Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

İstiklal Marşının Kısaca Açıklaması

İstiklal Marşının Kısaca Açıklaması
0
292

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
İstiklal Marşının Açıklaması Özetle

İstiklal Marşının Kıta Kıta Kısa Açıklaması

İSTİKLAL MARŞI 'NIN AÇIKLAMASI

Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al bayrak;
Sönmeden yurdumun üzerinde tüten en son ocak
O, benim milletimin yıldızıdır, parlayacak
O, benimdir; o, benim milletimindir ama!

Bu kıtada Mehmet Âkif Türk Milletine sesleniyor Ümit ve güven taşıyan sözlerinde:

Ey Milletimi Yurdumuzun düşmanlar göre kuşatılmış olmasına bakarak bayrağımız için endişe etme, korkma Çünkü bu topraklar üzerindeki en son ocak sönmeden, en son Türk bu uğurda canını vermeden bayrağımıza kimse el uzatamaz

Rengini şehitlerimizin kanından alan ve şafaklarda bir ateş gibi dalgalanan bayrağımız milletimin yıldızı ve özgür sembolüdür Gökteki yıldıza el sürülemediği gibi, milletimizin yıldızı olan bayrağıma da düşmanlar dokunamaz O Türk Milletinindir ve her zaman öyle kalacaktır

Çatma, kurban olayım, çehreni nazlı hilal,
Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celal?
Sana olmaz, dökülen kanlarımız sonradan helal
Hakkıdır, Hakka tapan milletimin istiklali

Bu dörtlükte şair bayrağımıza sesleniyor:

Uğruna canımı vereyim, ne olur kaşlarını çatma ey hilal kaşlı hoş bayrağım Niçin bize gücenmiş ve azarlar gibi bakıyorsun? Seni, o nazlı nazlı dalgalandığın göklerimizden indirmelerine müsade vereceğimizi mi sandın? Kahraman milletim bağımsızlık yaşamak ve seni hür yaşatmak için fazla kan döktü, hemen da dökmektedir Sen bize kaş çatarak, uğrunda yapılan bu fedakarlıkları hiçe sayarsan, dökülen kanlarımız sana helal olmaz Doğruluk ve adalet için çalışan, Allaha inanarak ona kulluk eden İstiklal uğruna canını veren milletimin hakkı bağımsızlıktır, hürriyettir

Ben ezelden beridir hür yaşadım, serbest yaşarım
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş su baskını gibiyim, bendimi çiğner, aşarım;
Yırtarım dağları, enginlere sığmam taşarım

Mehmet Akif bu kıtada özgürlük kavramını işliyor Ben kelimesi ile Türk Milletini kastediyor ve:

Ben, yaratıldığı günden beri özgürlük yaşayan bir milletim, bundan sonradan da bağımsızlık olarak yaşayacağım Beni tutsak edeceğini düşünenler oysa aklını kaçırmış olanlardır Onların bu çılgınca düşüncelerine şaşarım Çünkü ben,Şimdiye kadar hiç esir olmadım Hürriyeti elimden almak isteyen olursa kükremiş bir su baskını gibi coşar, önüme meydana çıkan engelleri çiğner geçerim Bu uğurda dağları parçalar, uçsuz bucaksız denizlere bire sığmam, yeniden taşarım

Garbı afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar;
Benim iman batmış göğsüm gibi serhaddim var
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar,
Medeniyyet! dediğin tek kadınsı kalmış canavar!

Bu kıtada Mehmet Akif emperyalist, kavgacı batıya çatmakta, uygarlık adı altındaki agresif tutumunu kınamaktadır

Bat ordularının en modern silahlarla, tank ve toplarla,tıpatıp çelikten bir duvar gibi üzerimize yürümesi bizim için önemli değildirTürk Milletinin böylece bir iman gücü, şehitlik inancı vardır oysa, o imanlı göğüslerin her biri bir kale gibidir Bu imanlı göğüsler karşısında en modern silahlar etkisiz kalır, hepsi değil olur, parçalanır

Onların homurtuları, ulumaları da seni korkutmasın Uygarlık maskesi takarak etrafa saldıran, zayıfları ezen ve sömüren bir canavar, bizim imanlı göğsümüze en minik bir nefret veremez Zaten Uygarlık adı aşağıda yapılan bu vahşiliklerden daha sonra onun hakiki canavar yüzü ortaya çıkmıştır O canavarın tek dişi kalmıştır, bize katiyen zarar veremez

Arkadaş! Yurdumu alçaklara uğratma sakın;
Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın
Doğacaktır sana vadettiği günler Hakkın
Kim bilir, ola ki yarın şayet yarından da yakın

Bu kıtada Mehmet Akif Türk Milletine, onun kahraman askerlerine ümit ve kararlılık aşılıyor ve:

Arkadaş! Alçakların yurduma girmesine kuşkusuz müsade verme! Yurduna saldıran düşmana gövdeni siper et! Onlarla ölünceye değin savaş! Onların utanmazca saldırılarına karşı dur! Cenabı Hak mutlaka sana yardım edecektir Çünkü Allah, sabreden ve korkmadan, Yargı yolunda savaşan müminlere zafer vereceğini Kuranı Kerimde vad etmiştir Allahın bu yardımı şayet yarın, şayet yarından da kısa zamanda ortaya çıkacaktır ve düşman biçare edilecektir

