iltasyazilim
FD Üye
İzmirde Ne Yetiştirilir,
İzmirde Yetişen ürünler
Bölgede yetiştirilen sanayi bitkileri aralarında tütün, pamuk, susam, keten ve şekerpancarı baş sıralarda yer alır Edremit Körfezi kıyıları yağ zeytini üretimi kesir ağaç sayısı bakımından öncelikle kazanç bakımından önemlidir Üzüm bağlarına da bölgenin her uygun rastlanır Üzüm keza şarap ve pekmez yapımında da kullanılır Kuru üzüm İzmir yöresinde, kış soğuna dayanamayan incir ise kıyı kesimlerde bilhassa Aydın'da yetişir Ülkemizdeki incir ağaçlarının neredeyse %81 ’i Ege Bölgesi ’ndedir Turunçgiller bölgenin bilhassa güney kesiminde yetişir; Bodrum ’da mandalina; Açık Fikirli, Nazilli, Sarayköy aralarında portakal, limon, mandalina ve turunç yetişir
Türkiye ’nin zeytinlerinin yetiştiği Ege Bölgesi, zeytinyağlı yemekleri ve mezeleri ile ünlüdür Fakat İzmir'in mutfak kültüründen bahsederken rafine bir mutfak kültüründen laf edemeyiz Çünkü İzmir mutfağında Osmanlı yemek geleneklerinin yanı sıra, Musevi, Ermeni ve Rum lezzetleri de görülür öte yandan İzmir mutfağında İtalyan ve Fransız etkileri de hissedilir
Ege'nin lezzetli balıklarının yanı sıra, İzmir mutfağının en önemli özelliği otlar ve zeytinyağlı yemeklerdir Deniz börülcesi, ıspanak, cibez otu, arapsaçı, ısırganotu gibi çeşitli otla yapılan salataları meşhurdur
*
İzmirde Yetişen ürünler
Bölgede yetiştirilen sanayi bitkileri aralarında tütün, pamuk, susam, keten ve şekerpancarı baş sıralarda yer alır Edremit Körfezi kıyıları yağ zeytini üretimi kesir ağaç sayısı bakımından öncelikle kazanç bakımından önemlidir Üzüm bağlarına da bölgenin her uygun rastlanır Üzüm keza şarap ve pekmez yapımında da kullanılır Kuru üzüm İzmir yöresinde, kış soğuna dayanamayan incir ise kıyı kesimlerde bilhassa Aydın'da yetişir Ülkemizdeki incir ağaçlarının neredeyse %81 ’i Ege Bölgesi ’ndedir Turunçgiller bölgenin bilhassa güney kesiminde yetişir; Bodrum ’da mandalina; Açık Fikirli, Nazilli, Sarayköy aralarında portakal, limon, mandalina ve turunç yetişir
Türkiye ’nin zeytinlerinin yetiştiği Ege Bölgesi, zeytinyağlı yemekleri ve mezeleri ile ünlüdür Fakat İzmir'in mutfak kültüründen bahsederken rafine bir mutfak kültüründen laf edemeyiz Çünkü İzmir mutfağında Osmanlı yemek geleneklerinin yanı sıra, Musevi, Ermeni ve Rum lezzetleri de görülür öte yandan İzmir mutfağında İtalyan ve Fransız etkileri de hissedilir
Ege'nin lezzetli balıklarının yanı sıra, İzmir mutfağının en önemli özelliği otlar ve zeytinyağlı yemeklerdir Deniz börülcesi, ıspanak, cibez otu, arapsaçı, ısırganotu gibi çeşitli otla yapılan salataları meşhurdur
*