Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

İşyerinde egemenlik kayıtsız şartsız erkeğin

İşyerinde egemenlik kayıtsız şartsız erkeğin
0
55

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
İşyerinde egemenlik şartsız erkeğin İşyerinde hakimiyet koşulsuz erkeğin Kadınlar işte de ayrımcılığa uğruyor Şikâyetler iki taraflı: Erkekler bizi süs eşyası gibi görüyor, meslektaş olarak bakmıyorlar Bayan yöneticileri de kabullenemiyorlar İSTANBUL Devlet Demiryolu'nda (TCDD) gişe memuru olarak çalışan Ayten Bozkurt, erkek baskın bir kurumda çalıştığını söylüyor bununla birlikte Birleşik Nakliyecilik Sendikası 1 No'lu Şube Kadın Sekreteri olan Bozkurt 16 yıldır TCDD'de Bozkurt, Gebze gişe memuruyum Tek kadınım Demir yolları ayrıntılarıyla erkek baskın bir kurum Fazla eksik bayan var TCDD'ye ast yedi bölge var Yedi bölgenin de genel müdürleri defalarca erkek TCDD tarihinde hiç kadın bölge müdürü olmamış Çalışan kadınlar başlıca memur kadrosunda Bunların çok azı büro şefliği alabilmiş Kadın makinist, kondüktor yok Oysa kurum içinde eğitim verilerek buralarda kadınların çalışmasının önü id açılabilirdiyor Bozkurt, vatandaşların kadınlara çok rahat tepki gösterdiğini belirtiyor, sözlü tacize uğradığını söylüyor 'Kadın olmasan ne yapacağımı bilirim' diyenler argo konuşanlar Erkek alıştırma arkadaşlarından da davacı: Bizi katiyen meslektaşı olarak görmüyorlar Daima onların bacısı, annesi, ablasıyız Kuruma birincil girdiğimizde, 'Konuşmanıza giyiminize dikkatli olmak zorundasınız Çünkü vitrin elemanısınız' derlerdi Kadını aşağılayan bu tümce bizi süs eşyası gibi gösteriyorTürkiye'de kadınların yüzde 248'i işgücüne katılıyor Basmakalıp istatistik bilimi verilerinden biri gibi görünen bu oran, Türkiye'de kadınların en büyük sorunlarından birine dair ipuçları veriyor İşe alımlardaki 'bay eleman' egemenliğini kırarak çalışma hayatına adım atan bu yüzde 24'lük kesim için ikinci bir çaba iş yaşamında başlıyor Kadınlar iş yaşamındaki ayrımcılık hikayelerini anlatırken, Kadın çalıştıracaklarsa bile 'erkek gibi kadın arıyorlar'diyerek, ayrımcılığın kadınlar aralarında bile kanıksandığını gösteriyor Dikte alınca istifa etti Takriben 20 yıldır mimarlık yapan Sultan Pınar, keza büroda keza sahada ayrımcılık olduğunu söylüyor Pınar'a göre kadınlar şantiyede daha pratik ve aktif Toplumsa buna yeni yeni alışıyor Kadına mimarlığı yakıştırıyorlar fakat iş şantiyeye gelince kadının şantiyede olmasını hazmedemiyorlar Pınar, başına gelen bir öneği anlatıyor: Ben bir büroda çalışıyordum Anadolu'dan gelen bir genç nehir getirip, temizlik yapıyordu Bir yeri toparlamasını istedim Çocuk işi terk etti gitti Devlet memuru olamadı Altı yıldır jeofizik mühendisi olarak çalışan Şenay Güneş meslek bulmakta fazla zorlandığını belirtiyor Güneş çareyi kendi bürosunu açmakta bulmuş Devlet memuru elde etmek istemiş ama işe alım yapılırken erkekler tercih edilmiş Birçok kadın arkadaşı diğer mesleklere kaymış Bütün zorluklara rağmen Türkiye'de çalışmaya devam edeceğini söylüyor 'Kavga belirlemek gerek' 13 yıldır iş yaşamında olan Şimşek Beyazıt Dışkapı Eğitim ve Araştırması Hastanesi sağlık durumu teknikeri Zülfikar Kartal, kadınların ayrımcılığa uğraramaması için ağız