in her şeyi taze ve
lezizdir Balık kokoreci başka dünyalara götürür
94 Pera Palas'ta 5 çayı: Süslü koltuklara kurulup, 'kuru pasta' ile
bir fincan çay içmeyeli ne kadar oldu?
95 'Sabırtaşı'nın içliköftesi: İstiklal Caddesi'ndeki 'Sabırtaşı'
Ali amcanın doyumsuz içliköftelerini, eşi evde yapar
96 Zencefil'in sebze salatası: Vejetaryen lokantası Zencefil'de
kabaklı, soya fasulyeli sebze salatasını denemelisiniz; üzerinde nar
taneleri bile var Yanında Zencefil'in özel ekmeklerinden de
isteyin
97 Antre'nin peynirleri: Tam 35 çeşit Türk peyniri var burada
Peynir konusunda seçiciyseniz uğrayın
98 Has Ekmek Fırını'nın ekmeğipidesi: Çınaraltı kahvaltılarında
Çengelköy'deki Has Ekmek'in simitleri, pideleri çok iyi gider 150
yıllık fırında her daim 'Ramazan pidesi' bulmak mümkün Üstüne
'şifa' denilen özel bir karışım sürülen pideler odun fırınında
pişiriliyor
99 Kanaat Lokantası'nın 'sorbe'si: Üsküdar'daki Kanaat'in sorbe
havasındaki meyveli dondurmaları meşhurdur Katkı maddesi yok, salep
Yozgat'tan, süt Çekmeköy'den
100 Hünkar'ın ılık irmik helvası: Feridun Ügümü'nün özel tereyağlı,
ılık irmik helvası, tatlıyla hiç işi olmayanları bile teslim alır
1 Baylan'ın kup griyesi: Yıllardır bilinen spesiyal: Vanilya,
yanmış karamel, balkaymaklı dondurma üzerine ufalanmış ceviz ve
fındık taneciklerinin dayanılmaz birlikteliğinden oluşur İnsanın
tarif ederken soluğu Kadıköy'de alıp, kupun içine gömülesi geliyor
2 Hünkar'ın ayvalı yahnisi: Tereyağında çevrilmiş iri ayva
parçaları kuzu etiyle bir arada pişirilip tarçınla
lezzetlendiriliyor Ve son dokunuş bir kaşık pekmezle
gerçekleştiriliyor
3 Bulgar'ın kaymağı: Beşiktaş'taki salaş Bulgar'ı bilen bilir ama
bohem burjuvaların zihninde yer etmesi Wallpaper dergisine
çıkmasıyla olmuştur! Balkaymaklı, taze yumurtalı, çıtır ekmekli
kahvaltısı ilkel ama bir o kadar da lezzetlidir
4 Emek Cafe'nin sahanda yumurtası: Deniz kenarında, masanıza konan
serçelerle birlikte kahvaltı keyfi gibisi yoktur Sahanda yumurtası
ve karışık menemeni içinizdeki ekmek banma hissini körükler
5 Üsküdar Kanaat Lokantası'nın tencere yemekleri: Çoban kavurması,
saç kavurması, kuru fasulyesi, nadir bulunacak lezzettedir Ekmek
kadayıfı da pek meşhurdur
6 Yaşar Usta'nın kavunlu dondurması: 32 yıldır Bostancı'da gerçek
meyvelerden dondurma üretiyor Yaşar usta Kabuklarını fırçaladığı
kavunu iştahla öneririz
7 Kantin'in cheese cake'i: Şemsa Denizsel'in vişneli cheesecake'i
bünyenize iyi gelecek, istikamet Nişantaşı
8 Yanyalı Fehmi'nin arpacık soğanlı yahnisi: Kadıköy Çarşısı'ndaki
Fehmi, hüsrana yol açmayan birinci sınıf bir esnaf lokantasıdır Ama
tek şeye indirgendiğinde, arpacık soğanlı yahnidir!