Bastığın yerleri toprak! diyerek geçme, teşhis!
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı
Sen şehid oğlusun, incitme, yazıktır atanı
Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı

6kıtada tanrısal vatan ve vatan toprağı ele alınmakta, Mehmet Âkif gençlere, üzerinde yaşadıkları toprakların değerini ve özelliğini iyi bilmeleri gerektiğini anlatmaktadır:

Bastığın yerleri (toprak) deyip geçme! Geçmişini iyi öğren! Çünkü bu vatan toprakları, uğruna şehit düşenlerin kefensiz olarak gömüldükleri, her karışında bir şehit kanı olan kutsal topraklardır Sen oysa; dini, vatanı uğruna canını vererek, Allah katında makamların en yücesi olan şehitlik mertebesine ulaşmış bir babanın oğlusun Vatanına gereken değeri vermez, onu atalarının koruduğu gibi korumazsan, ataların incinir, üzülür Bu cennet vatanı her ne pahasına olursa olsun korumalı, dünyaları da alsan bu yurdun bir karış toprağını bile vermemelisin

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ancak feda?
Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda!
Canı, cananı, tüm varımı alsın da Huda,
Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda

İstiklal Marşının 7kıtasında Mehmet Âkif vatan sevgisini, vatan toprağının özelliğini ve Türk Vatanının yüceliğini, şöyle anlatmaktadır:

Bu cennet vatan uğruna canını vermeyecek olan kim var? İşte herkes vatanı uğruna canını saptamak için hazırlanmış bekliyor Şimdiye dek bu uğurda o kadar çok yiğit canını verdi ki: bir karış toprakta bir şehit yatmaktadır Toprağı sıksan, şehitlerin kanı fışkıracak kadar fazla şehit verilmiştir Allah canımı, canım dek sevdiğim şeyleri, tüm varımı, yoğumu alsın; yeter ancak beni bu vatanımdan farklı ve uzaktan bırakmasın

Ruhumun senden, ilahi şudur fakat emeli
Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli
Bu ezanlarki şahadetleri dinin temeli
Baki yurdumun üstünde benim inlemeli
8kıtada Mehmet Akif, din ve vatan uğruna şehit olanların ruhlarına çevirmen olmakta, onların:

Yüce Allahım! Ruhumun senden dileği şudur: Uğruna canımızı verdiğimiz yurdumuza düşmanlar girmesin, camilerime yabancılar el sürmesin! Bu mabetlerde okunan ezanlardaki şahadetler ancak:

Eşhedü enla ilahe illallah
Eşhedü enne Muhammeden resulullah
Kelimeleri Türk Milletinin müslümanlığının ve bağımsızlığının ilk şartı ve temelidir Özgürlük sembolü olan bu ezanlar yurdumun her köşesinde okunsun Milletim kıyamete kadar serbest yaşasın

O vakit vecd ile bin secde eder, varsa taşım;
Her cerihamda, ilahi, boşanıp kanlı yaşım,
Fışkırır ruhi mücerred gibi terden naşım!
O vakit yükselerek Arşa değerinde, belki başım

O zaman (camilere düşman ayağının basmadığı, ezan seslerinin yurdun her köşesinde duyulduğu zaman) yeryüzünde bir mezar taşım varsa, mutluluk ve mutluluktan kabir taşım bile çoşkunlukla secdeye kapanacaktır

Milletimin özgürlük olduğunu görmenin ve şehitlik makamına ermenin kıvancı ile sevinç göz yaşlarım, savaşta aldığım yaralardan boşanır Cesedim, cisimsiz bir ruh gibi göklere çıkar ve öyle yükselir fakat, ola ki göğün en yüksek katı olan Arşa (Allahın yüce katına) ulaşır

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!
Olsun artık dökülen kanlarımın tümü helal
Edebiyyen sana yok, ırkıma yaok izmihlal
Hakkıdır, serbest yaşayan bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, Hakka tapan, Milletimin istiklal

Büyük vatan şairi Mehmet Âkif İstiklal Marşının son kıtasında her yerde şanlı bayrağamıza hitap etmekte ve:
Şanlı bayrağım! Sen de artık şafaklar gibi al renginle, göklerimde özgürlük ve mesut olarak dalgalan Sabah şafağının arkasından görülen parlak gibi, Türk Milleti de bu sıkıntılı ve karanlık günlerden daha sonra aydınlığa kavuşacaktır Uğruna dökülen kanlarımızın hepsi sana helal olsun

Artık Türk Milletinin yok olması, dağılması diye bir şey abediyyen laf konusu olamaz Çünkü; her zaman özgürlük yaşayan olan, tekrar tekrar tek olan Allaha inanan ve ona kulluk eden, tekrar tekrar vatanı uğruna çalışan ve çarpışan milletimin hürriyet ve istiklal her zaman hakkıdır *

858,496Konular
981,633Mesajlar
29,720Kullanıcılar
AR4SsSon üye
Üst Alt