
Kahvaltıların vazgeçilmezi olan ve en çok da domatesin yanına yakışan peynirin seçilirken dikkat edilmesi gereken kimi noktalar vardır. Uygun peynir her devir daha uzun mühlet dayanır ve şifasıyla vücuda protein kazandırır. Siz de peynir almaya gittiğinizde düzgün peynirin nasıl olduğunu ve peynir seçmenin püf noktalarını öğrenmek istiyorsanız kesinlikle metnimize göz atın.
Peynir, süt proteini kazeinin peynir mayası ve peynir kültürü ile pıhtılaştırılması, ve bu pıhtıdan peynir suyunun ayrılmasıyla elde edilen fermente bir süt eseridir. Imalatı ve üretime geçimi milattan evvel tam 5000'li yıllara ilişkin olan peynir, Türk mutfağının vazgeçilmezidir. Salatalarda, makarnalarda ve bilhassa de kahvaltılarda tükettiğimiz peyniri satın alırken dikkat etmediğinizde önemli sıhhat sıkıntılarıyla karşılaşabilirsiniz. Bilirkişiler, peynir alırken tadına ve manzarasına dikkat edildiği kadar kalitesine, besin bedeline ve üretim koşullarına da kesinlikle itinayla denetim edilmesi konusunda ikazlarda bulunuyor. Hal bu türlü iken sizler için piyasadaki peynirlerin uygunu nasıl anlaşılır ve peynir alırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir mercek altına aldık.

ÇEŞİTLERİNE NAZARAN PEYNİR SEÇİMİ NASIL OLMALI?
- Peynir seçerken her şeyden evvel kesinlikle tadına bakın. Şayet peynirin tadından ekşilik varsa o peyniri sakın almayın. Peynir hayvansal bir azık olması sebebi ile içinde bakteriler çok çabuk üremekte ve tadını değiştirmektedir. Bu nedenle tadının bozuk olduğunu düşündüğünüz peyniri mutlaka satın almayın.
- Paketli peynir almamaya itina gösterin. Zira marketlerde satılan beyaz peynirlerin içinde raf ömürlerini uzatmak için farklı unsurlar kullanılmaktadır. Bu unsurlar peynirin doğallığını bozabilmektedir.

- Beyaz peynirin renginin külliyen beyaz olması gerekir. Şayet kenarlarında ya da etrafında sarılıklar fark ettiyseniz o peyniri satın almamanız gerekir.
- Kaliteli ve uzun mühlet dayanıklı peynir çeşidine nazaran değişkenlik gösterebilir. Bu durumda bakmanız gereken birinci şey; peynirin her kenarının birbirine eş olması gerekir. Daha sonra üzerinde pas, küf yahut salamura kirlilikleri bulunmamalıdır.

- Güzel bir beyaz peynirin rengi kesinlikle canlı ve parlak olmalıdır. Griye dönük yahut kirli beyaz, sarımsı renklerde olmamasına itina gösterin.
Beyaz peynirin yanı sıra kaşar peynir alırken de dikkat edilmesi gereken kimi noktalar vardır. İşte kaşar peynir alırken dikkat edilmesi gerekenler;
- Azık dalında çok çokça sahnesi ve kimyasallarla yapılmış kaşar peyniri bulunuyor. Bu yüzden sağlıklı ve lezzetli bir kaşar peyniri seçmek için kimi testlerden geçirebilirsiniz.
Örneğin; Kaşar peynirin uydurma olup olmadığını anlamak için çakmak ile kaşar peyniri yakmayı deneyebilirsiniz. Şayet kaşar peynir yanıyorsa geçersiz, yanmıyorsa doğal olduğundan emin olabilirsiniz.