Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kabe nasıl Kıble oldu?

Kabe nasıl Kıble oldu?
0
95

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Rasulullah sav Efendimiz, Hicret'in on altinci ya da on yedinci ayina kadar namazlarini Mescidi Aksa'ya yonelerek kildi Bununla birlikte, kiblenin Mescidi Haram'a dondurulmesini gonulden arzu eder, bunun icin dua ederdi Sonra bir gun ilahi emirle bu da gerceklesti

Bes yuz kisilik bir kafile…
Medine'den yola ciktilar Cogunlugu puta tapiyor, fakat Kabe'yi ve Arafat'i kutsal biliyorlar ve kendi inanclarina gore hacca gidiyorlar Aralarinda yetmis kadar musluman da var
Birinci Akabe beyatinda iman etmis olan Medineliler, kavimlerinin hidayetine vesile olmak icin cok gayret etmisti Kur'an'i ogretmesi icin Peygamber Efendimiz tarafindan gonderilen Mus'ab b Umeyr, gece gunduz demeden insanlara Allah'in dinini anlatmisti Iste simdi yetmis kusur musluman olarak Mekke'ye, Rasulullah sav'e gidiyorlar Yine Akabe'de O'nunla bulusacaklar
‘Kudus'e yonelmek istemiyorum'
Kafiledeki muslumanlarin cogu Allah Rasulu sav'i henuz tanimiyor O'nu ilk kez gorecek olmanin heyecani icindeler
Musluman Medinelilerin ileri gelenlerinden Bera b Ma‘rur ra arkadaslariyla konusuyor:
Arkadaslar! Benim bir dusuncem var Ama bana uyar misiniz, uymaz misiniz bilmiyorum
Nedir o? diye sordular Bera Kabe'yi kasdederek:
Bu binayi arkamda birakmak istemiyorum, namazimi ona yonelerek kilmak istiyorum
Arkadaslari soyle karsilik verdi:
Bize, Peygamberimiz'in sadece Kudus'teki Mescidi Aksa'ya dogru namaz kildigi haber verildi O'nun yaptiginin aksini yapmak istemeyiz
Bera b Ma‘rur yine de:
Ben Kabe'ye yonelerek kilacagim, dedi
Kafiledekiler yol boyunca namaza durduklarinda Mescidi Aksa'ya yonelirken Bera b Ma‘rur Kabe'ye donerek namaz kildi Fakat Mekke'ye vardiklarinda icine bir kurt dustu; acaba dogru mu yapmisti? Yegeni sair Kaab b Malik ra'a durumu acti Rasulullah sav'e gidip yaptigi isin dogru olup olmadigini soracaklardi
Yola ciktilar ama ikisi de Allah Rasulu sav'i tanimiyordu Karsilastiklari bir adama, O'nu nerede bulabileceklerini sordular O da Kabe'nin yaninda amcasi Abbas ra ile birlikte bulundugunu soyledi Bu habere memnun oldular, cunku ikisi de Abbas ra'i ticaret icin arada bir Medine'ye ugradigi icin taniyorlardi
‘Keske sabretseydin'
Mescidi Haram'a girdiklerinde Rasulullah sav'i amcasi ile otururken buldular Selam verip oturdular Efendimiz sav amcasina sordu:
Bu iki adami taniyor musun?
Abbas ra cevap verdi:
Evet Bu, Bera b Ma‘rur Kavminin ileri gelenelerindendir Bu da Kaab b Malik
Sair olan mi?
Evet
Kaab ra, Allah Rasulu tarafindan giyaben taniniyor olmasina cok sevindi Bera b Ma‘rur soz aldi ve meselesini soyle arz etti:
Ey Allah'in Nebisi! Bu yolculuga ciktim, Allah beni Islam'a hidayet etti Bu binayi arkama almamayi dusundum ve namazlarimi ona dogru kildim Arkadaslarim bu konuda bana uymadi Benim icime de bir kurt dustu Ne buyurursunuz ya Rasulallah?
Efendimiz sav soyle buyurdu:
Bir kiblen (Mescidi Aksa) vardi Onun uzerine sabretseydin ya!
Bu gorusmeden sonra arkadaslariyla birlikte Mescidi Aksa'ya dogru namazlarini kilmaya basladi (Ahmed b Hanbel: Musned)
Bera b Ma‘rur ra, bu gorusmenin gerceklestigi gunlerde yapilmis olan Ikinci Akabe Beyati'nda Medinelilerden secilen on iki kisiden birisi oldu Medine'ye donduklerinde pek fazla yasamadi Bir sure sonra, Efendimiz'in hicretinden bir ay once vefat etti Malinin ucte birinin Rasulullah sav'e verilmesini vasiyet etmisti Diger bir vasiyeti de yuzu Kabe'ye donuk olarak defnedilmesiydi Boyle yapildi
Efendimiz sav Medine'ye hicret ettiginde onu sordu Bir ay once vefat ettigi bildirildi, vasiyetlerinden soz edildi Efendimiz sav vasiyet etmis oldugu malinin cocuklarina verilmesini emir buyurdu ve mezarinin basina gidip cenaze namazini kildi
Rasulullah sav Efendimiz, Hicret'in on altinci ya da on yedinci ayina kadar namazlarini Mescidi Aksa'ya yonelerek kildi Mekke'de iken Kabe'nin yakininda bulundugunda, Kabe'yi araya alarak Mescidi Aksa'ya dogru namaz kildigi da nakledilmistir Bununla birlikte, Efendimiz sav kiblenin Mescidi Haram'a dondurulmesini gonulden arzu eder, bunun icin dua ederdi (Cessas: Ahkamu'lKur'an)

Rastlanti olabilir mi?
Bir gun Rasulullah sav Efendimiz, namazlarini Kabe'ye yonelerek kilmak isteyen Bera b Ma‘rur ra'in mahallesine gitmisti Ogle vakti girdiginde, oradaki Beni Seleme mescidinde namazi kildirdi Her zaman oldugu gibi Kudus'e dogru namaza durdu ve ilk iki rekati o sekilde kildi Tam bu esnada Yuce Mevla, bundan sonra kible olarak Kabe'yi sectigini soyle ferman buyurdu:
“Biz senin yuzunun goge dogru donup durdugunu goruyoruz Iste simdi seni, memnun olacagin bir kibleye donduruyoruz Artik yuzunu Mescidi Haram tarafina cevir (Ey Muslumanlar!) Siz de nerede olursaniz olun, yuzlerinizi o tarafa cevirin Suphe yok ki Ehli Kitap, onun Rablerinden gelen gercek oldugunu cok iyi bilirler Allah onlarin yapmakta oldularindan habersiz degildir (Bakara, 244)
Rasulullah sav Efendimiz kilmakta oldugu namazin son iki rekatini Kabe'ye donerek kildi Bu haber kisa zamanda yayildi Artik o gunden sonra Kabe muslumanlarin kiblesi oldu
Beni Seleme mescidi, boyle onemli ve mubarek bir olaya sahitlik ettigi icin iki kibleli mescid anlaminda “Mescidu'lKibleteyn diye anildi
KIBLE NEDIR?
Kible, yon ve yonelinen taraf ya da yonelinen sey anlaminda bir kelimedir Dinimizde muslumanlarin namaz kilarken donmeleri gereken istikameti yani Kabe'yi ifade eder

858,468Konular
981,191Mesajlar
29,541Kullanıcılar
osmanımSon üye
Üst Alt