Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kabe tavaf edilirken neden Telbiye cekilir?

0
107

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0

Sozlukte birine, `buyur, emrine amadeyim' diye cevap vermekanlamına gelen telbiye, dini bir kavram olarak, ihramın iki ruknunden biri olup, ihrama girerken Lebbeyk, Allahumme lebbeyk, lebbeyke la şerike leke lebbeyk İnne'lhamde ve'nni'mete leke ve'lmulk la şerike lek (Allah'ım, davetine isteyerek uydum, emrine amadeyim Senin eşin ve ortağın yoktur Sana yoneldim, hamd senin, nimet senin, mulk de senindir Eşin ve ortağın yoktur)demektir İhrama girerken bir defa telbiye soylemek farzdır

Telbiye, seferberlik emrine uyarak cephe icin gerekli hazırlıklarını yapmış, uniformasını giymiş, silahını kuşanmış bir askerin komutanının huzuruna cıkarak “Emret komutanım! tekmili vermesine benzer İhram zırhını giyen hacı “Buyur Allahım buyur! Emrindeyim buyur! derken Kabesine cağıran Rabbinin tam onundeymiş, huzurundaymış gibi hisseder kendisini “Davetini
duydum, emrine uydum, huzuruna geldim, butun benliğimle ve ictenliğimle emrindeyim! der ve gunlerce bunu bircok davranışıyla ispatlamaya calışır Bu sozler, dunyanın dort bir tarafından gelen, renkleri, dilleri, ulkeleri ve kulturleri farklı, fakat hedef ve gayeleri ayn› milyonlarca Muslumanın hep birlikte seslendirdikleri ortak bir and, ortak bir parola olarak kutsal iklimde surekli yankılanır Tevhid inancına bağlılığı ve Allahtan başkasına asla kul kole olunamayacağını anlatan bu sozler, İslam dininin muminlere kazandırdığı en onemli ortak noktalardan birini dile getirir

Hacı, haccın en onemli sloganı ve şiarı olan telbiye ile, Hz İbrahim vasıtasıyla kendisine yapılan ve Hz Muhammed taraf›ndan yenilenen cağrıya koşmuş ve kayıtsızşartsız, kaygısız ve endişesiz bir şekilde teslim olduğunu “Buyur Rabbim! Emrine amadeyim! diyerek hem sozuyle, hem de fiiliyle ortaya koymuştur Her ne emrolunduysa yapmıştır Haramları terk etmekle kalmamş, ihramla birlikte bazı helalleri de terk etmiştir Onun rızasını elde edebilmek icin tavaf ve say edecek, Arafatta, Muzdelifede vakfeye duracak, Minada şeytanı ve taraftarlarını protesto edecek, kurban kesecektir Butun bunları, sırf
Allah emrettiği icin, mahza ibadet kastıyla yapacaktır

Telbiye ile hacılar, dunyanın dort bir tarafından Kabeye gelerek iman ve teslimiyetlerini fiili olarak gostermiş olurlar Allah cağrdı, onlar nice zorluklarla huzuruna geldi Kendilerine emredilen hac ibadetlerini Hz Peygamberin oğrettiği gibi yaptılar ve her şeyiyle Onun emrinde olduklarını kanıtladılar Onun buyruklarına boyun eğmenin, gercek kulluk olduğunu, nefislerinin esaretinden ancak bu şekilde kurtulabileceklerini “Lebbeyk: Emrindeyim Allahım! diyerek hem soylemleriyle, hem de eylemleriyle ispatladılar Tıpkı şehid olacağını cok iyi bildiği halde, dini ve vatanı uğruna canını seve seve vermek isteyen bir askerin, duşman kalesine sancağı dikme emri karşısında hic tereddut etmeden cok sevdiğisaydığı komutanına “Emret komutanım! demesi gibi bir teslimiyet ifadesidir telbiye

Musluman, telbiyeyi orada belli yerlerde ve zamanlarda soyler Ancak bunu, hacdan sonra hal diliyle surekli soylemeli, kendisine hayat verecek her turlu ilahi buyruk karşısında surekli “Emret Allahım, emrin olur Allahım! bilinciyle hareket etmelidir Namaz, oruc, zekat, durustluk, emanet, adalet, samimiyet hepsi icin “Emrine amadeyim Allahım! diyebilmelidir

imageskabetavafedilirkennedentelbiyecekilir5ae8bbd22ece6

858,478Konular
981,316Mesajlar
29,570Kullanıcılar
samsungcloudSon üye
Üst Alt