Besin değeri son derece yüksek olan İstavrit, 100 gramında 18.6 g protein, 13.86 g yağ, 90 mg sodyum, 314 mg potasyum, 12 mg kalsiyum bulundurmaktadır. Omega 3 yönünden zengin olan İstavrit, göz problemleri başta olmak üzere bir çok sağlık sorunlarına iyi gelmektedir. Peki, protein değeri yüksek olan İstavrit nasıl temizlenir? İstavrit ayıklamanın yöntemi nelerdir? İşte, istavrit balığı hakkında bilgiler...
İstavrit balığının, yağ oranı ve vitamin değerleri ideal oranda seyretmektedir. Kilosunu korumak isteyenler rahatlıkla bu balığı tüketebilirler. İstavrit çeşitleri olarak bilinen; Sarı Kuyruk ve Karagöz, genellikle Karadeniz ve Akdeniz civarında bulunmaktadır. İstavrit mevsiminde yendiği zaman maliyetin ekonomik açıdan daha uygun olduğu gözlenmektedir. Peki, istavrit balığı nasıl temizlenir? Püf noktaları nelerdir? İşte, İstavrit balığını ayıklama yöntemi...
İSTAVRİT BALIĞI NASIL TEMİZLENİR?
- İstavrit balığının pulu olmadığı için bıçak yardımıyla derisinin üzerinden hem arkasını hem önünü tıraşlama yapınız. Kaygansı yapısını ayıklayınız.
- Bıçak yardımıyla baş bölgesinden aşağıya doğru hafifçe karnını ikiye ayırıp, karnındaki pislikleri dışarı çıkarınız.
- İstavritin içerisinde havyar varsa, onu ayrıca dışarı çıkartıp hayvar seven aile üyeleriniz için pişirebilirsiniz.
- Karnındaki pislikleri aldıktan sonra içerisindeki siyah tabakayı bıçak yardımı ile kazıyarak parlak yüzeyini açığa çıkarabilirsiniz.
- Geniş bir kabın içerisine koyabilirsiniz. Etli balık çeşitlerinden biri olan İstavriti kızartmadan evvel, üzerine tuz serpip buzdolabında 15 dakika kadar bekletebilirsiniz. Bu sayede kızartma yaptığınızda dağılmasını önleyebilirsiniz.