Japon balıklarında cinsiyet ayrımı genellikle karın, gövde ve kuyruk kısımlarına bakılarak anlaşılır. Erkek Japon balığının kuyrukları daha uzundur. Dişilerin ise gövdeleri daha uzun ve karınları şişkindir. Akvaryumda oldukça yaygın beslenen Japon balığının bakımı nasıldır? İşte, Japon balığı hakkında bilinmesi gerekenler ve bakım önerileri...
Japon balığı sazangiller familyasından gelmektedir. Japon balıklarının bir çok çeşidi soğuk suda yaşayabilir. Bulundukları akvaryumlarda tek cins olarak besleniyorlarsa ısıtıcıya ihtiyaç duymamaktadırlar. Yaklaşık bir yıl veya daha az ömrü olan bu balıkların uzun ömürlü olmaları düzenli ve güzel bir bakımdan geçmektedir. Peki, Japon balıkları nasıl beslenir? Bakımı nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir? İşte, Japon balıkları hakkında bilinmesi gerekenler...
JAPON BALIĞI BAKIMI
- Isı değişimine ve suyun oksijen seviyesindeki değişikliğe dayanıklı bir tür olan Japon balıkları, 18-24 derece arası su sıcaklığında yaşamaları gerekmektedir.
- Japon balıklarına özel üretilmiş yemler mevcuttur. Mide organı olmayan bu balıkların doyma hissiyatı da yoktur. Kontrollü şekilde besleyiniz. Protein kaynağı dışında karbonhidrat kaynağıyla da beslemeye özen gösteriniz.
- Akvaryum suyunu iki günde bir değiştiriniz. Bir balık için 10 litre su Japon balıklarının uzun süre yaşaması için uygun görülmüştür.
- Yumurtlayarak ürerler ve yumurtaları 5 veya 6 gün içinde açılmaya başlar. Japon balığını tek çeşit olarak beslemeniz daha doğru olacaktır.
- Ortalama ömürleri çevre şartlarıyla ve bakımlarıyla ilişkindir. Uygun besinler verilirse, suları temiz tutulursa ve günde 1 veya 2 saat güneş görürlerse (direkt olmayan) ortalama 5 veya 7 yıl kadar yaşarlar. Rahat yüzebilecekleri geniş, filtreli ve ışıklı akvaryumlarda bakılmaları daha sağlıklı bir tercih olacaktır.
- Japon balıkları sadece Japon balıklarıyla yaşamalıdır. Kendinden küçük veya büyük balıklarla yaşadıklarında problem çıkabilir. Küçük balıkları öldürüp yem olarak kullanabilirler.