bilgisayarci
FD Üye
Siyasetin gündemini bir müddettir kabine revizyonu konusu meşgul ediyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesinden bu yana yalnızca Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan misyondan alındı.
Yeni sistemde bakanların milletvekili olma kaidesinin olmaması nedeniyle, atanan bakanların milletvekili üzere özlük haklarını kazanması için 2 yıl vazife yapması gerekiyor.
Hürriyet muharriri Abdülkadir Selvi, kabine revizyonu konusunda AKP kulislerinde konuşulanları aktardığı yazısında, bu mevzudaki mahzurun 17 gün sonra sona erdiğine dikkat çekti.
Selvi'nin kabine revizyonu konusunda aktardığı kulis bilgileri şöyle:
Meclis kulisinde bir küme milletvekiliyle kabine değişikliğini konuşuyorduk.
Bir milletvekili, “Bakanların 2 yılı tamamlamaları gerekiyor” dedi. Başkanlık sisteminin birinci kabinesi işbaşında. Ayrıyeten bakanlar, milletvekili olmadığı için özlük hakları konusunda hangi düzenlemeye tabi oldukları pek bilinmiyor. Biliyorsunuz, birinci başlarda bakanlara ödenecek maaş konusunda da bir tereddüt yaşanmıştı. O nedenle 2 yıl koşulu tam anlaşılmayınca milletvekili, “Bakanlar, özlük hakları açısından milletvekilleriyle tıpkı kararlara tabi. Milletvekillerinin emekli olmak için 2 yılı doldurmaları gerekiyor. Kabine üyeleri de bakan olarak emekli olabilmek için misyonlarında 2 yılı tamamlamaları şart” dedi. Alışılmış bir bakanın değişmesi gerekiyorsa Tayyip Bey’in “Bekleyelim, 2 yılı doldursun. Emekliliğe hak kazansın, o denli değiştirelim” diye düşüneceğini zannetmiyorum. Ulaştırma Bakanlığı’nda değişiklik muhtaçlığı duydu, bir gece yarısı değişiklik yaptı.
Lakin tekrar de 2 yıl müddet sınırlaması kıymetli bir noktaydı. Milletvekilleriyle sohbet sırasında mevzuyu bilmediğim için sesimi çıkarmadım fakat hususun uzmanlarına danıştım. Doğruladılar. “Bakanlar 2 yıl doldurmadan bakan olarak emekliliğe hak kazanamazlar” dediler.
Beni SGK Kanunu’nun 43. hususuna yönlendirdiler. Cumhurbaşkanı, Meclis lideri, cumhurbaşkanı yardımcıları, bakanlar ve milletvekillerinin emekli aylıkları 43. unsurda düzenliyor. Hususta, “En az 2 yıl müddetle bu vazifede bulunmuş olmaları halinde aylık bağlanır” deniliyor.
Elbette ki bu misyonlar emekli aylığı için yapılmaz, elbette ki Cumhurbaşkanı kabineyi değiştirecekse 2 yıl dolsun da emekliliğe hak kazansınlar diye beklemez. Lakin tekrar de kıymetli bir noktaydı. Milletvekillerinden biri, “Demek ki bakanları şimdiye kadar 43. husus kurtarmış” diye espri yaptı. Lakin bir oburu “2 yıllık mühlet 10 Temmuz’da doluyor” diye hatırlattı.
Başkanlık kabinesi 10 Temmuz 2018’de kurulduğu için 2 yıllık mühletin dolmasına şunun şurasında 17 gün kaldı. Natürel bu iş takvim sorunu değil, tercih problemi. Hem takvim yaklaşıyor, hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara dışına çıktı. Bu durumda bakanlık beklentisi içinde olanları yeniden bir heyecan bastı.