iltasyazilim
FD Üye
İzlanda Yemekleri
Somon Carpaccio
MALZEME:
Bir kilo civarında somon
Bir fincan halis zeytinyağı
Üç kaşık yeşil limon suyu
İki kaşık sirke
Bir kaşık incecik kıyılmış taze sarımsak
Bir tutam şeker
YAPILIŞI:
Somonun derisini ve kemiklerini temizleyip kalın dilimler yapalım (Belki de hazır temizlenmiş balık dilimleri almak işinizi daha kolaylaştırabilir) Somonları dikkatlice yuvarlayıp, streçe sarıp buzlukta donduralım Pişirmeye yakın dolaptan alıp streçleri çıkaralım Üstlerine yağ, limon suyu, kıyılmış sarımsak, sirke ve taze çekilmiş karabiberle marine edip balıkları on dakika civarında sıcak fırına sürelim Çıkarır çıkarmaz üstünde halis zeytinyağı gezdirip, limon dilimleri ve maydanozla servis yapalım
Bu hafif yemek, hafif bir tatlı ile süslenmeden olmayacağı için şimdi de geleneksel İzlanda kekinin tarifini yazalım
Randalin
MALZEME:
250 gram şeker
500 gram tereyağı
750 gram un
Dört adet yumurta
Bir kavanoz böğürtlen reçeli
100 gram tuzsuz krem peynir
Dört kaşık koyu krema (bulamazsanız kaymak)
YAPILIŞI:
Tereyağını küçük küçük doğrayın Mutfak tezgahına koyup parmaklarınızla iyice yumuşatın Yumuşatmaya devam ettikçe biraz tereyağı biraz şeker katarak katılığını ayarlayın İçine yumurtaları kırıp unu ekleyin Hamuru fazla yoğurmadan bir top halinde streçe sarıp birkaç saat için buzdolabına koyun
Hamuru dolaptan alıp on iki pazıya bölün Kalın yufkalar açın Dört yufkayı üst üste koyarak fırın tepsisine yerleştirin Beş ila sekiz dakika arası kızgın fırına sürün Fırından çıkarır çıkarmaz kekin arasına böğürtlen reçeli sürün Üstüne de tuzsuz peynirler karıştırdığınız kremayı sürün Aynı işlemi kalan yufkalar için de tekrarlayıp en üsttekine reçel veya krema sürmeden sadece pudra şekeri serpin Taze böğürtlenle süsleyip çayla ikram edin
Randalin, İzlanda’da çok yaygındır ve ilginç olan kimileri onu uzanmış kek olarak da tanımlarlar
Somon Carpaccio
MALZEME:
Bir kilo civarında somon
Bir fincan halis zeytinyağı
Üç kaşık yeşil limon suyu
İki kaşık sirke
Bir kaşık incecik kıyılmış taze sarımsak
Bir tutam şeker
YAPILIŞI:
Somonun derisini ve kemiklerini temizleyip kalın dilimler yapalım (Belki de hazır temizlenmiş balık dilimleri almak işinizi daha kolaylaştırabilir) Somonları dikkatlice yuvarlayıp, streçe sarıp buzlukta donduralım Pişirmeye yakın dolaptan alıp streçleri çıkaralım Üstlerine yağ, limon suyu, kıyılmış sarımsak, sirke ve taze çekilmiş karabiberle marine edip balıkları on dakika civarında sıcak fırına sürelim Çıkarır çıkarmaz üstünde halis zeytinyağı gezdirip, limon dilimleri ve maydanozla servis yapalım
Bu hafif yemek, hafif bir tatlı ile süslenmeden olmayacağı için şimdi de geleneksel İzlanda kekinin tarifini yazalım
Randalin
MALZEME:
250 gram şeker
500 gram tereyağı
750 gram un
Dört adet yumurta
Bir kavanoz böğürtlen reçeli
100 gram tuzsuz krem peynir
Dört kaşık koyu krema (bulamazsanız kaymak)
YAPILIŞI:
Tereyağını küçük küçük doğrayın Mutfak tezgahına koyup parmaklarınızla iyice yumuşatın Yumuşatmaya devam ettikçe biraz tereyağı biraz şeker katarak katılığını ayarlayın İçine yumurtaları kırıp unu ekleyin Hamuru fazla yoğurmadan bir top halinde streçe sarıp birkaç saat için buzdolabına koyun
Hamuru dolaptan alıp on iki pazıya bölün Kalın yufkalar açın Dört yufkayı üst üste koyarak fırın tepsisine yerleştirin Beş ila sekiz dakika arası kızgın fırına sürün Fırından çıkarır çıkarmaz kekin arasına böğürtlen reçeli sürün Üstüne de tuzsuz peynirler karıştırdığınız kremayı sürün Aynı işlemi kalan yufkalar için de tekrarlayıp en üsttekine reçel veya krema sürmeden sadece pudra şekeri serpin Taze böğürtlenle süsleyip çayla ikram edin
Randalin, İzlanda’da çok yaygındır ve ilginç olan kimileri onu uzanmış kek olarak da tanımlarlar
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.