İçeceklerde ilaç etken unsuru, kırmızı biberde toz boya kullanan besin teröristleri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tespit edildi.
Hususa ait değerlendirmelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, taklit ve tağşişin affının olmayacağını vurgulayarak; “Ülkemizde besin güvenilirliğinin sağlanması, besinlerde taklit ve tağşişin önlenmesi, şahısların sıhhatinin ve tüketici menfaatlerinin korunması ile kesimde haksız rekabetin engellenmesi hedefiyle besin ve besin ile temas eden unsur ve materyallerin üretim, sürece ve dağıtımının tüm etaplarında resmi denetim faaliyetleri Bakanlığımızca büyük bir titizlikle yürütülmektedir” dedi.
Bakan Pakdemirli, “Bu bağlamda taklit, tağşiş yapıldığı yahut ilaç etken hususu ek edildiği tespit edilen toplam 69 firmaya ilişkin 136 parti eseri Bakanlığımız internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunduk. Böylece birinci kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana 1.551 firmaya ilişkin 3.492 parti eser kamuoyuna, tüketicilerin bilgisine açıklanmış oldu” diye kelamlarına ekledi.
Kelam konusu uygunsuzlukların tespit edilmesinde tüketicilere de büyük sorumluluk düştüğünün altını çizen Bakan Pakdemirli, “Bakanlığımızca yürütülen kontrollerin yanında, tüketiciler tarafından yapılan ihbar, şikâyet, CİMER ve Alo 174 Besin Sınırı müracaatları sonucunda gerçekleştirilen kontrollerin de büyük hissesi olduğu açıktır. Bu bakımdan tüketicilerin bu müracaatlarını sürdürmeleri, halkımızın sıhhatinin korunması istikametindeki çalışmalarımız için büyük kıymet taşımaktadır” dedi.
BESİN TERÖRİSTLERİNİN YAPTIĞI HİLELERİN TAMAMI BU LİSTEDE
Listede yer alan firmalar şöyle: İkram Turizm, Patika Turizm, Rio Gece Kulübü, Kırbıyık İçecek Dağıtım, Ali Yelyetmez Küresel Güç İçecekleri, NY Verde Gıra Ticaret Limited Şirketi, VIP Ortadoğu Besin Turizm, Hasan Yağmur Pul Biber, Bahçeci Baharat, Reis Onbaşı Pul Biber, Noor Asia Turkey Besin, Tirebolu Çaysan, Topçuoğlu Tarım Eserleri, Ege Temmuz Besin, Akhisar Anatolia Zeytin ve Zeytinyağı İşletmeleri, Özışıl Besin, Karagöz İnşaat, Anadolu Kristal Besin, Aver Medikal Besin,
Doruk Besin, Karakoçlar Et Eserleri, Çapan Küme, Hatipoğlu Besin, İtimat Et, Dağlayan Börek, Tarihi Marmara Pide, Gizli Et, Kuytu Kebap, Şehzade Restoran, Onur Pide, Halk Döner, Mutena Besin, Diltat Besin, Altınkaya Et, Bircan Sucukları, Tantunimm, Kervan Saray Sofrası, Emek Süt Eserleri, Ataçınar İnkaya Süt Besin, Çeşme Süt ve Tarım Eserleri, Sağlam Ticaret, Işılda Süt, Sanayi, Karakaya Süt Eserleri, Öztadım Süt, Oba Süt, Yeğenler Sönmez Süt, Ofsüt, 61 Şahin Mandıra, Sütkon Besin,
Gonca Besin, Bir-Mar Market, Doğan Şarküteri, Seferoğlu Besin, Çakır Ticaret, Terme Şahinbey Süt, Market 24, Cora Bakkal (Trabzon), Sesli Ticaret, Mavi Köşe, Menzil Büfe (Trabzon), Sütsa Hakkı Yallıoğlu, Emre Süt, Kayabey Süt, Otağ Süt, Snm Merkez Efendi Besin, Anadolu Kristal Besin, BADA Toptan Besin, Doruk Besin, Arı Damlası Doğal Eserler.