iltasyazilim
FD Üye
Hamsi, küçük bir balık olmasına rağmen boyundan büyük lezzete sahiptir Pişirmesi kolay, tadı enfestir Uğraşmadan, kılçığıyla yenebilir
Hamsi ile 40 kadar yemeğin yapılabildiği söylenir; ister buğulamasını yapın ister kiremitte tavada pişirin, güveç yapın, salataya koyun, isterseniz börek ve pidede kullanın, poğaçasını yapın, çorbasını kaynatın, pilavını pişirin, dilerseniz salamuraya çevirin… Öyle bir balık ki canınız ne çekerse hamsiyle yapabilirsiniz
Aralık, ocak ve şubat ayları hamsinin en çok olduğu ve dolayısıyla fiyatının en uygun olduğu aylardır Hamsi omega3 zengini olduğundan kalp ve damar dostudur ve içerisinde bolca iyot bulunur Bu nedenle hamsi mevsimini kaçırmayın ve zengin besin değerinden daha fazla faydalanabilmek için kızartmadan tüketmeyi tercih edin
Hamsili Tarhana Çorbası
Malzemeleri:
56 su bardağı tavuk suyu,
1 kâse haşlanıp suyu süzülmüş ve tereyağında hafif kavrulmuş hamsi,
4 çorba kaşığı toz tarhana,
yeterince tuz ve karabiber,
1,5 çorba kaşığı tereyağı,
1 su bardağı haşlanmış suyu süzülmüş mercimek,
1 çay kaşığı dolusu kırmızı toz biber
Hazırlanışı :
Öncelikle tarhanayı bir kâseye koyun ve bir su bardağı ılık suyla karıştırıp 20 dakika bekletin Daha sonra tencereye koyduğunuz tavuk suyunu haşlanmış mercimeği kaynatıp tarhanayı karıştıra karıştıra ilave edin
Tuzunu ve karabiberini koyduktan sonra ateşten indirmeye yakın hafif kavurduğunuz hamsiyi ekleyin Bir çorba kaşığı tereyağını eritip pul biber ve bir tatlı kaşığı nane ilave edin, bir taşım kavurup çorbanın üzerine dökerek servise hazırlayın
Hamsili Köfte
Malzemeleri:
500 g haşlanmış ve suyu süzülüp ezilmiş hamsi,
2 dilim ıslatılıp suyu iyice sıkılmış bayat ekmek,
1 kuru soğan (rendelenmiş ve suyu süzülmüş),
1 çorba kaşığı kıyılmış ceviz içi,
1 tatlı kaşığı kişniş kurusu, yeterince tuz ve karabiber, kızartmak için yeterince sıvıyağ,
3 çorba kaşığı galeta unu, servis için kıvırcık yaprakları
Hazırlanışı :
BHamsi, rendelenmiş soğan, kişniş, dövülmüş ceviz içi, ıslatılmış ve suyu sıkılmış ekmek içi, tuz ve karabiberi derin bir kâsede iyice yoğurup üzerini kapatın ve buzdolabında 12 saat dinlendirin
Sonra ceviz bü*yüklüğünde parçalar koparıp köfte*ler hazırlayın Daha sonra bunları galeta ununa bulayıp kızgın yağda arkalı önlü kızartın Servis yaparken kıvırcık yapraklarına koyup limon ve domatesle süsleyin
Not: İsterseniz yağladığınız tepsiye yayarak fırında da pişirebilirsiniz
Hamsi Pilaki
Malzemeleri:
1,5 kg ayıklanmış hamsi,
1 ufak kâse ince doğranmış pırasa,
1 ufak kâse ince doğranmış yeşil soğan,
1 ufak kâse ince doğranmış roka,
1 ufak kâse ince doğranmış taze nane,
1 ufak kâse ince doğranmış maydanoz,
1 ufak kâse ince doğranmış dereotu,
1 ufak kâse ince doğranmış pazı,
1 ufak kâse ince doğranmış ıspanak,
2 su bardağı pilavlık bulgur,
3 çorba kaşığı sıvı yağ, yeterince tuz ve karabiber,
2 su bardağı kaynar su
Hazırlanışı :
Geniş yüzeyli bir tencereye yağı koyup biraz kızdırın Daha sonra yeşillikleri koyun, tuzu ve karabiberi ilave edin Yeşillikleri biraz soteledikten sonra ortasını kaşıkla açıp bulguru koyun ve üzerine balıkları serpiştirin Ardından kaynar su ilave edin, yandaki yeşilliklerden biraz üzerine koyup tencerenin ağzını kapatın
Kısık ateşte bulgur suyunu çekene kadar pişirin Biraz demlendikten sonra isterseniz pilavı karıştırarak isterseniz de piştiği şekilde servis edebilirsiniz
Hamsili Salata
Malzemeleri:
300400 g ayıklanıp kızartılmış hamsi,
2 çorba kaşığı kıyılmış siyah veya yeşil zeytin,
1 kâse ince kesilmiş ve yağda hafif sotelenmiş bal kabağı,
1 kâse ince kıyılmış kırmızı veya beyaz lahana,
1 kâse haşlanmış ve süzülmüş brokoli,
2 haşlanmış ve ince doğranmış patates,
23 domates, arzu ederseniz
1 tatlı kaşığı hardal tozu,
2 çorba kaşığı koruk suyu veya limon suyu,
23 çorba kaşığı zeytinyağı, yeterince tuz ve karabiber
Hazırlanışı :
Ufak bir cam kavanoza tuz, karabiber,koruk suyu, hardal tozu ve zeytinyağını koyun, ağzını kapatıp güzelce çalkalayın Sonra bir kâseye sebzeleri koyun ve bu sosu üzerine gezdirip karıştırın Üzerine hamsileri koyun ve maydanozla süsleyerek servis edin
