Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

İstatistik

İstatistik
0
53

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Istatistik Bilimi Bölümde muhakkak bir alanda veri birleştirme, bu verileri inceleme ve izah etme yöntemleri konusunda eğitim ve araştırma yapılır Matematiksel ve uygulamalı istatistik elde etmek üzere iki alana ayrılır Matematiksel istatistik sayısal bilgiyi almak ve düşüncesini açıklamak için istatiksel yollar geliştirmede matematiksel tekniklerden yararlanılır Olanak kuramı, deney düzeni, çeşitli çözümleme yontemleri geliştirme gibi alanlarda çalışır Uygulamalı istatistik bilimi, muhakkak bir konu alanında verileri toplamak ve incelemek için istatiksel yöntemlerden yararlanır Nüfus artışını ekonomis gelişmeyi, tarımsal ve endüstriyel ürünlerdeki artışı evvelden tahmin etmek, uygulamalı istatistiğin alanına girer Uygulamalı istatistikçiler sosyal ve politik bilimler, top, eğitim, doğal bilimler, endüstriyel etkinlikler vs Alanlarda sayısal verilerin toplanması, çözümlenmesi ve bunlara dayanarak geleceğe ait tahminlerin yapılması ile ilgili konularda çalışırlar DİE, PTT, ve Tübitak gibi kuruluşlarda, sosyal ve politik bilimler, tıp, eğitim, doğal bilimler, endüstriyel etkinlikler alanlarında hizmet veren sektörlerde çalışılabilir Programın Amacı: Istatistik programı, kesin bir alanda bilgi birleştirme, bu verileri tahlil ve tanımlama öntemleri konusunda araştırma ve eğitim yapar Istatistik Bilimi, matematiksel ve uygulamalı istatistik bilimi adı aşağı iki alana ayrılır Matematiksel Istatistik: Birinci derecede kuramlarla uğraşır, sayısal bilgiyi edinmek ve yorumlamak için istatistiksel yollar geliştirmede matematiksel tekniklerden yararlanır Ihtimal kuramı, deney düzeni, dağıtılmış inceleme yöntemleri geliştirme gibi alanlar kuramsal istatistiğin üzerinde çalıştığı alanlardır Uygulamalı Istatistik Bilimi: Aktüel sorunları, kabul edilmiş, aşina yöntemlerle çözmeye çalışır Kesin bir konu alanında verileri toplamak ve araştırmak için istatistiksel yöntemlerden yararlanır Nüfus artışını, hesaplı gelişmeyi, tarımsal ve endüstriyel ürünlerdeki artışı evvelden tahmin etmek uygulamalı istatistik bilimi alanına girer Uygulamalı istatistikçiler, sosyal ve politik bilimler, tıp, eğitim, doğal bilimler, endüstriyel etkinlikler vb alanlarda, sayısal verilerin toplanması, çözümlenmesi ve buna dayanarak geleceğe ilişkin tahminler yapılması ile ilgili konularda çalışırlar Programda Okutulan Asıl Dersler: Istatistik programında eğitim süresi 4 yıl olup bu süre içinde genellikle matematik, cebir, geometri ve sayısal yeteneğe dayalı konularla ilgili dersler okutulmaktadır Gereken Nitelikler: Istatistik programına girmek isteyenler matematiğe kabiliyetli ve ilgili; matematiksel kavramlar üstünde düşünebilen, alanda yeni yollar aramaya hevesli, bilimsel tutuma sahip olmalıdırlar Katlanma, ayrıntılarla uğraşmaktan bıkmama, yılmama gibi karakter özelliklerine sahip olanlar bu alanda başarılı olabilirler Istatistik Bilimi programındaki öğrencilere Etibank, DİE, PTT gibi kuruluşlar hizmet karşılığı burs imkânı sağlamaktadırlar Hem TÜBİTAK üstün yetenekli ve başarılı öğrencilere karşılıksız burslar vermektedir Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Istatistik programını bitirenlere İstatistikçiünvanı verilir İstatistikçi, kendince özel anlamı olan sayı ve sembollerle uğraşır Kullandığı semboller özel bir dile aynı, bu yolla karışık ilişkileri basite indirger Elde edilen sayısal verileri analiz ederek ilgilenilen sorunların çözümüne yarayacak çıkarsamalarda bulunur Egzersiz Alanları: Istatistik Bilimi programı mezunları genel olarak şu üç alanda çalışmaktadırlar: Öğretim, araştırma ve uygulamaBunlardan ilk ikisi genelde kuramsal istatistik bilimi alanına girer ve bu alana ilgi duyanlar genel olarak üniversitelerde öğretim elemanı olarak çalışabilirlerUygulamalı istatistikçiler sosyal ve politik bilimler, tıp, eğitim, doğal bilimler, endüstriyel etkinlikler vb alanlarda sayısal verilerin toplanması, çözümlenmesi ve buna dayanarak geleceğe ilişkin tahminler yapılması ile ilgili konularda çalışırlar Endüstrileşme ve planlı kalkınma çabasında olan ülkemizde iyi yetişmiş istatistikçilere büyük gereklilik duyulmaktadır Matematiksel kavramlar üzerinde düşünebilen ve bunu çevresindekilere aktarabilen kimseler için istatistikçilik gelecek vadeden bir iş olabilir  

858,465Konular
981,146Mesajlar
29,533Kullanıcılar
TUNCAMMSon üye
Üst Alt