9 Salomanje'nin mücveri ve mozaik pastası: Küçükken annemizin evde
yaptığı kabak mücverinin lezzetine en yakın olanı burada Üstüne ev
tipi mozaik pasta çok iyi geliyor
10 Adem Baba'nın istavriti: Burada balık, sosuyla süsüyle değil
lezzetiyle ön plandadır Yalnızca günlük taze balık ve bol salata
İçki yok İstavritleri o kadar lezzetli ki, parmaklarınızı
yiyebilirsiniz
11 Ali Baba'nın köftesi: Önceleri bir minibüs köftecisiydi Ünü
kulaktan kulağa yayıldı, giderek dükkânı büyütüyor Vaktiniz varsa
masalarda köfte piyaz, yoksa ayaküstü köfte ekmek tavsiye ederiz
12 Rejans'ın piroşkisi: Rejans zaten ambiyansıyla başlı başına bir
İstanbul tadıdır Piroşkisi de ağızda köpük gibi erir
13 Tarihi Kireçburnu Fırını'nın kıymalı böreği: Tam 47 senelik
geçmişi var Özelliği; kıymasında kuşüzümü olması
14 Divan Pub'ın pub salatası: Artık biraz demode olsa da, peyniri,
dil küpleri ve bilhassa da sosuyla, İstanbul lezzetleri arasında
yeri ebedi olmalı
15 Barba Yani'nin karidesli böreği: Burgazada'daki Yani amcanın Rum
mezeleri ve mastika likörü çok meşhurdur Ama en iyisi karidesli
böreği
16 Vefa'nın bozası: Ekim gibi çıkan bozayı Tarihi Vefa Bozacısı'nda
denemelisiniz
17 Zeynel'in tavukgöğsü & kazandibi: Onca muhallebici var fakat
Zeynel'in tavukgöğsü ve kazandibi, hele de üzeri dondurmalıysa,
başkadır
18 Karaköy Güllüoğlu'nun baklavası: Spesiyal baklavaları
'Hekimbaşı'dır Harcında ve şerbetinde ceviz, damla sakızı,
zencefil, çörekotu, hindistancevizi, kakule, karanfil suyu, kişniş,
safran, salep, tarçın ve portakal kabuğu olan tam bir enerji ürünü
19 Sarıyer Börekçisi'nin poğaçası: Sarıyer meydanından Rumeli
Kavağı'na giden yolun üzerindeki Tarihi Sarıyer Börekçisi yıllardır
bu işin ustası Poğaçası o kadar lezzetlidir ki böreğe benzer
20 Emek Mantı'nın mantısı: Kayseri usulü mantıyı en güzel yapan
yerlerin başında gelir Çiğbörek ve yaprak sarma konusunda da çok
başarılııdr
21 Şampiyon Kokoreç: Adından da anlaşılacağı gibi kokoreç konusunda
'şampiyon'dur Beyoğlu Balık Pazarı'ndaki şubesini özellikle tavsiye
ederiz; sacda domatesli ve acı pul biberli yapıyorlar
22 Savoy'un milföy pastası: Kat kat çıtır milföy pastayı
Cihangir'in en eski pastanelerinden Savoy'da denemelisiniz
23 Teşvikiye Saray'ın tavuklu pilavı: Lokanta ilk kurulduğunda
tavukgöğsü yapımında kullanılan tavuk etleri artınca pilava
katılmış Böylece tavuklu pilav ortaya çıkmış Şu anda en çok
sipariş aldığı yemek
24 Kızılkayalar'ın hamburgeri: Lezzeti özel salçalı sosundan
kaynaklanıyor Özellikle gece yarısı Taksim'de eğlenceden dönerken
yenmeli
25 Bambi'nin dürüm döneri: Sıraselviler'de sıra sıra dizilmiş
büfeler içinde en güzel dürüm döner yapan Bambi'dir
26 Barış Büfe'nin dilli kaşarlı tostu: Bağdat Caddesi'nin klasiği,
