jive dansi hakkinda bilgilerrrrr jive dansı jive dansının müziği nasıldır dansı nedir Lindy Hop'tan Rock'n'Roll'a Dans tarzları daima müzikal akımları takip ederek gelişmişlerdir Bunlardan en popüleri kuşkusuz Rock'n'Roll dur Bu dansın genelde 1950lerde ortaya çıktığı düşünülse de, doğrusu Rock'n'Roll bundan 20 yıl evvel Amerika'da filizlenmişti 1920lerin başlarında, hayvan dansları olarak nitelendirilen türde danslar çok yaygındı Bunlardan en bilineni hindi koşuşuydu Charliston ya da Black Bottom gibi öteki dans çılgınlıklarında ise müzik hızlandıkça vahşi figürler daha da vahşileşiyordu Bu danslardan öteki danslar, stiller türedi ve 1920lerde çiftin ayrılıp birleştiği Teksas Tommy veya Breakawayortaya çıktı Lindy Hop ve Jitterburg 1920'nin sonunda bu dans epeyce popülerdi 1927'de Spirit of St Louis adlı uçağıyla Charles Lindbergh Atlantik'i tek başına geçmeyi başarınca, bu olayı lanse eden gazete manşetleri, Lindy Hop dansının yeni ismi olarak adapte edildi Bu dans 1930larda gelişmeye devam ettikçe, Harlem Savoy balo salonunda zamanın meşhur Swing müziği çalan toplulukları doğru konut edindi Savoy salonunda bu orkestralarda çalan kişiler Swing'in ustalarıydı; Cab Calloway, Tommy Dorsey, Louis Armstrong, Count Basie ve Duke Ellington Dansçılar, müzik gruplarını; müzik grupları da dansçıları karşılıklı etkileyerek müzikal yorumu ve dansı yeni boyutlara taşıdılar 1937'de Benny Goodman New York Paramount Tiyatrosunda konser verdiği vakit gençler deliye dönüp, koridorlara akın etmişler ve gazetelerin dansı adlandırdığı üzere, Jitterburgyapmışlardır Bu çılgınlık Amerika'yı kavurmuştur Teknikteki çeşitlilikler Boogiewoogie ve Swing Boogie gibi stillerin gelişmesine sebeb olurken; Lindy Hop, Jitterburg ve Boogiewoogie danslarının tümünü kapsayan Jiveterimi bu sıralarda oluşmaya başlamıştır Ancak dansın adı ne denirse densin, çalınan müzik hep Swing olmuştur Dans Stilleri Lindy Hop'tan Rock'n'Roll'a İkinci Dünya Savaşından daha sonra müzik grupları küçüldü ve müzik değişime uğradı 1950lerin müziği bundan böyle Swing değin yumuşak ve akan yok ama daha kitlelere hitap ediciydi Bu müzik Rock'n'Roll idi Doğal olarak müzik değişince, dansçının müziği yorumlaması da farklılık kazandı Daha sert olan bu yeni ritim ortaya ani hareketleri olan iki boyutlu bir Jive türü çıkardı 1950lerin sonunda Jive daha değişik bir stille bütün dans okullarında ve salonlarında yaygınlaştı Lindy Hop, Boogiewoogie ve Rock'n'Roll' danslarının temeli esasen aynıdır: altı vuruşlu bir ritim (Lindy Hop'ta sekizlik ritim de kullanılır) Bu danslarda esas adım olarak dansçılar rock ya da swing tarzında iki adım yana, daha sonra bir adım geriye ve en son da tam yerinde olmak üzere dans ederler Son iki saldırı bu dansların ritmini temsilcilik ettikleri için standartlaşmışlardır Ama yana atılan adımlar bir çok tarz değişikliklerine maruz kalmışlardır Boogiewoogie de tapdenilen yere but ucuyla vuruş, bu dansın serisini meydana getirmek için eklenmiştir: tap, adım, tap, adım, geriye bir adım ve esas adım Bu adımlar dizler içeriye çekilerek atılırlar Rock'n'Roll yarışmalarında ise Boogie tapleri, flickdenilen adımlara dönüşmüştür: flick, adım, flick, adım, geriye doğru adım ve temel adım Bu stil dans bilhassa yarışmalarda standart hareketlerle kaynaştırılarak abartılır ve ortaya güzel akrobatik hareketler çıkar Bu yüzdendir ama bu tarz, bir erkek ve kadının beraber dans etmesinin ötesinde akrobatik çevikliği irdeler ve özelliğini buna borçludur Bugün Jive hızlı şasi adımları ile geri ve öne adımlardan oluşur Şasi adımlarında birincil hareket eden üçgenin taban olmayan kenarı bilek ucunda, peşine düşüp takip eden ayak ise düz basar bununla beraber dansçı ağırlıksız izlenimi verecek bir şekilde irtifa değiştirir Müzik ve Ritim Cha Cha Cha'nın da ritmi Mambo ve Rumba'da olduğu gibi 44'tür Cha Cha Cha ritmindeki 2, 3, 4 & 1 ritmini devretmek için dördüncü vuruş ikiye bölünmüştür Bu ritimde birincil vuruş vurgulanır Cha Cha Cha ritminin temposu Rumba'nınkinden azıcık daha hızlıdır Yarışmalardaki sabitlenen ritim dakikada 30 bardır Göze yavaş görünen bu tempo Cha Cha Cha'nın diğer danslara göre artı olan adımlarıyla esasen hızlıdır Jive Notları Kişilik: Ritmik, küçük tekme ve fiskeler Hareketler: Ani hareketler, kesin ve yelken direği kol ve bacak hareketleri id Bardakika:44 bar Zamanlama: 44 Yükselip alçalma: Moonwalker hareketi alinti