iltasyazilim
FD Üye
İşte Dünyanın En Sağlıklı 11 Yiyeceği!
Pancar kanserle savaşıyor, nar suyu tansiyonu düşürüyor, kabak çekirdeği ömrü uzatıyor Ünlü beslenme uzmanı Jonny Bowden herkesin kolaylıkla bulabileceği en sağlıklı 11 yiyeceği, üstelik nasıl yeneceğine yönelik önerileriyle açıkladı
Dünyanın saygın gazetelerinden New York Times, az tüketilen ama sağlık için en faydalı 11 besini internet sitesinde duyurdu, en çok okunan haber oldu
Haberin devamı
Daha önce nelerin yenmesi ve yenmemesi üzerine pek çok liste hazırlayan ünlü beslenme uzmanı Jonny Bowden’ın özellikle ‘Dünyadaki en sağlıklı 150 yiyecek’ adlı kitabı büyük ilgi görmüştü Ancak guava ya da kurt üzümü (goji berries) gibi süpermarkette çok da kolay bulamayacağımız yiyeceklerin de yer aldığı liste, yazarın sevdiği ve bulması kolay yiyeceklerin yer aldığı biçimde yenilendi
İşte ünlü beslenme uzmanı Jonny Bowden’in kaleme aldığı haberden öneriler
Pancar: Bowden, pancarı kırmızı ıspanak olarak düşünün diyor Çünkü pancarda, folik asitin yanı sıra kanserle savaşta önemli olan doğal kırmızı pigmentler bol miktarda bulunuyor
Nasıl yenmeli: Taze, çiğ ve rendelenmiş olarak salatalarda kullanılabilir Pişirmek antioksidan özelliğini düşürecektir
Lahana: Kanserle mücadele eden enzimleri destekleyen sülforafen, lahana da bol miktarda bulunmaktadır
Nasıl yenmeli: Asya usulü lahana salatası ya da burger ve sandviçlerde kıtır olarak tüketilebilir
Pazı: Gözlerin korunmasında önemli olan Karatonaidle yüklüdür
Nasıl Yenmeli: Doğranmış ve zeytinyağında sotelenmiş olarak yenilebilir
Tarçın: Kan şekeri ve kolstrolün kontrolünde yardımcıdır
Nasıl yenmeli: kahve gibi sıcak içeceklere serpilmelidir
Nar: Kan basıncını yani tansiyonu düşürür ve antioksidant yüklüdür
Nasıl yenmeli: Taze yenebilir ya da suyu içilebilir
Erik kurusu: Antioksidant yüklüdür
Nasıl yenmeli: Pestil olarak ya da pişirilerek yenebilir
Kabak çekirdeği: Balkabağının en besleyici yeri çekirdeğidir Kabak çekirdeği erken ölüm riskine karşı etkili magnezyum deposudur
Nasıl yenmeli: Çerez olarak ya da salatalarda kullanılabilir
Sardalye: Dr Bowden, sardayeyi ‘sağlık konservesi’ olarak nitelendiriyor Omega 3 yönünden zengin olan sardalye, doğal yollardan cıva içermez ve kalsiyum deposudur Ayrıca demir, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır ve manganezin yanı sıra B vitaminin tüm çeşitlerini içerir
Nasıl yenmeli: Zeytinyağı ya da sardalye yağı içinde dinlendirilen sardalyeler tek başına ya da salata içinde yenilebilir
Zerdeçal: ‘Baharatların süperstarı’ zerdeçal, kansere ve iltihaplara karşı güçlü özellikleri vardı
Nasıl yenmeli: Sahanda yumurta ya da her türlü sebze yemeğinde kullanılabilir
Yabanmersini: Pek çok meyve ve sebzeyi dondurarak saklamak, besleyiciliklerini azaltsa da bu durum yabanmersini için geçerli değildir Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda yabanmersininin daha iyi bir hafıza ile ilişkili olduğu görülmüştür
Nasıl yenmeli: Yoğurt ya da sütle birlikte veya bademle beraber yenmesi tavsiye edilir
Balkabağı: Az kalori ile uzun sure tok tutar Ayrıca bu yüksek lifli sebze bağışıklık sistemini uyaran vitaminlerce zengindir
Nasıl yenmeli: Tarçın, hindistancevizi ve çok az tereyağı ile karıştırılarak yenebilir