dillikaşarlı pide tostuyla tanınır
27 Kanatçı Haydar'ın tavuk kanatları: Kömür ızgarada pişen kanatlar
müthiştir
28 The Marmara'nın salata ve kupları: Çeşit de, sunum da zengindir
Fonda ise şehrin en merkezi meydanının kozmopolit tadına varılır
29 Yeniköy Börekçisi'nin kurabiyeleri: Üzeri susamlı tatlı
kurabiyeleri çayın yanında vazgeçilmez tattır
30 Çengelköy İskele'nin deniz mahsulleri güveci: Lezzeti ve bütün o
malzemelerin verdiği
enerji düşünülerek bu yemeğe Atom adı verilmiş
31 Ağa Lokantası'nın şekerparesi: Beyoğlu ve Güneşli'deki Ağa
Lokantası'nın şekerparesi kocaman, tam kıvamında
32 Bebek Abbas'ın waffle'ı: Tüm waffle'cılara taş çıkartır Bir de
ekstra böğürtlen koyulursa, yemeyip yanında yatılır
33 Loft'un incir ezmeli profiterolü: Loft'un başansı, bildik
tatlara değişik yorumlar getiren, aşçılık eğitimi almış sahibinden
geliyor
34 Kaşıbeyaz'ın lahmacunu: Özelliği soğansız olması Sarımsak ve
tuzlu pide hamurundan yapılıyor ve sadece kuzu eti kullanılıyor
35 Beyti'nin beyti kebabı: İsmini de spesiyali olan etten alıyor
restoran Beyti kebabında o kadar iddialılar yani
36 Doğa Balık'ın salatası: Doğa Balık hem balıkları hem
manzarasıyla ünlüdür Balık tabii ki salatasız yenmez Doğa'da
salatalar Kazdağı'ndan getirilen özel otlarla yapılıyor
37 Kıyı Restoran'ın yaprak ciğeri: Kıyı'nın balıklarının yanı sıra
mezeleri de çok iyidir Kuzu ciğeri bilumum baharatlara bulanıp
kızgın yağda pişiriliyor Ve üzerine dereotu serpilip sıcak servis
ediliyor
38 Cafe Wien'in şinitzeli: Reasürans'ın içindeki Cafe Wien, Viyana
usulü şinitzeli en iyi yapanlardan
39 Marmaris Büfe'nin Leyla'sı: Leyla, Marmaris Büfe'nin çikolatalı
muzlu tostuna verilen ad Müdavimleri bu tosta dünyanın 8 harikası
diyor
40 Ayder'in kuru fasulyesi: Bağlarbaşı'ndaki salaş bir dükkânda,
şehrin en iyi kuru fasulyesi yapılıyor Fasulyeler bir gün
öncesinden sütte güzellik uykusuna yatırılarak
41 Konak Pastanesi'nin çikolatalı badem ezmesi: Konak Pastanesi'nin
her şeyi ayrı bir efsanedir Ayçöreği, ekler pastaları Ama mantar
şeklindeki çikolatalı badem ezmesinin üstüne yoktur
42 Apik'in işkembe çorbası: Eğlenceden sonra geceyi iyi bir işkembe
çorbasıyla tamamlamak adettendir Apik Dolapdere'de, yılların
emektarıdır
43 Lokanta'nın kırmızı biber çorbası: Mehmet Gürs, tüm yemekleriyle
mest ediyor Közlenmiş kırmızı biber çorbasına öncelikle
bayılıyoruz
44 Hacı Abdullah'ın kompostoları: TürkOsmanlı mutfağının en
şöhretlilerindendir İster frambuaz, ister nar; kompostolar
lezizdir
45 Develi'nin çiğköftesi: Develi'nin Samatya'daki şubesi esastır
Burada çiğköfte şamfıstıklı yapılıyor
46 Boğaziçi Borsa'nın hünkarbeğendisi: Türk mutfağını en iyi yapan
yerlerin başında gelen Borsa'da klasik lezzetler, şık sunulur