dalaşı vermesi gerektiğini söylüyor Kartal, şöyle konuşuyor: Bize 'doktor bey' diyorlar Hastanın bakış açısı böyle Kadına karşısında 'sözüne pek güvenilmez' tavrı içindeler Idare dört kişiye ödev verecekse kadınlar başarılı da olsa erkeği seçiyor Eğer kadınlar içinde bir seçim yapılacaksa erkek gibi davranan kadınlar tercih ediliyor Bu yüzden kadınlar erkeksileşiyor Terfi için de birkaç erkeğin seni desteklemesi gerekiyor, erkek göre torpil olması gerekiyor 10 kadın desteklese iki erkek reddetse tekrar olmuyor Sünnete erkek hekim Kamuda çalıştığı için ismini açıklama yapmak istemeyen 19 yıllık bir hemşire de başına gelen bir olayı anlatıyor: Bir hasta geldi Kalçadan iğne yapacaktım Bana dedi fakat 'Hemşire bayan sakın hatalı yere yapma' Yani 'Sen bir kadınsın yanlış yere iğne yapabilirsin' mesajını veriyordu Çocuk cerrahisinde çalışıyordum Dört erkek, bir bayan cerrah vardı Altı yıl boyunca bir defa bile kadın cerraha sünnet yaptırdıklarını görmedim Erkek hekim tercih ediyorlar İdarede de yaşanıyor bu Kendi ofisini açtı Elektirik Mühendisi Rana Gerçe 17 yıldır meslek yaşamında Birincil işe başladığında kendisine masa başı işi verilmiş Bakım mühendisliği için başvurmuş onun yerine okulu yeni bitirmiş bir erkeği seçmişler Benzer durumdaki erkekler ondan daha çok ücret alıyormuş 1990'dan 2004 yılına dek bu şekilde devam etmiş Sonradan kendi ofisini açmış Şu Anda asansör denetliyor, şirketlere danışmanlık yapıyor Elektrik mühendisi olarak proje çiziyor, sahaya iniyor Gerçe Kendi şirketimi kurmadan da araştırmacı mühendislik yapabilmeyi çok isterdim Kadınlığımdan vazgeçerek bu noktaya geldim Erkeklerin 'askerlik arkadaşı' oldum Hiçbir zaman eteğimi giyip, makyajımı yapıp meslek alanına giremedim Iş hayatında iki seçenek var Ya kadınlığını kullanarak bir yere geleceksin ya da sineceksindiyor Stajda başlıyor Avukat Habibe Kayar da sorunların staj döneminde başladığını söylüyor Kayar, Bazen 'bayan stajyer' diye ilanlar verilir Çünkü bu stajerlerden çay, kahve yapması, bulaşık yıkaması hatta yer süpürümesi beklenilirdiyor Kayar, kadın hukukçuların tacize uğramasında da ağlamaklı Sabote etmişler 19 yaşındaki kalite denetim elemanı Vildan Akşaş Kocaeli Üniversitesi Boya Teknolojisi Bölümü'nü bitirmiş Trafoların boyanmasında kalite denetleme bölümündeki tek kadın İşe alınırken işveren ayrımcılık yapmamış fakat bölümde sorunlar yaşamış: Birlikte çalıştığım erkekler birincil başlarda beni kabullenmedi Çalışırken beni kandırmaya çalışıyorlardı İşaretlediğim yerleri boyamıyorlardı 'Biz daha önce böyle yapmıyorduk' diyorlardı İşe ilk başladığımda akşam eve gidip ağlıyordum, pek sıkılıyordum fakat Hemen de bazıları benimle hiç konuşmuyor 'Tüm başkanlar bayan olsun' CHP'li Kırklareli Kavaklı Belediye CHP'li Başkanı İnci Tunç da yaşadıklarından şikâyetçi Belediye başkanının bayan olduğunu kabul ettirmek zorlama, özellikle bir beldede daha güçdiyor Seçimlerde altı erkekle yarıştığını belirten Tunç şöyle konuşuyor: Burası 5 bin nüfuslu bir yer Yaş olarak onlardan minik olmama karşın onları yendim Bana kadar tüm belediye başkanları kadın olmalı Kadınların yapamayacağı bir şey değil  

858,497Konular
982,566Mesajlar
30,315Kullanıcılar
morfinxxSon üye
Üst Alt