Umumiyetle çay ve kahve saatlerinin vazgeçilmezi yüzyıllardır yapılan kek, hem pratik hem de meskende bulunan gereçlerle pişirildiğinden ötürü neredeyse haftanın her günü yapılan kekin kabarması için dikkat edilmesi gereken kimi püf noktalar var. Pekala kek nasıl kabarır? Kabaran kekin sönmemesi için ne yapılır? sorularının karşılığını haberimizin detaylarından öğrenebilirsiniz.
Kek, imalatı kolay üzere görünse de kesinlikle püf noktalarına dikkat edilmesi gereken bir lezzettir. Hamuru hazırlanırken yapılan tek bir cürüm kekin hamur kalmasına neden olabilir. Kek yaparken en çok karşılaşılan durum kekin içerisinin hamur kalması, kek hamurunun kabarmaması ve kek piştikten sonra ortasının sönmesi yahut çökmesidir. Yaşanan bu durum bilhassa misafirleriniz yoldaysa ya da ''Sana kek yapacağım'' lafı verdikleriniz heyecanla o keki yemeyi bekliyorlarsa çok üzücü oluyor. Olağanüstü bir kek yapmak için adımları dikkatlice yaptığınızı düşünseniz de kek pişirmek biraz marifet velev. Peki tüm aşamalarını olması gerektiği üzere yaptığınız bu kek neden söndü?
- Kekinizin aniden sönmesinin ve asla kabarmamasının birçok nedeni olabilir. Bunun esas sebeplerinden biri elbette ki ısı değişimleri. Siz kekinizi her ne kadar akıllıca adımlarla yapmış olursanız olun şayet fırınınızı münasebetli sıcaklıkta ısıtmamışsanız ya da pişme aşamasında daima fırının kapağını açıp kapatıyorsanız o kekin sönme ihtimali yüksektir.
- Tanımlarda bilhassa fırınınızı önden malûm bir sıcaklıkta ısıtmanız gerektiği ve belirli bir sıcaklıkta pişirmeniz gerektiği müellif. Birinci 20-25 dakika bu ısıyla asla oynamadan, fırının kapağını açıp ısı değişimleri yaşatmadan kekinizi pişirin. Daha sonraki aşamalarda da içinin pişip pişmediğini denetim etmek maksadıyla sert bir cismi (bıçak, çatal gibi) aniden kekin içerisine batırmayın. Maksimum birkaç defa kürdanla test edin. Keke dokunduracağınız sert ve keskin cisimler kıvamının bozulmasına neden olabilir. Bu biçimde pişirmeye ve test etmeye ihtimam gösterin.
- Kekin kabarmamasının ya da sönmesinin bir öbür nedeni ise fırınınızın ta kendisi. Fırının pişirme performansı, her mekana eşit ölçüde ısıyı dağıtamıyor olması, kapağında yaşanan tam kapanmama ve ısıyı içinde tutama sorunları kekinizin sönmesine neden olabilir. Mahsusen daha süratli olması bir formda pişmesi için fanlı programlarda pişirdiğiniz keklerde bu sorunu yaşamanız mümkün. Bu nedenle ısıyı akıllıca yayan bir fırın kullandığınızdan emin olun.
- Bir öbür sorun da tanımda kullanılan gereçlerin bayat olması. Bilhassa yumurtanın bayat olması kekin güzelce kabarmamasına neden oluyor. Kabartma tozunun tasarruf tarihinin geçmiş olması ya da mütenasip formlarda saklanmamış olması da kekin sönmesine neden olur. Yapılan bir gayrı cürüm ise kek pişince acilen dışarıya çıkarmak. Bu biçimde kekinizde aniden sönmeler görebilirsiniz. Sönmeyi bırakın kekiniz çökebilir.