Hünkarbeğendisi hiçbir yere benzemez
47 Feriye'nin çilavı: Türk mutfağını enfes bir manzarayla
birleştiriyor Feriye Çilavımn nefaseti, içinin sakızlı olmasından
kaynaklanıyor
48 Teşvikiye Bahar Pastanesi'nin çikolatalı kestane tatlısı:
Kafkas'ın kestane şekerlerine bir İstanbullu olarak rakiptir Hep
tazedir Çikolata ile kestanenin bileşimi ve ağızda dağılışı insanı
mest eder
49 İnci'nin profiterolü: Profiterolün icat edildiği pastanedir Öz
İnci, Hakiki İnci diye taklitleri türemişse de gerçeği İstiklal
Caddesi'ndedir
50 Bebek badem ezmesi: Tarihi Bebek Badem Ezmecisi'nin badem ezmesi
insan ağzına götürürken erimeye başlar adeta Çok hafiftir
51 Balıkçı Hasan'ın lakerdası ve çoban salatası: Balıkların
tazeliğinin sebebi haldeki balıkçıların sabah ilk olarak buraya
satış yapmasındandır
52 Sarıyer Muhallebicisi'nin kazandibi: Sütlü tatlılar,
sahiplerinin çiftliğinde sağılan taze sütle yapılır
53 Asitane'nin sebzeli sarması: İstanbul'da Osmanlı mutfağını en
iyi sunan yerlerdendir Sebzeli Asitane sarmasında közlenmiş
patlıcan ve sarmısaklı köfte, nane asidesi ile servis edilir
54 Darüzziyafe'nin köftesi: Süleymaniye Camii'nin Külliyesi'ndeki
restoranın spesiyali olan bu yemek biraz baharatlı ve inanılmaz
lezzetli İçinde üç farklı et bulunuyor Köfteye fıstık ve
baharatlar eklenip, yufkaya sarılıp pişiriliyor
55 Çiya'nın kirece yatırılmış kabak tatlısı: Kadıköy Çarşısı'ndaki
Çiya'da maceradan korkmayın Kapanışı mutlaka dışı çıtır, işi
yumuşak olan kirece yatırılmış kabakla yapın
56 Gezi Pastanesi'nin sıcak çikolatası: Kullanılan malzeme o kadar
kaliteli ki, sıcak çikolata gerçek çikolata tadında
57 Divan Pastanesi'nin çikolatası: İstanbul'un en iyi
çikolatacısıdır Özellikle prenses çikolata diye bilinen, içi
bademli, üstü çikolata ve kakao kaplı olanları bir efsanedir
58 Kanlıca'nın yoğurdu: O rengi pembemsi yoğurdun üstüne pudra
şekeri dökünce ummadık bir tat çıkar ortaya İstanbul'un kendine has
bu yoğurdunu vapurda tatmak da ayrı bir keyiftir
59 Park Şamdan'ın kuzu kaburga veya kuzu külbastısı: 20 yıldır
İstanbul'da klasikleşmiş bir restoran olan Park Şamdan mutfağının
yıllardır değişmeyen özel yemeği kuzu kaburga ve kuzu külbastıdır
60 Sultanahmet köftesi: Orijinali Sultanahmet'teki Selim Usta'nın
dükkânıdır Kıyma, köfte haline geldikten sonra bir gün
dinlendirilir
61 Markiz Pastanesi'nin makaronu: Genellikle badem aromalı olan bu
lezzetin, Markiz'de fıstıklı, güllü ve vanilyalısını da
bulabilirsiniz
62 Murtaza'nın buzlu bademi: Özellikle rakıyla çok iyi gider
Nişantaşı'nda seyyar arabada satan Murtaza'nın buzlu bademi en
iyilerdendir Çanakkale'den geliyor ve her daim taze oluyor
63 Hamdi'nin kebapları: Mısır Çarşısı'nın hemen arkasındaki Hamdi