Pancar kanserle savaşıyor, nar suyu tansiyonu düşürüyor, kabak çekirdeği ömrü uzatıyor Ünlü beslenme uzmanı Jonny Bowden herkesin kolaylıkla bulabileceği en sağlıklı 11 yiyeceği, üstelik nasıl yeneceğine yönelik önerileriyle açıkladı
Dünyanın saygın gazetelerinden New York Times, az tüketilen ama sağlık için en faydalı 11 besini internet sitesinde duyurdu, en çok okunan haber oldu
Haberin devamı
Daha önce nelerin yenmesi ve yenmemesi üzerine pek çok liste hazırlayan ünlü beslenme uzmanı Jonny Bowden’ın özellikle ‘Dünyadaki en sağlıklı 150 yiyecek’ adlı kitabı büyük ilgi görmüştü Ancak guava ya da kurt üzümü (goji berries) gibi süpermarkette çok da kolay bulamayacağımız yiyeceklerin de yer aldığı liste, yazarın sevdiği ve bulması kolay yiyeceklerin yer aldığı biçimde yenilendi
İşte ünlü beslenme uzmanı Jonny Bowden’in kaleme aldığı haberden öneriler
Pancar: Bowden, pancarı kırmızı ıspanak olarak düşünün diyor Çünkü pancarda, folik asitin yanı sıra kanserle savaşta önemli olan doğal kırmızı pigmentler bol miktarda bulunuyor
Nasıl yenmeli: Taze, çiğ ve rendelenmiş olarak salatalarda kullanılabilir Pişirmek antioksidan özelliğini düşürecektir
Lahana: Kanserle mücadele eden enzimleri destekleyen sülforafen, lahana da bol miktarda bulunmaktadır
Nasıl yenmeli: Asya usulü lahana salatası ya da burger ve sandviçlerde kıtır olarak tüketilebilir
Pazı: Gözlerin korunmasında önemli olan Karatonaidle yüklüdür
Nasıl Yenmeli: Doğranmış ve zeytinyağında sotelenmiş olarak yenilebilir
Tarçın: Kan şekeri ve kolstrolün kontrolünde yardımcıdır
Nasıl yenmeli: kahve gibi sıcak içeceklere serpilmelidir
Nar: Kan basıncını yani tansiyonu düşürür ve antioksidant yüklüdür
Nasıl yenmeli: Taze yenebilir ya da suyu içilebilir
Erik kurusu: Antioksidant yüklüdür
Nasıl yenmeli: Pestil olarak ya da pişirilerek yenebilir
Kabak çekirdeği: Balkabağının en besleyici yeri çekirdeğidir Kabak çekirdeği erken ölüm riskine karşı etkili magnezyum deposudur
Nasıl yenmeli: Çerez olarak ya da salatalarda kullanılabilir
Sardalye: Dr Bowden, sardayeyi ‘sağlık konservesi’ olarak nitelendiriyor Omega 3 yönünden zengin olan sardalye, doğal yollardan cıva içermez ve kalsiyum deposudur Ayrıca demir, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır ve manganezin yanı sıra B vitaminin tüm çeşitlerini içerir
Nasıl yenmeli: Zeytinyağı ya da sardalye yağı içinde dinlendirilen sardalyeler tek başına ya da salata içinde yenilebilir
Zerdeçal: ‘Baharatların süperstarı’ zerdeçal, kansere ve iltihaplara karşı güçlü özellikleri vardı
Nasıl yenmeli: Sahanda yumurta ya da her türlü sebze yemeğinde kullanılabilir
Yabanmersini: Pek çok meyve ve sebzeyi dondurarak saklamak, besleyiciliklerini azaltsa da bu durum yabanmersini için geçerli değildir Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda yabanmersininin daha iyi bir hafıza ile ilişkili olduğu görülmüştür
Nasıl yenmeli: Yoğurt ya da sütle birlikte veya bademle beraber yenmesi tavsiye edilir
Balkabağı: Az kalori ile uzun sure tok tutar Ayrıca bu yüksek lifli sebze bağışıklık sistemini uyaran vitaminlerce zengindir
Nasıl yenmeli: Tarçın, hindistancevizi ve çok az tereyağı ile karıştırılarak yenebilir