Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

İstiklal Marşının Cağrıştırdığı Duygular

İstiklal Marşının Cağrıştırdığı Duygular
0
101

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
İstiklal Marşının Cağrıştırdığı Duygular Nedir

İstiklal Marşının Cağrıştırdıkları

1Kıta (Şair millete sesleniyor)

18 yy beri koskoca cihan devletini yiyip bitiren alevler, 20 yy başında da son umudumuz olan Anadolu topraklarına coreklenmişlerdi Anavatanımızın dort bir yanı kan ve gozyaşına bulanmıştı Bu cetin durumu dortlukte şafakkelimesi resmeder

Şafak kelimesinin bu dizedeki anlamı guneşin batma vakti'dirBu kelime İstiklal Marşımızın ilk kıtasında Arapca, son bendinde ise Turkce anlamıyla kullanılmıştır

Kıtada kişileştirilerek verilen ikinci sembolde sancaktırkelimesidir Al sancak, bağımsız Turk Milletinin sembolu ve gokteki talih yıldızıdır Bu yıldızın goz kamaştıran parlaklığı sonecek gibi gorulmemektedir Dolayısıyla milletin endişelenmesine gerek yoktur

ANA DUŞUNCE: Al sancağın sonsuza kadar dalgalanacağıdır

Catma, kurban olayım, cehreni ey nazlı hilal!
Kahraman ırkıma bir gul ne bu şiddet, bu celal?
Sana olmaz dokulen kanlarımız sonra helal
Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklal

2 Kıta(Şair bayrağa sesleniyor)

Ey sevgili gibi suslenmiş al bayrağım! Sakın kaşlarını catma, yuzunu asma, senin icin kanımı, canımı feda ederim Senin gulmen Hurriyet ve bağımsızlık sembolu olarak dalgalanman icin binlerce şehit verdik O halde neden ofkelisin? Kahraman milletime bir kerecik olsun gulumseyiver Eğer kaşlarını boylesine catar, bir gulumsemeyi milletinden esirgersen senin uğruna sonra doktuğumuz kanlar helal olmaz

Marşın yazıldığı yıllarda Turk toprakları yabancı devletlerin işgali altındaydı Zor gunler gecirilmekteydi Bu nedenle bayrağın ofkeli oluşunda gizli bir sitem yatmaktadır Bayrak; tarih boyunca hur ve bağımsız yaşamış milletini kendisine sahip cıkmaları icin cağırıyor Şair de bayrağa; senin icin daha once yaptıklarımızı yine yapacağız, dalgalanmanı sağlayacağız guvencesini veriyor

Dorduncu dizedeki Hakkelimesi, Allah ve adalet anlamlarında kullanılmıştır Bu kelime buyuk harfle yazılırsa Allah, kucuk harfle yazılırsa adaletanlamına gelir

Turk Milleti tarihten bu gune hep haksızlıklarla savaşmış, adaletin ve doğruluğun simgesi olmuş bir millettir O halde; bağımsızlık ve hurriyet, Allah'a tapan milletimin en doğal hakkıdır

ANA DUŞUNCE: Bağımsızlığın Turk Milletinin hakkı olduğudur

Ben ezelden beridir hur yaşadım, hur yaşarım;
HaKukremiş sel gibiyim, bendimi ciğner, aşarım
Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım
hangi cılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!

3 Kıta (Şair Turk Milleti adına sesleniyor)

Turk Milleti, tarihten gunumuze kadar bağımsız yaşamıştır ve de yaşamaya devam edecektir Bizi esaret altına almak isteyenler, hangi akılla bu işe kalkışıyorlar? Bu millet hurriyet ve bağımsızlık yolunda karşısına cıkan her turlu engeli aşacak guctedir Haksızlık ve zulum karşısında kukreyen ve coşan sel gibidir Onune cıkan engel “dağlar gibi olsa yırtar, aşar yinede gecer Ondaki hurriyet tutkusu engin denizlere sığmayacak kadar taşkındır

ANA DUŞUNCE: Hur bir millet olabilmek icin onumuze cıkan her turlu engelin aşılacağı inancıdır

Garbın afakını sarmışsa celik zırhlı duvar
Benim iman dolu goğsum gibi serhaddim var
Ulusun, korkma! Nasıl boyle bir imanı boğar,
'Medeniyyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?

4Kıta (Şair milletinin dilinden sesleniyor)

Batılı milletler, topraklarımızın batı kısmını modern celik top ve silahları ile donatmışlardır Onların bu maddi guclerinin karşısında Turk Milletinin de sarsılmayan “imanı vardır Bu maddi ustunluğun manevi ustunluk karşısında hicbir değeri yoktur Medeniyetleri altında ezilen mazlum milletlerin, kanını yıllarca emen bu ac kopeklerin, artık maddi gucleri eskimiş ve yaşlanmıştır Tek dişi kalmış canavar gibidir Bırakalım bu canavar ulusun Sen yucesin “ULUSUN, bu uğursuz ses senin iman sınırlarını aşamaz

ANA DUŞUNCE: Manevi gucun karşısında, maddi gucun hicbir değerinin olmaması

Arkadaş, yurduma alcakları uğratma sakın;
Siper et govdeni, dursun bu hayasızca akın
Doğacaktır sana va'dettiği gunler Hakk'ın,
Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın

5Kıta(Şair milletine sesleniyor)

ARKADAŞ!

