Dışkılamanın sıklığı ve hacmi bireyden bireye değişmekle birlikde dışkılamnın gecikmesi yahut dişkinin sert- kuru ve dişkilama çok güçlükle İse konstipasyon olarak kabul edilir.Normal dışkılama haftada 3 ile 12 kezdir. Bundan daha seyrek dışkılama kabızlık olarak tanımlanır.
KABIZLIK NEDENLERİ:
Gayrikâfi posa ve likit alımı
fizikî hareketin azlığı
gebelik
yaşlılık
ilaclar ==>anestetikler, antihipertansifler,antidepresif ve kansızlık için kulanılan ilaçlar
metobolik bozukluklar==> hiperglisemi, üremi
endokrin bozukluklar==> hipotoidz, hiperkalsemi, üremi
Anüsün, rektumun ve kolonun yapısal yahut fonksiyonel bozuklukları
nörojenik anormallikler
psikojenik bozukluklar
hamilelik
Illetin en önemli belirtileri:başağrısı,sinirlilik, hazımsızlık, paslı lisan, nefeste kötü koku,
karında gerginlik veşişkinlik.
Her sabah kalkınca 2-3 adet kuru kayısı yahut 1 -2 kasık kayısı-erık marmelatı yiyiniz ve 1 bardak ılık su içiniz.
Öğün saatlerinizi düzenleyin . her gün tıpkı saatte kahvaltı yapın ve yemeklernizi yiyin.Her öğünden 30dak sonra tuvalet gereksinimi için vakit ayırılmalı.
Gün içinde dışkılama hissi geldiğinde geçiştirlilmemeli
yemeklerin cok sıcak yahut çok soğuk olmamasına dikkat edilmeli
yemek tarafken lokmaları uygunca cignemeli
Çaylarınız mümkün hayli açık olsunç koyu çay içmek de kabızlığı tetikler.
her öğünde kesinlikle bol zerzevat ve salata bulunmalı
prinç ve makarna mahalline bulgur yahut kepekli makarna tercih edilmeli.
Zerzevat , mercimek corbası üzere posa bedeli yüksek olan çorbalar tüketilmeli
bol ölçüde likit tüketilmeli ( günde 10-12 bardak) su,süt, meyve suyu, ayran, komposto bitki çaylar .
bol meyve tüketilmeli ve kabuklarıyla yenilebilen meyvelrin kabukları soyulmamalı
erik, incir, kuru kayısı üzere meyvelerin rüketimi artırılmalı.
Nohut , kurufasulye, mercimek,bulgurgibi bakliyatların tüketimi artırılmalı
Kepekli ekmek ,çavdar yahut tam buğday ekmeği tüketiniz.
nizamlı egzersiz spor yapılmalı. Yürüyüş, yüzme üzere aktiviteler bagırsakları çalıştırır.
Hekiminize istişareden ilaç kullanmayın.
Sinemaki bitkisini içeren çayları katiyetle içmeyin. Bu çeşit çayların birçok yan tesiri vardır.bağırsaklada bulunan hücrelere zarar vererek vakitle işlev görmemesine neden olurlar.
kabızlık problemıı uzun mühlet devam edrse kesinlikle doktora gidilmeli..
