‘’KABIZLIK ‘’(KONSTİPASYON) NEDİR ‘’DİYET TEDAVİSİ’’ NASIL OLMALIDIR?
Dışkılamanın sıklığı ve hacmi bireyden bireye değişmekle birlikte,defekasyonun gecikmesi ve dışkı sert,kuru ve dışkılama çok güçlükle ise KONSTİPASYON olarak kabul edilir. Sıradan dışkılama haftada 3 ile 12 sefer ve günlük dışkı ölçüsü 35-ile 235 g arasında değişmektedir. Bundan daha seyrek ve az dışkılama kabızlık olarak tanımlanır.
NEDENLERİ: Kabızlık değişik nedenlere bağlı gelişebilir.
>>BESLENMEYE BAĞLI:Yetersiz posa ve likit alımı,
>>Fizikî hareket azlığı,
>>Gebelik,
>>Yaşlılık,
>>İLAÇLAR:Anestetikler,antasitler,antihipertansifler,antidepresif ajanlar…
>>Metabolik bozukluklar:hipotiroidzm,hiperkalsemi,glukagonoma,
>>Anüsün,rektumun ve kolonun yapısal ve fonsiyonel bozuklukları,
>>Nörojenik anormallikler
>>psikojenik illetler
Marazın esas belirtileri: Baş ağrısı,sinirlilik,hazımsızlık,paslı lisan,nefeste kötü koku,karında gerginlik ve şişkinlik.
DİYET TEDAVİSİ
Hasta her gün en az 2000-2500 ml likit almalı,fiziksel hareketi artırmalı ve dışkılama alışkanlığını ‘’Diyetisyeninizle’’ birlikte düzeltmelidir.Bol posalı bir diyet uygulanmalıdır beslenme ve diyet kompetanı diyetiyle, Posanın tesiri şu formda açıklanır.
>>Posa barsak lümenindeki basıncı azaltır,
>>Bağırsak çapını genişletir,bağırsak hareketlerini artırır,
>>Su emilimini artırarak barsağa su çekilmesine neden olur,
>>Dışkının hacmini,yumuşaklığını artırır,
Umumî olarak posa içeriği yüksek olan besinler sırasıyla;kuru baklagiller,tahıllar,taze zerzevat ve taze meyveler.
DİYETİSYEN MAHMUT GÜMÜŞAY
BESLENME VE DİYET UZMANI)
Kaynak;
Diyet El kitabı;A,BAYSAL;M,AKSOY;H.T.BESLER;N.BOZKURT;S.KEÇECİOĞLU;
S.M.MERCANLIGİL;T.K.MERDOL;G.PEKCAN;E.YILDIZ;hatipoğlu,yenilenmiş 6.baskı,2011
Dışkılamanın sıklığı ve hacmi bireyden bireye değişmekle birlikte,defekasyonun gecikmesi ve dışkı sert,kuru ve dışkılama çok güçlükle ise KONSTİPASYON olarak kabul edilir. Sıradan dışkılama haftada 3 ile 12 sefer ve günlük dışkı ölçüsü 35-ile 235 g arasında değişmektedir. Bundan daha seyrek ve az dışkılama kabızlık olarak tanımlanır.
NEDENLERİ: Kabızlık değişik nedenlere bağlı gelişebilir.
>>BESLENMEYE BAĞLI:Yetersiz posa ve likit alımı,
>>Fizikî hareket azlığı,
>>Gebelik,
>>Yaşlılık,
>>İLAÇLAR:Anestetikler,antasitler,antihipertansifler,antidepresif ajanlar…
>>Metabolik bozukluklar:hipotiroidzm,hiperkalsemi,glukagonoma,
>>Anüsün,rektumun ve kolonun yapısal ve fonsiyonel bozuklukları,
>>Nörojenik anormallikler
>>psikojenik illetler
Marazın esas belirtileri: Baş ağrısı,sinirlilik,hazımsızlık,paslı lisan,nefeste kötü koku,karında gerginlik ve şişkinlik.
DİYET TEDAVİSİ
Hasta her gün en az 2000-2500 ml likit almalı,fiziksel hareketi artırmalı ve dışkılama alışkanlığını ‘’Diyetisyeninizle’’ birlikte düzeltmelidir.Bol posalı bir diyet uygulanmalıdır beslenme ve diyet kompetanı diyetiyle, Posanın tesiri şu formda açıklanır.
>>Posa barsak lümenindeki basıncı azaltır,
>>Bağırsak çapını genişletir,bağırsak hareketlerini artırır,
>>Su emilimini artırarak barsağa su çekilmesine neden olur,
>>Dışkının hacmini,yumuşaklığını artırır,
Umumî olarak posa içeriği yüksek olan besinler sırasıyla;kuru baklagiller,tahıllar,taze zerzevat ve taze meyveler.
DİYETİSYEN MAHMUT GÜMÜŞAY
BESLENME VE DİYET UZMANI)
Kaynak;
Diyet El kitabı;A,BAYSAL;M,AKSOY;H.T.BESLER;N.BOZKURT;S.KEÇECİOĞLU;
S.M.MERCANLIGİL;T.K.MERDOL;G.PEKCAN;E.YILDIZ;hatipoğlu,yenilenmiş 6.baskı,2011