bilgisayarci
FD Üye
Tüm ithal eserlerin fiziki denetim içeren kırmızı kusur yönlendirilmesini öngören uygulamaya dair Yetkilendirilmiş Yükümlü Derneği Lideri Mehmet Altay Yegin, bir günlük ortanın akabinde Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası (YYS) sahibi 497 firma için tekrar yeşil sınırın bu sabah açıldığını söyledi. Muhalefet düzenlemenin cari açığı düşük göstermek için yapıldığını savunuyordu.
Gümrüklerde dün başlatılan ve tüm ithal eserleri fiziki denetim içeren “kırmızı hat”a yönlendiren uygulamada geri adım atıldı. Uygulama, fiilen ithalat yasağı manasına gelirken, iş dünyasının karara itiraz etmesinin akabinde geri adımın geldiği öğrenildi.
Yetkilendirilmiş Yükümlü Derneği Lideri Mehmet Altay Yegin, bir günlük ortanın akabinde Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası (YYS) sahibi 497 firma için tekrar yeşil sınırın bu sabah açıldığını söyledi.
Uygulama, Gümrük Bakanlığı’nın talimatı üzerine başlatılmıştı.
DÜN TÜM ESERLER KIRMIZI YANILGI YÖNLENDİRİLDİ
Türkiye’de dış ticaretin yüzde 40’ını YSS sahibi firmaların yaptığını belirten Yegin, öteki firmalar için kırmızı kusur yönlendirme uygulamasının devam edip etmediği konusunda şimdi bilgi edinmediklerini belirtti.
Dün başlatılan uygulamanın kusurlu olduğunu belirten Yegin, geri adım atılmasını olumlu karşıladıklarını lisana getirdi.
Mevcut yeşil sınır ile az evrak ve az fiziki denetim sayesinde süratli süreç yapılabildiğini belirten Yegin, “Eskiden YSS sahibi firmaların dört konteynerinden biri kırmızı yanılgı yönlendirilirken, dün tümü birden kırmızıya yönlendirildi” dedi.
MÜŞAVİRLER REAKSİYON GÖSTERMİŞTİ
Corona virüsü salgınının tesiriyle nisanda ihracat sert formda düşerken, gümrüklerde ithalatı mayıs başına kadar fiilen imkansızlaştıracak bir adım atılması tartışmalara neden olmuştu.
İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği, bahse ait dün akşam açıklama yaparak “Covid-19 sürecinde gümrük süreçlerinin kolaylaştırılması ve temasın azaltılması için onlarca düzenleme yapılmışken kırmızı çizgi üzere eşya ya ve beşere temasın kaçınılmaz olduğu bir uygulamaya gidilmesi gümrüklerde temasta artış yaşanacağı göz önüne alınarak üyelerimizin gerekli önlemleri almasında yarar görülmektedir” tabirlerini kullanmışlardı.
“CARİ AÇIK İÇİN MUCİZE TAKTİK”
CHP Küme Başkanvekili Özgür Özel, bahse ait Twitter'dan yaptığı açıklamada “fiilen ithalat yasağı” getirildiğini, Nisan'da cari açığın bu formda azaltılmaya çalışıldığını lisana getirmişti. /Sözcü.com.tr