Kotu durumlara duşmemizi, yok olmamızı isteyen guclerin yurduma girmesine izin verme sakın Bu saldırıyı onlemek icin gerekirse vucudunu siper et Allahın sana soz verdiği gunlerin gelmesi yakındır Bu gunlerin gelmesi cok kısa bir zamanda gercekleşecektir

“Bizim uğrumuzda cihat edenlere hic şuphesiz yollarımızı gosteriniz(ANKEBUT–69)

“Şuphesiz size vaat edilen gercekleşecektir(MURSELAT–7)

“Ey benim her taşı mabeti iman yurdum,

Seni er gec bana bir gun mabudum!

(M Akif ERSOY)

ANA DUŞUNCE: Guzel gunlerin cok kısa bir zamanda gercekleşeceğidir

Bastığın yerleri 'toprak' diyerek gecme, tanı!
Duşun altındaki binlerce kefensiz yatanı
Sen şehid oğlusun, incitme, yazıktır, atanı
Verme, dunyaları alsan da bu cennet vatanı

6Kıta(Şair milletine sesleniyor)

Bastığın yerleri, gelişi guzel bir toprak parcası olarak duşunme! Bağımsızlık yolunda uğruna canımızı verdiğimiz ve kanımızla suladığımız bu toprakları iyi tanı Bu toprağın altında yatan kefensiz şehitleri de unutma! Sende şehit cocuğusun Bu toprakların uğruna ataların nasıl canlarını verdilerse, sen de gerektiğinde bu vatan uğruna canını seve seve ver ki, toprağın altında yatan şehitler incinmesin

“Sahipsiz vatanın batması haktır,

Sen sahip cıkarsan bu vatan batmayacaktır

ANA DUŞUNCE: Vatanın kutsallığıdır

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?
Şuheda fışkıracak toprağı sıksan, şuheda!
Canı, cananı, butun varımı alsın da Huda,
Etmesin tek vatanımdan beni dunyada cuda

7Kıta(Şair Allaha sesleniyor)

Bu cennet vatanın uğruna, Turk Milleti canını, kanını seve seve vermiştir Her karış toprağı şehit cesetleriyle dolmuştur Allahım canımı, sevgilimi, her şeyimi al, yeter ki; beni bu dunyada vatanımdan ayrı duşurme

ANA DUŞUNCE: Vatan sevgisidir

RUhumun senden İlahi, şudur ancak emeli:
Değmesin ma' bedimin goğsune namahrem eli!
Bu ezanlarki şehadetleri dinin temeli
Ebedi yurdumun ustunde benim inlemeli

8Kıta(Şair Allaha yakarışta bulunuyor)

Allahım; senden tek bir isteğim var: kotu niyetli insanların elleri ibadet edilen kutsal yerlerimize değmesin Şahadetleri dinin temeli olan ezanlarımız ebediyen yurdumun ustunde inlesin

ANA DUŞUNCE: İman duygusudur

O zaman vecd ile bin secde eder varsa taşım
Her cerihamdan, İlahi, boşanıp kanlı yaşım;
Fışkırır rUhı mucerred gibi yerden na'şım;
O zaman yukselerek arşa değer belki başım!

9Kıta(Şair isteğinin karşılığında Allaha şukrediyor)

Bu isteklerim gercekleştiğinde, eğer geride tek bir taşım kalmışsa, o da kendinden gecercesine, senin onunde minnet ve şukran borcunu yerine getirmek icin bin defa secde eder

ALLAHIM!

Her yaramdan senin aşkınla kanlar boşanır Toprak altındaki cesedim, dileklerimi kabul ettiğin icin ruh halinde yerden gokyuzune yukselir Bu sevincli haber karşısında başım yuce katına ulaşır

ANA DUŞUNCE: İman duygusudur

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!
Olsun artık dokulen kanlarımın hepsi helal
Ebediyyen sana yok, ırkıma yok izmihlal;
Hakkıdır, hur yaşamış, bayrağımın hurriyet,
Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklal!

10Kıta(Şair bayrağa sesleniyor)

Ey şanlı bayrağım!

Aydınlığın mujdecisi bayrağım!

Karanlık gunler bitti, guneş ufukta gorunmeye başladı Sende artık sevinc cığlıkları atarak dalgalan Senin uğrunda doktuğumuz kanlarımızın hepsi helal olsun Sonsuza kadar sana ve milletime yaşama hakkı doğmuştur Ezelde ebede kadar hurriyet bayrağımın, bağımsızlıkta Allaha tapan milletimin hakkıdır

ANA DUŞUNCE: Hurriyet tutkusudur

ALINTIDIR

858,496Konular
981,633Mesajlar
29,720Kullanıcılar
AR4SsSon üye
Üst Alt