Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

istiklal marşı nasıl,kim tarafından, niçin, kaç yılında yazıldı

istiklal marşı nasıl,kim tarafından, niçin, kaç yılında yazıldı
0
203

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
61
istiklal marşı nasıl,kim tarafından, neden, kaç yılında yazıldı

Cevap: istiklal marşı nasıl,kim göre, niçin, kaç yılında yazıldı

İstiklâl Marşımız , Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin millî marşına verilen isimdir Marşın sözlerini
Mehmet Akif Ersoy yazmış, bestesini
Akıllı Üngör yapmıştır

Türk Kurtuluş Savaşı'nın en çetin döneminde, bir millî marşa duyulan gereksinmeyi göz önüne alan
Milli Eğitim Bakanlığı,
1921 yılında bunun için bir şiir yarışması düzenledi Yarışmaya 724 şiir gönderildi Kazanacak şiire para ödülü konduğu için başlangıçta Mehmet Akif bulunma istemedi Lakin millî eğitim bakanı Hamdullah Suphi'nin (Tanrıöver) ısrarı üstüne, ödülsüz olmak şartıyla o da şiirini gönderdi

Yapılan seçim sonunda, Mehmet Akif'in Kahraman Ordumuzasungusunu taşıyan şiiri
TBMM'ce İstiklâl Marşı kabul edildi Aynı yıl diğer taraftan beste yarışması açıldı, fakat belirlenmiş bir netice alınamadı Bunun üzerine Millî Eğitim Bakanlığı'nca
Ali Rıfat Çağatay'ın bestesi uygun görülerek okullara duyuruldu
1930'a değin marş bu beste ile çalındı O sene bunun yerini, Cumhurbaşkanlığı Orkestrası şefi Zeki Üngör'ün
1922'de hazırladığı bugünkü beste aldı

Şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 besteci katılmış,

1924 yılında Ankara'da toplanan seçici kurul,
Ali Rıfat Çağatay'ın bestesini kabul etmiştir Bu beste 1930 yılına dek çalındıysa da
1930'da değiştirilerek, dönemin
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi

Osman Zeki Üngör'ün
1922'de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe konmuş, toplamda dokuz dize ve bir beşlikten oluşan marşın armonilemesini Edgar Manas, bando düzenlemesini de İhsan Servet Künçer yapmıştır Protokol gereği, yalnızca ilk iki dize beste eşliğinde İstiklal Marşı olarak söylenebilmektedir *

858,506Konular
983,058Mesajlar
33,112Kullanıcılar
fekaSon üye
Üst Alt