nicebayan
FD Üye
- Etkileşim
- 2
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
İstiklal Marşının özet olarak anlamını bulabileceğiniz bir yazı hazırlaıdk sizlereİstiklal marşı Türk ulusunun marşıdırMehmet Akif Ersoy'un yazdığı İstiklal Marşı
İstiklal Marşının tüm kıtalarının özetle anlamı nedir;
Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üzerinde tüten en son ocak
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir oysa
Mehmet Akif bu dizede Türk milletine yiğitlik telkin etmek ve ulusal duyguları açığa dahil etmemek için şiirine korkma sözüyle başlıyor Sancak bir milletin geleceğinin , ülkesinin ve bağımsızlığının sembolüdür Bayrağın kaybedilmesi Türk milletinin istiklalinin yok olmasıdır Şair ülkemizde tek bir insan kalana dek bu vatan için savaşcağımızı belirtiyor
Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilal!
Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celal?
Sana olmaz dökülen kanlarımız daha sonra helal…
Hakkıdır, Hakk ’a tapan milletimin istiklal!
Türk vatanının bir takım toprakları işgal edilmiştir Bir Takım bölgelerde bayraklarımız indirilmiş yerine düşman bayrakları asılmıştırBu yüzden bayrağımız kızgın ve öfkelidir Kaş çatmak öfke halini ifade eder Bu hususta bir şey daha var ancak edebiyatta sevgilinin kaşları daima hilal biçiminde gösterilmiştir Bayraktaki hilal de tıpatıp nazlı bir sevgilinin kaşı gibi çatılmıştır ı açıklama ediyor
Ben ezelden beridir özgürlük yaşadım, hür yaşarım
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş Su Baskını gibiyim, bendimi çiğner, aşarım
Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım
Şair ‘ben ’ den kasıtı Türk milletidirTürk milleti ezelden beri hür yaşayan ve bağımsızlık yaşayacaktır Onun özgürlüğünü elinden elde etmek isteyen ancak çıldırmış olmalı,çünkü böyle bir harekete kalkışanlar ağır bir şekilde cezalandırılır
Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar,
Benim iman doymuş göğsüm gibi serhaddim var
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar,
‘Uygarlık! ’ dediğin tek dişi kalmış canavar?
Bu kıtada şair vatanımızı işgale çalışan Avrupalılara meydan okuyor 20 asrın başında Avrupa medeniyeti 19yy deki görkeminden oldukça uzaktır
Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın
Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın
Doğacaktır sana va ’dettiği günler Hakk ’ın…
Kim bilir, olur ya yarın, olur ya yarından da yakın
Şair kahraman Türk askerine hitap ediyor Türk askerine yurdunu alçaklara bırakmaması için icabında canını feda etmesini söylüyor Şehitlerin gereceği siperlerin düşmana engel olmasını istiyor Mehmet Akif düşmanın çok kısa bir süre içinde bu namussuzca işgalin biteceğine Allah ’ın Türk milletine laf verdiği zafer gününün olduğunu söylüyor
Bastığın yerleri ‘toprak! ’ diyerek geçme, tanı:
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı
Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:
Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı
Şair Türk ordusuna vatanın değerini anımsatıyor Toprak ile vatan aralarında büyük bir fark vardır Toprağı vatan haline getiren onu elde etmek ve gözetmek için savaşanların varlığıdır diyor Toprak dünyanın her uygun bulunur Fakat atalarımızın kanlarıyla sulanan Topraklar vatanımız üzerindedir ve bunun değerini bilmeliyiz
Kim bu cennet vatanının uğruna olmaz oysa feda?
Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda!
Canı, cananı, tüm varımı alsında Huda,
Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda
Bu vatan cennet dek kıymetlidir Şehit olanların dini inanışımıza göre doğrudan doğruya cennete gider ve şehitler bu topraklarda yattığı için toprağında cennetten bi farkı yoktur diyor ŞairBir avuç toprağı sıksak şehitlerin kanının akacağını sanırız Canımızdan çok sevdiğimiz insanları Allah alsında yalnız yaşadığımız sürece bizi vatanımızdan ayrı düşürmesin
Ruhumun senden, ilahi, şudur ama emeli:
Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli
Bu ezanlaroysa şahadetleri dinin temeli
Sonsuz yurdumun üstünde benim inlemeli
Şair Allah ’a dua ediyor ve ibadet yerlerinine düşman elinin değmesin istiyorCamilerimizden okunan ezanlar sonsuza değin Türk yurdunun üzerinde inlemelidir Çünkü bu ezanlar dinimizin temelidir
O süre vecd ile bin secde edervarsataşım,
Her cerihamdan, ilahi, boşanıp kanlı yaşım,
Fışkırır ruhı mücerred gibi yerden na ’şım;
O süre yükselerek arşa değer olur ya başım
Ezan sesleri yurdumuzun üzerinde inledikçe şehitlerimizin de ruhları şaad olacaktır Ezan sesi yalnızca yaşayanları yok, ölüleri hatta onların mezar taşlarını bile etkileyen yüce bir amaç taşır Böylelikle şehit atalarımız kolaylık bulacaktır
Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!
Olsun artık dökülen kanlarımın tümü helal
Sonsuza Dek sana değil, ırkıma değil izmihlal:
Hakkıdır, hür yaşayan, bayrağımın özgürlük;
Hakkıdır, Hakk ’a tapan, milletimin istiklal!
