Soğuk havaların gelmesiyle balık mevsimini de kapıyı çaldı. Hem palamut hem de istavrit balığı serinin lezzetli balıkları arasında nokta alıyor. Şimdiden tezgahlarda tarafını alan istavrit balığının nasıl pişirildiğini ve temizlendiğini merak ediyorsanız kesinlikle metnimize göz atın.
İstavrit balığı, Trachuridae familyasının balıklarından biridir. Ülkemizde sarıkanat istavrit (sarıkuyruk istavrit) ve karagöz istavrit olmak üzere farklı hallerde anılmaktadır. Hatunlar için önerilen istavrit balığı, hormonal dengeyi düzenlemektedir. Sinirsel pek çok illete da bu yolla âlâ gelmektedir. Damar esnekliği kazandıran istavrit, kan akışı ve istikrarı için de yararlıdır. A, B2, B6, C, B12 vitaminlerine sahip olan balık tıpkı vakitte selenyum sayesinde kanserle savaş etmektedir. Bağışıklık sistemini destekleyen istavrit balığı, av mevsiminde haftada 2 kere yenmelidir. Bilirkişilerin tüketimini önerdiği istavrit balığı nasıl pişirilir? Püf noktaları nelerdir? Öğrenmek istiyorsanız metnimizi inceleyebilirsiniz.
İSTAVRİT BALIĞI TANIMI:
MATERYALLER
1,5 kilo istavrit
1 çay bardağı kadar mısır unu
Tuz, likit yağ
YAPILIŞI
Öncelikle balıkları ikişer ikişer alarak evvel tuza sonra mısır ununa batırın.
Kenarda bir mühlet beklettikten sonra tavaya yağ koyup, kısık ateşte altını açın.
Balıkları dizip kısık ateşte evvel altını sonra gayrı tarafını pişirin.
Şıkça kızaran balığı limonla servis edebilirsiniz.
FIRINDA İSTAVRİT TANIMI:
MATERYALLER
1 kilo istavrit
Zeytinyağı
Mısır unu
Tuz
YAPILIŞI
Balıkları temizleyip yıkadıktan sonra bir kabın içinde, yaklaşık bir çay bardağı kadar zeytinyağı ile harmanlayın.
Daha sonra istenilen ölçüde mısır unu ve tuz eklenip yağlanmış fırın kağıdına dizin.
Üzerine az ölçüde zeytinyağı gezdirip, 180 kademede 20 dakika pişirin.
Afiyet olsun...