Eşcinsel haklarının tartışıldığı ülkelerden Japonya'da birinci kere bir mahkeme eşcinsel evliliklerin tanınmamasının Anayasa'ya muhalif olduğuna karar verdi. Bu karar insan hakları aktivistleri tarafından memnuniyetle karşılandı.
Euronews'in aktardığına nazaran, Sapporo Mahkemesi, eşcinsel evliliğin tanınmamasının Anayasa'nın "tüm vatandaşlar yasa önünde eşittir" yasasının 14. hususuna alışılmamış olduğuna karar verdi.
Bu kararın Japonya'da devlete karşı eşcinsel çiftlerin açtığı onlarca davaya emsal olması bekleniyor.
'Mahkeme, problemimize samimiyetle baktı'
Şikayetçilerden biri basına yaptığı açıklamada "Gözyaşlarımı tutamadım" diyerek, "Mahkeme, meselemize samimiyetle baktı ve bunun nitekim güzel bir karar olduğunu düşünüyorum" tabirini kullandı.
Japonya'da LGBT haklarını savunan az milletvekillerinden biri olan Kanako Otsuji, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Devletin yasama organı meclisin eşcinsel evlilikleri mümkün kılacak formda uygar kanunu değiştirmeye çağırıyorum" diye konuştu.
Japonya eşcinsel evliliği tanımayan tek G7 ülkesi
Japonya, eşcinsel evlilikleri tanımayan son G7 ülkesi. Japonya'da hükümet, 1947 tarihli anayasasında evlilikle ilgili "iki cinsiyetin karşılıklı rızasının" gerektiğini vurgulayarak eşcinsel evliliğin yasal olmadığını savunuyor.
Lakin kimi hukukçular bunun bir içtihat olduğunu, tıpkı cinsiyetteki evliliklerin kabul edilmemesinin anayasal hakları ihlal ettiğini savunuyor.