Et Lokantası'nın kebapları da muhteşem Haliç manzarası kadar iz
bırakır
64 Yakup'un çiroz salatası: Meyhane kültürünün öncülerinden
Yakup'un mezelerinin en güzeli çiroz salatasıdır
65 Beyoğlu Lades'in menemeni: Kendilerine özgü bu menemenin en
önemli malzemesi, olmazsa olmazı salça 30 senedir tadı hiç
değişmeyen ev yapımı salça kullanıyorlar
66 Han'ın inegöl köftesi: Bostancı'da ve Şaşkınbakkal'da iki şubesi
var Han Restoran'ın Yıllardır en çok tercih edilen lezzet İnegöl
köfte
67 Hain Köfte'nin sucuk köftesi: Levent sanayinin içindedir Hain
Köfte Üç çeşit köftesinden en iyisi sarımsaklı sucuk köftesidir
68 Ethemefendi 36'nın frambuazlı muhallebisi: Bu muhallebi,
bildiklerinizden çok farklı Sakızlı, frambuaz soslu ve de üstü
dondurmalı
69 Filibe Köftecisi'nin köftesi: Ekmek arası köfte, Sirkeci'de
vapura binmeden önce ayak üstü çok iyi gider
70 Günaydın'ın etli pidesi: Eti kendi çiftliklerinden sağladıkları
için yıllardır aynı lezzette
71 Anadolu Kavağı'nda midye tava: Ekmek arası, tarator soslu iki
çöp midye tava, Boğaz'a karşı en büyük keyiftir
72 Erenköy'de sokak simitçisi: Erenköy'de Starbucks'm karşı
kaldırımındaki simitçiyi deneyin Simidi ikiye bölüp arasına krem
peynir ve zeytin ezmesi sürüyor Simit Sarayları'ndan çok daha
çıtır
73 Köprüaltı'nda balık: Altınboynuz manzarasına karşı hesaplı yemek
için doğru adres buradaki 'balıkekmek'çiler
74 Çengelköy hıyarı: Çengelköy'ün salatalığı daha körpe, hoş kokulu
ve kütür kütürdür Haziran 20'den Temmuz 10'a kadar çıkar Bu
tarihler dışında Çengelköy'den geldi denilirse sakın ola aldanmayın!
75 İmroz'un hamsisi: Zeytinyağında kızarmış, çıtır çıtır ve üzeri
kekikli servis edilir
76 Tuğra'nın Osmanlı usulü tavuk çorbası: Çırağan Sarayı'ndaki
Tuğra'da tavuk suyu çorba özel bir tarifle, yoğurt ve pırasa
katılarak hazırlanıyor
77 Pandeli'nin böreği: Mısır Çarşısı'nın girişindeki restoranda
masa bulabilirseniz, üstünde bir parça dönerle servis edilen böreği
denemelisiniz
78 Refik'in gül işkembesi: Asmalımescit'teki Refik mezeleriyle
meşhurdur Bu mezelerden en ilginci gül işkembesi
79 Ortaköy'ün kumpiri: Bol kaşarlı, sosisli, salamlı, Rus salatalı,
mayonezli, ketçaplı dev kumpir için Ortaköy girişindeki çift sıralı
kumpircilerden birini seçebilirsiniz
80 Padişah Sofrası'nın közde pilici: Şişli'deki mekânın özelliği,
piliç ve kuzuyu tamamen doğal odun ateşinde pişirmesi Hem lezzetli
hem çıtır oluyor
81 Fatih Sarmacısı'nın sarması: İçine bolca kayısı marmeladı
sürülüp rulo yapılmış, şerbete yatırılmış, büyükçe bir pandispanya
60 yıldır aynı ufak dükkânda satılır
82 Asri Turşucu'nun turşusu: Sırrı kullanılan koruk ve Uludağ
suyunda saklı Klasiklerin yanı sıra bamya ve erik gibi çeşitler de
var
83 Arnavutköy'ün çileği: Artık çilek deyince kocaman, tuhaf şekilli
