Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

İzmirin Yemekleri

İzmirin Yemekleri

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
19
izmirin yemek kültürü,izmirin yemekleri nelerdir,izmirin yemeklerinin isimleri,izmir yöresine ait yemekler

İzmirin Yemekleri

İzmir ve yöresinin yemekleri çeşit açısından son derece zengindirBaşlıcaları şöyle sıralanabilir;

TARHANA ÇORBASI

Yaz mevsiminin sonuna dürüst un, yoğurt, bol domates, kırmızı biber, İzmir ‘ e özgü yabani otlar önce kazanlarda pişirilir, sonra ekşimeye bırakılır, kurutulur, el ile ovularak, un haline getirilen tarhanalar, iyice kurutulup, kışa saklanırSoğuk kış günlerinde et suyu ile pişirilip, kızarmış ekmekle sıcak sıcak servis yapılırTarhana çok nefis, gıda değeri yüksek bölgesel bir çorbadır

KEŞKEK

Özellikle düğün ve bayram yemeği olarak bilinirTaş dibeklerde döğülerek kabuğu çıkarılmış yumuşak buğdayın, koyun etiyle büyük kazanlarda ve bol odun ateşinde ayrıntılarıyla pişirilmesiyle oluşan keşkek, düğünlerde misafirlere ikram edilirKalaylı bakır sahanlarda ikram edilen keşkeğin üzerine salçalı ve kırmızı biberli tereyağı dökmekte adettir

ZERDE

Keşkek gibi özel günlerin yemeğidirTatlı olarak sofraya en son getirilirNişasta, pirinç ve şekerden yapılıp, üzerine tarçın ek edilir

SURA

Özellikle Kurban Bayramından sonradan yapılan bir yemektirKurban etinin kaburga kemiklerinin bulunduğu bölüm kesilerek, büyük et parçası çıkarılırKaburga kemikleriyle et kısmının arası tuz ve baharatla oğulduktan daha sonra, iç pilavla doldurulur Doldurulan kısmın etrafı pişerken pirinçler dağılıp dökülmesin diye yorgan iğnesiyle dikilirKuzu tenceresi denilen büyük bakır tencerede pişirilirDaha sonradan bir tepsiye alınarak, üzeri salçala tereyağ ile yağlandıktan daha sonra, fırına sürülürPembeleşinceye kadar kızartılırSıcak olarak servis yapılır

İZMİR KÖFTESİ

Et adamakıllı döğüldükten sonra soğan suyu, tuzlu , karabiber ve diğer baharatlar, ekmek içi ve yumurta ile yoğrulurKöfte şekil verilerek, yağda kızartılırÜzerine domates konularak pişirilirSıcak servis yapılır

PAPAZ YAHNİSİ

Dana eti doğranarak toprak bir tencereye konurİçine soğan, sekizon tane bütün sarmısak, tuz, biber, kimyon ve sirke ilave edilirHiç su konulmadan tencerenin kapağı buhar çıkmayacak şekilde sımsıkı kapatılarak, pişirilir

MÜCMERİ

Kıyma ve soğan yoğrulurHaşlanmış pirinç ile karıştırılıp, ovulurMacun haline gelince yumurta, maydonoz ve tuzlu ilave edilirÜstü örtülüp bir süre dinlendirildikten sonradan, yağda kızartılır

PİRİNÇLİ DOMATES ÇORBA

Domates rendelenir, tereyağında azıcık pişirilirBirkaç domatese bir çorba kaşığı tereyağ yeterlidirEt suyunu koyup, kaynattıktan sonra, içine azıcık tuzlu atıp, pirinç salınırFındık büyüklüğündeki köfteler, tepsiye serpilen una bulanır, daha sonra kaynayan pirinç suyunun içine salınır ve pişirilir

KOL BÖREĞİ

Alt üstteki böreği hamuru ile olurİstenildiği kadar beze tutulurAçılır ikiye katlanır, peynirli veya kıymalı iç konurİzmir ‘ de genelde ıspanaklı yapılırIspanak kavrulursa ağır olurTemiz yıkanıp, doğranan ıspanaklara ince doğranan bir soğan, tuzlu, karabiber karıştırılıp, böreğin içine katılır, rulo biçiminde sarılırSonra tepsiye sıralanıp, kesilirÜzerine bol zeytinyağı sürülüp, fırına verilirPişince üzerine tepsi kapatılır

GERDAN TATLISI

Kurban Bayramlarında bilhassa kurban etinden yapılan baharatlı bir et tatlısıdırKurbanın boyun kısmı önce çok eksik bir tuzla haşlanırSonra pişmiş et lifleri didiklenerek, kemiklerden ayrılırÜzerine et suyu, şeker, tarçın, karanfil gibi baharatlar atılarak, ağdalı bir hal alıncaya değin pişirilirPişmeden biraz önce içine kayısı ve kara erik kurusu ile kavrulmuş badem veya çam fıstığı ek edilir, yemek yemek üzerine sıcak olarak yenir

RADİKA SALATASI

Yabani bir ot olan radika, İzmir ve çevresinde şifalı bir gıda olarak kabul edilmektedirPek fazla çeşitleri olan bu ot cinsinin, temizce yıkanmış, bol su ile haşlanmış, üstüne bol limon ve zeytinyağı ek edilmiş salatası servis yapılır

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE

Ince doğranmış bir adet kuru soğan yarım su bardağı değin zeytinyağında birazz öldürülür, üstüne ayıklanmış doğranmış taze fasulyeler ek edilir, biraz kavrulur, üzerine bolca rendelenmiş domates, tuz, azıcık şeker ek edilirDaha daha sonra yeteri kadar sıcak su ilave edilip, kısık ateşte pişirilirTencerede soğutulup, servis yapılır

TELKADAYIF

Türkiye ‘ nin hemen her yöresinde fazla nefis yapılan besin değeri fazla yüksek olan telkadayıf İzmir ‘ de de çok sevilen tatlıların başında gelirEritilmiş margarin ve tereyağı karışımı telkadayıflara ayrıntılarıyla yedirilirYağlanmış tepsiye serilir, üstüne bolca dövülmüş ceviz dökülür, her tarafta yağlanmış kadayıf serpilip, bastırılırOrta hararetli fırında pembe renkli pişirilirBiraz ılıyınca üstüne soğuk şurup dökülürArzu edilirse, üstüne bir tutam kaymak koyup, servis yapılır

KAYMAKLI DONDURMA

Yazları fazla sıcak olan İzmir ‘ de güneş körfezde batarken, dondurma yemek yemek bir alışkanlıktırİzmir ‘ in kaymaklı dondurması lezzetli lezzetiyle keza serinlik hem de sıcak nedeniyle gün boyunca vücudun harcadığı enerjiyi geri verirSüt, şeker, ve salep bir tencerede pişirilip, kavrularak, soğutulurBuzdolabının buzluğunda ve arada bir karıştırarak, iyice donması sağlanır, fıstıklarla süslenerek, servis yapılır *
 
858,506Konular
983,023Mesajlar
33,106Kullanıcılar
Asi1234Son üye
Üst Alt