ÖRNEK MENÜ
Sabah kalkınca :3-4 ader kuru kayısı + 1 bardak ılık su
KAHVALTI:
1-2 bardak çok açık çay yahut bitki çayı
Yumurta
Peynir
Zeytin
Domates-salatalık
1-2 dilim kepekli ekmek
ARA: 1-2 porsiyon meyev
ÖĞLEN:
1 kase zerzevat, mercimek yahut ezogelin çorba
Etli zerzevat yemegi
Cacık
1-2 dilim kepekli ekmek
Salata
ARA: kepekli biskuvi yahut grissini
1-2 porsıyon meyva
AKSAM:
1 kase sebze- mercimek yahut ezogelin corba
1 porsiyon etli kurubaklagil yemegi
1 porsiyon bulgur pilavı yahut kepekli makarna
Salata
GECE:
1-2 Porsiyon meyve yahut komposto
KABIZLIK NEDENLERİ:
Gayrikâfi posa ve likit alımı
fizikî hareketin azlığı
gebelik
yaşlılık
ilaclar ==>anestetikler, antihipertansifler,antidepresif ve kansızlık için kulanılan ilaçlar
metobolik bozukluklar==> hiperglisemi, üremi
endokrin bozukluklar==> hipotoidz, hiperkalsemi, üremi
Anüsün, rektumun ve kolonun yapısal yahut fonksiyonel bozuklukları
nörojenik anormallikler
psikojenik bozukluklar
hamilelik
Illetin en önemli belirtileri:başağrısı,sinirlilik, hazımsızlık, paslı lisan, nefeste kötü koku,
karında gerginlik veşişkinlik.
Her sabah kalkınca 2-3 adet kuru kayısı yahut 1 -2 kasık kayısı-erık marmelatı yiyiniz ve 1 bardak ılık su içiniz.
Öğün saatlerinizi düzenleyin . her gün tıpkı saatte kahvaltı yapın ve yemeklernizi yiyin.Her öğünden 30dak sonra tuvalet gereksinimi için vakit ayırılmalı.
Gün içinde dışkılama hissi geldiğinde geçiştirlilmemeli
yemeklerin cok sıcak yahut çok soğuk olmamasına dikkat edilmeli
yemek tarafken lokmaları uygunca cignemeli
Çaylarınız mümkün hayli açık olsunç koyu çay içmek de kabızlığı tetikler.
her öğünde kesinlikle bol zerzevat ve salata bulunmalı
prinç ve makarna mahalline bulgur yahut kepekli makarna tercih edilmeli.
Zerzevat , mercimek corbası üzere posa bedeli yüksek olan çorbalar tüketilmeli
bol ölçüde likit tüketilmeli ( günde 10-12 bardak) su,süt, meyve suyu, ayran, komposto bitki çaylar .
bol meyve tüketilmeli ve kabuklarıyla yenilebilen meyvelrin kabukları soyulmamalı
erik, incir, kuru kayısı üzere meyvelerin rüketimi artırılmalı.
Nohut , kurufasulye, mercimek,bulgurgibi bakliyatların tüketimi artırılmalı
Kepekli ekmek ,çavdar yahut tam buğday ekmeği tüketiniz.
nizamlı egzersiz spor yapılmalı. Yürüyüş, yüzme üzere aktiviteler bagırsakları çalıştırır.
Hekiminize istişareden ilaç kullanmayın.
Sinemaki bitkisini içeren çayları katiyetle içmeyin. Bu çeşit çayların birçok yan tesiri vardır.bağırsaklada bulunan hücrelere zarar vererek vakitle işlev görmemesine neden olurlar.
kabızlık problemıı uzun mühlet devam edrse kesinlikle doktora gidilmeli..
ÖRNEK MENÜ
Sabah kalkınca :3-4 ader kuru kayısı + 1 bardak ılık su
KAHVALTI:
1-2 bardak çok açık çay yahut bitki çayı
Yumurta
Peynir
Zeytin
Domates-salatalık
1-2 dilim kepekli ekmek
ARA: 1-2 porsiyon meyev
ÖĞLEN:
1 kase zerzevat, mercimek yahut ezogelin çorba
Etli zerzevat yemegi
Cacık
1-2 dilim kepekli ekmek
Salata
ARA: kepekli biskuvi yahut grissini
1-2 porsıyon meyva
AKSAM:
1 kase sebze- mercimek yahut ezogelin corba
1 porsiyon etli kurubaklagil yemegi
1 porsiyon bulgur pilavı yahut kepekli makarna
Salata
GECE:
1-2 Porsiyon meyve yahut komposto