Hamsi ile 40 kadar yemeğin yapılabildiği söylenir; ister buğulamasını yapın ister kiremitte tavada pişirin, güveç yapın, salataya koyun, isterseniz börek ve pidede kullanın, poğaçasını yapın, çorbasını kaynatın, pilavını pişirin, dilerseniz salamuraya çevirin… Öyle bir balık ki canınız ne çekerse hamsiyle yapabilirsiniz
Aralık, ocak ve şubat ayları hamsinin en çok olduğu ve dolayısıyla fiyatının en uygun olduğu aylardır Hamsi omega3 zengini olduğundan kalp ve damar dostudur ve içerisinde bolca iyot bulunur Bu nedenle hamsi mevsimini kaçırmayın ve zengin besin değerinden daha fazla faydalanabilmek için kızartmadan tüketmeyi tercih edin
Hamsili Tarhana Çorbası
Malzemeleri:
56 su bardağı tavuk suyu,
1 kâse haşlanıp suyu süzülmüş ve tereyağında hafif kavrulmuş hamsi,
4 çorba kaşığı toz tarhana,
yeterince tuz ve karabiber,
1,5 çorba kaşığı tereyağı,
1 su bardağı haşlanmış suyu süzülmüş mercimek,
1 çay kaşığı dolusu kırmızı toz biber
Hazırlanışı :
Öncelikle tarhanayı bir kâseye koyun ve bir su bardağı ılık suyla karıştırıp 20 dakika bekletin Daha sonra tencereye koyduğunuz tavuk suyunu haşlanmış mercimeği kaynatıp tarhanayı karıştıra karıştıra ilave edin
Tuzunu ve karabiberini koyduktan sonra ateşten indirmeye yakın hafif kavurduğunuz hamsiyi ekleyin Bir çorba kaşığı tereyağını eritip pul biber ve bir tatlı kaşığı nane ilave edin, bir taşım kavurup çorbanın üzerine dökerek servise hazırlayın
Hamsili Köfte
Malzemeleri:
500 g haşlanmış ve suyu süzülüp ezilmiş hamsi,
2 dilim ıslatılıp suyu iyice sıkılmış bayat ekmek,
1 kuru soğan (rendelenmiş ve suyu süzülmüş),
1 çorba kaşığı kıyılmış ceviz içi,
1 tatlı kaşığı kişniş kurusu, yeterince tuz ve karabiber, kızartmak için yeterince sıvıyağ,
3 çorba kaşığı galeta unu, servis için kıvırcık yaprakları
Hazırlanışı :
BHamsi, rendelenmiş soğan, kişniş, dövülmüş ceviz içi, ıslatılmış ve suyu sıkılmış ekmek içi, tuz ve karabiberi derin bir kâsede iyice yoğurup üzerini kapatın ve buzdolabında 12 saat dinlendirin
Sonra ceviz bü*yüklüğünde parçalar koparıp köfte*ler hazırlayın Daha sonra bunları galeta ununa bulayıp kızgın yağda arkalı önlü kızartın Servis yaparken kıvırcık yapraklarına koyup limon ve domatesle süsleyin
Not: İsterseniz yağladığınız tepsiye yayarak fırında da pişirebilirsiniz
Hamsi Pilaki
Malzemeleri:
1,5 kg ayıklanmış hamsi,
1 ufak kâse ince doğranmış pırasa,
1 ufak kâse ince doğranmış yeşil soğan,
1 ufak kâse ince doğranmış roka,
1 ufak kâse ince doğranmış taze nane,
1 ufak kâse ince doğranmış maydanoz,
1 ufak kâse ince doğranmış dereotu,
1 ufak kâse ince doğranmış pazı,
1 ufak kâse ince doğranmış ıspanak,
2 su bardağı pilavlık bulgur,
3 çorba kaşığı sıvı yağ, yeterince tuz ve karabiber,
2 su bardağı kaynar su
Hazırlanışı :
Geniş yüzeyli bir tencereye yağı koyup biraz kızdırın Daha sonra yeşillikleri koyun, tuzu ve karabiberi ilave edin Yeşillikleri biraz soteledikten sonra ortasını kaşıkla açıp bulguru koyun ve üzerine balıkları serpiştirin Ardından kaynar su ilave edin, yandaki yeşilliklerden biraz üzerine koyup tencerenin ağzını kapatın
Kısık ateşte bulgur suyunu çekene kadar pişirin Biraz demlendikten sonra isterseniz pilavı karıştırarak isterseniz de piştiği şekilde servis edebilirsiniz
Hamsili Salata
Malzemeleri:
300400 g ayıklanıp kızartılmış hamsi,
2 çorba kaşığı kıyılmış siyah veya yeşil zeytin,
1 kâse ince kesilmiş ve yağda hafif sotelenmiş bal kabağı,
1 kâse ince kıyılmış kırmızı veya beyaz lahana,
1 kâse haşlanmış ve süzülmüş brokoli,
2 haşlanmış ve ince doğranmış patates,
23 domates, arzu ederseniz
1 tatlı kaşığı hardal tozu,
2 çorba kaşığı koruk suyu veya limon suyu,
23 çorba kaşığı zeytinyağı, yeterince tuz ve karabiber
Hazırlanışı :
Ufak bir cam kavanoza tuz, karabiber,koruk suyu, hardal tozu ve zeytinyağını koyun, ağzını kapatıp güzelce çalkalayın Sonra bir kâseye sebzeleri koyun ve bu sosu üzerine gezdirip karıştırın Üzerine hamsileri koyun ve maydanozla süsleyerek servis edin