iltasyazilim
FD Üye
kaç değişiklik termometre vardır özellikleri nelerdir?
3 çeşitlilik termometre vardır Bunlar;
1 Gazlı termometreler: Gazın sıcaklık karşı genleşmesi prensibine dayanarak yapılan termometrelerdir Fazla alıngan ölçümler yapılır ve fazla elverişli değillerdir
2 Metal termometreler (Katı Termometreler): Metaller ısındıklarında boyları uzarlar Soğutulduklarında ise boyları kısalır Bu prensipten yararlanılarak bu termometreler yapılmışlardır Sanayide, fazla yüksek sıcaklık gerektiren yerlerde, fırınlarda, elektrik ocaklarında, su ısıtma kazanlarında, arabalarda hararet göstergesi olarak yaygın biçimde kullanılmaktadır
3 Sıvılı termometreler: Sıvıların genleşme prensibinden yola çıkılarak yapılmıştır Saydam, sırça bir muhafaza içindedirler 3 ’e ayrılır:
Alkollü termometre: Alkolün donma noktası 114° C, kaynama noktası ise 78 °C'dir Alkolün bu özelliğinden faydalanarak soğuk bölgelerde hava ölçüm termometreleri olarak kullanılmıştır
Cıvalı termometre: Civanın donma noktası 39° C, kaynama noktası ise 358 °C'dir Bu özelliğinden faydalanarak sıcak bölgelerde termometre olarak kullanılmaktadır
Hasta termometre: Gövde sıcaklığını ölçen termometrelerdir 30 °C ile 45 °C aralarında bölmelendirilmişlerdir Beden sıcaklığı 32 °C 37 °C arası olduğundan 40 °C ’nin üzeri de tehlike sınırı olduğu için bölünen sayıları aza indirilmiştir İçerisindeki cıva ısıtıldığında sıcacık bir şekilde yükselirken, soğuduğu vakit inme özelliğine sahip değildir Sallama ve çırpma yöntemi ile cıva birincil bulunduğu konuma getirilir
*
3 çeşitlilik termometre vardır Bunlar;
1 Gazlı termometreler: Gazın sıcaklık karşı genleşmesi prensibine dayanarak yapılan termometrelerdir Fazla alıngan ölçümler yapılır ve fazla elverişli değillerdir
2 Metal termometreler (Katı Termometreler): Metaller ısındıklarında boyları uzarlar Soğutulduklarında ise boyları kısalır Bu prensipten yararlanılarak bu termometreler yapılmışlardır Sanayide, fazla yüksek sıcaklık gerektiren yerlerde, fırınlarda, elektrik ocaklarında, su ısıtma kazanlarında, arabalarda hararet göstergesi olarak yaygın biçimde kullanılmaktadır
3 Sıvılı termometreler: Sıvıların genleşme prensibinden yola çıkılarak yapılmıştır Saydam, sırça bir muhafaza içindedirler 3 ’e ayrılır:
Alkollü termometre: Alkolün donma noktası 114° C, kaynama noktası ise 78 °C'dir Alkolün bu özelliğinden faydalanarak soğuk bölgelerde hava ölçüm termometreleri olarak kullanılmıştır
Cıvalı termometre: Civanın donma noktası 39° C, kaynama noktası ise 358 °C'dir Bu özelliğinden faydalanarak sıcak bölgelerde termometre olarak kullanılmaktadır
Hasta termometre: Gövde sıcaklığını ölçen termometrelerdir 30 °C ile 45 °C aralarında bölmelendirilmişlerdir Beden sıcaklığı 32 °C 37 °C arası olduğundan 40 °C ’nin üzeri de tehlike sınırı olduğu için bölünen sayıları aza indirilmiştir İçerisindeki cıva ısıtıldığında sıcacık bir şekilde yükselirken, soğuduğu vakit inme özelliğine sahip değildir Sallama ve çırpma yöntemi ile cıva birincil bulunduğu konuma getirilir
*