Şair zafer gününün heyecanını yaşıyor Şanlı bayrağımız dalgalandıkça Türk milleti her tarafta bağımsızlığına kavuşur Artık onun için değil olma korkusu kalmamıştır Bayrağımız şehitlerimizin kanlarını yargı etmiştir Özgür Allah ’a tapan ve doğruluktan ayırmayan Türk milletinin en doğal hakkıdır *
İstiklal Marşının tüm kıtalarının özetle anlamı nedir;
Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak;
Sönmeden yurdumun üzerinde tüten en son ocak
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir oysa
Mehmet Akif bu dizede Türk milletine yiğitlik telkin etmek ve ulusal duyguları açığa dahil etmemek için şiirine korkma sözüyle başlıyor Sancak bir milletin geleceğinin , ülkesinin ve bağımsızlığının sembolüdür Bayrağın kaybedilmesi Türk milletinin istiklalinin yok olmasıdır Şair ülkemizde tek bir insan kalana dek bu vatan için savaşcağımızı belirtiyor
Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilal!
Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celal?
Sana olmaz dökülen kanlarımız daha sonra helal…
Hakkıdır, Hakk ’a tapan milletimin istiklal!
Türk vatanının bir takım toprakları işgal edilmiştir Bir Takım bölgelerde bayraklarımız indirilmiş yerine düşman bayrakları asılmıştırBu yüzden bayrağımız kızgın ve öfkelidir Kaş çatmak öfke halini ifade eder Bu hususta bir şey daha var ancak edebiyatta sevgilinin kaşları daima hilal biçiminde gösterilmiştir Bayraktaki hilal de tıpatıp nazlı bir sevgilinin kaşı gibi çatılmıştır ı açıklama ediyor
Ben ezelden beridir özgürlük yaşadım, hür yaşarım
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş Su Baskını gibiyim, bendimi çiğner, aşarım
Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım
Şair ‘ben ’ den kasıtı Türk milletidirTürk milleti ezelden beri hür yaşayan ve bağımsızlık yaşayacaktır Onun özgürlüğünü elinden elde etmek isteyen ancak çıldırmış olmalı,çünkü böyle bir harekete kalkışanlar ağır bir şekilde cezalandırılır
Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar,
Benim iman doymuş göğsüm gibi serhaddim var
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar,
‘Uygarlık! ’ dediğin tek dişi kalmış canavar?
Bu kıtada şair vatanımızı işgale çalışan Avrupalılara meydan okuyor 20 asrın başında Avrupa medeniyeti 19yy deki görkeminden oldukça uzaktır
Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın
Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın
Doğacaktır sana va ’dettiği günler Hakk ’ın…
Kim bilir, olur ya yarın, olur ya yarından da yakın
Şair kahraman Türk askerine hitap ediyor Türk askerine yurdunu alçaklara bırakmaması için icabında canını feda etmesini söylüyor Şehitlerin gereceği siperlerin düşmana engel olmasını istiyor Mehmet Akif düşmanın çok kısa bir süre içinde bu namussuzca işgalin biteceğine Allah ’ın Türk milletine laf verdiği zafer gününün olduğunu söylüyor
Bastığın yerleri ‘toprak! ’ diyerek geçme, tanı:
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı
Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:
Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı
Şair Türk ordusuna vatanın değerini anımsatıyor Toprak ile vatan aralarında büyük bir fark vardır Toprağı vatan haline getiren onu elde etmek ve gözetmek için savaşanların varlığıdır diyor Toprak dünyanın her uygun bulunur Fakat atalarımızın kanlarıyla sulanan Topraklar vatanımız üzerindedir ve bunun değerini bilmeliyiz
Kim bu cennet vatanının uğruna olmaz oysa feda?
Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda!
Canı, cananı, tüm varımı alsında Huda,
Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda
Bu vatan cennet dek kıymetlidir Şehit olanların dini inanışımıza göre doğrudan doğruya cennete gider ve şehitler bu topraklarda yattığı için toprağında cennetten bi farkı yoktur diyor ŞairBir avuç toprağı sıksak şehitlerin kanının akacağını sanırız Canımızdan çok sevdiğimiz insanları Allah alsında yalnız yaşadığımız sürece bizi vatanımızdan ayrı düşürmesin
Ruhumun senden, ilahi, şudur ama emeli:
Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli
Bu ezanlaroysa şahadetleri dinin temeli
Sonsuz yurdumun üstünde benim inlemeli
Şair Allah ’a dua ediyor ve ibadet yerlerinine düşman elinin değmesin istiyorCamilerimizden okunan ezanlar sonsuza değin Türk yurdunun üzerinde inlemelidir Çünkü bu ezanlar dinimizin temelidir
O süre vecd ile bin secde edervarsataşım,
Her cerihamdan, ilahi, boşanıp kanlı yaşım,
Fışkırır ruhı mücerred gibi yerden na ’şım;
O süre yükselerek arşa değer olur ya başım
Ezan sesleri yurdumuzun üzerinde inledikçe şehitlerimizin de ruhları şaad olacaktır Ezan sesi yalnızca yaşayanları yok, ölüleri hatta onların mezar taşlarını bile etkileyen yüce bir amaç taşır Böylelikle şehit atalarımız kolaylık bulacaktır
Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!
Olsun artık dökülen kanlarımın tümü helal
Sonsuza Dek sana değil, ırkıma değil izmihlal:
Hakkıdır, hür yaşayan, bayrağımın özgürlük;
Hakkıdır, Hakk ’a tapan, milletimin istiklal!
Şair zafer gününün heyecanını yaşıyor Şanlı bayrağımız dalgalandıkça Türk milleti her tarafta bağımsızlığına kavuşur Artık onun için değil olma korkusu kalmamıştır Bayrağımız şehitlerimizin kanlarını yargı etmiştir Özgür Allah ’a tapan ve doğruluktan ayırmayan Türk milletinin en doğal hakkıdır *