hormonlu bir meyve geliyor aklımıza Arnavutköy'ün pembebeyaz, mis
kokan çilekleri nadir bulunuyor
84 Emirgan Çınaraltı'nın çay ve poğaçası: Burada 'tavşankanı' çay
içme keyfi bambaşka Bunca yeni, alternatif su kenarı kahvaltı
mekânına rağmen
85 Lacivert'in uskumru dolması: Pirinçten çok soğan içeriyor Asıl
sırrı ise içine katılan kişnişte
86 Beyaz Fırın'ın paskalya çöreği: Kadıköy Çarşısı'ndaki eski
dükkândan farklı olarak Çiftehavuzlar'da 'modernize' çeşitler de
var Ama paskalya çöreği her zaman bir numara
87 Hacıbekir'in akide şekeri: Anlatmaya gerek var mı? Lokumları da
nefistir ama asıl akideleri oyuncak gibidir
88 Giritli'nin ahtapotu: Minyatür kaselerde gelen tüm mezeleri ayrı
güzellikte ama salkım saçak gelen ehlileştirilmemiş görüntüdeki
pamuk ahtapotu, rüyalara giren cinsten
89 Mavi'nin patlıcanlı börekitası: Nişantaşı'ndaki Mavi, yıllardır
değişmeyen buluşma noktalarından Krepleri, salataları, çeşidi az
olsa da tatlıları hep iyidir ama patlıcanlı börekitası az bulunur
özelliktedir
90 Todori'nin marine edilmiş çiğ balığı: Caddebostan'daki Todori,
'karşı'nın en iyi balıkçılarındandır Başlangıçlardan marine çiğ
balığı, balık köftesi ve uskumrusu müthiştir
91 House Cafe'nin naneli limonatası: Şehrin göbeğinde, ıhlamur ve
dut ağaçlan altında yapılan çok özel bir keyif
92 Çeşni'nin işkembe sotesi: Çiftehavuzlar'daki mütevazı et
lokantası, damağınızı delirtebilecek kudrette bir işkembe sote
yapıyor; güveçte
93 Set'in balık kokoreci: Kireçburnu'ndaki Set'in her şeyi taze ve
lezizdir Balık kokoreci başka dünyalara götürür
94 Pera Palas'ta 5 çayı: Süslü koltuklara kurulup, 'kuru pasta' ile
bir fincan çay içmeyeli ne kadar oldu?
95 'Sabırtaşı'nın içliköftesi: İstiklal Caddesi'ndeki 'Sabırtaşı'
Ali amcanın doyumsuz içliköftelerini, eşi evde yapar
96 Zencefil'in sebze salatası: Vejetaryen lokantası Zencefil'de
kabaklı, soya fasulyeli sebze salatasını denemelisiniz; üzerinde nar
taneleri bile var Yanında Zencefil'in özel ekmeklerinden de
isteyin
97 Antre'nin peynirleri: Tam 35 çeşit Türk peyniri var burada
Peynir konusunda seçiciyseniz uğrayın
98 Has Ekmek Fırını'nın ekmeğipidesi: Çınaraltı kahvaltılarında
Çengelköy'deki Has Ekmek'in simitleri, pideleri çok iyi gider 150
yıllık fırında her daim 'Ramazan pidesi' bulmak mümkün Üstüne
'şifa' denilen özel bir karışım sürülen pideler odun fırınında
pişiriliyor
99 Kanaat Lokantası'nın 'sorbe'si: Üsküdar'daki Kanaat'in sorbe
havasındaki meyveli dondurmaları meşhurdur Katkı maddesi yok, salep
Yozgat'tan, süt Çekmeköy'den
100 Hünkar'ın ılık irmik helvası: Feridun Ügümü'nün özel tereyağlı,
ılık irmik helvası, tatlıyla hiç işi olmayanları bile teslim alır
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.