Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kadının Kariyeri Önündeki Engeller!

Kadının Kariyeri Önündeki Engeller!
0
37

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
Kadının Kariyeri Önündeki Engeller! 1548599269 1548599269 kadininkariyerionundekiengeller5c4dbfe99740fkadininkariyerionundekiengeller5c4dbfe99740f kadininkariyerionundekiengeller5c4dbfe99740f Günümüzde kadınlar iş yaşamındaki yerlerini aldı Bilhassa büyük şehirlerde konut ve iş arasında koşturan kadınlara epeyce sık rastlıyoruz Ama kendi parasını kazanmak, kadına pek fazla yönden avantaj ve mutluluk sağlasa da, beraberinde yeni sorunlar getirmiyor yok Bunlardan ilk akla gelen, kariyer yolunda karşılaşın problemler ve bunların kadının üzerinde yarattığı stres Çoğu bayan kariyer basamaklarında tökezliyor Bunun sebebi her ne kadar olumsuz egzersiz koşulları gibi görünse de asıl engel kadının kendisi Çünkü kadınlar kariyer yapmaya öyle hevesli değiller Kariyer yapan kadınlar neden idare merenlerini koşar adım çıkamıyor? Neden çoğunun soluğu güya yolda kesiliyor? Neden yokuş noktalarda çok eksik bayan var? Kadının ilerlemesini engelleyen ne? Bu soruların cevaplarını bulmak üzere, 10 ülkede 2500 kişiyi kapsayan Kültürlerarası Iş Aile Dengesibaşlıklı büyük çaplı bir araştırma yapılıyor Araştırmada, kadınların kariyer basamaklarında tökezlemesinde veya çabuk çıkarak tepeye ulaşmasında kültürlerin etkisi irdeleniyor, kültürlerarası farklar karşılaştırılıyor, iş ve aile dengesini etkileyen faktörler belirleniyor ABD, Kanada, İspanya, Hindistan, Tayvan, Türkiye, Ukrayna, Endonezya, Avusturalya ve İsrail'de yapılan bu araştırmada finans, eğitim, sıhhat ve imal sektöründe çalışan kadınlar ve erkeklerle derinlemesine mülakatlar yapılıyor Türkiye’de de buna aynı bir araştırma yürütülüyor Amaç, kadınların tepelere çıkmasını kimin engellediğini bulmak Kadın farklı alanlara yönlendirilmiş bahanelerin arkasına mı saklanıyor, yoksa engelleri koyan kendisi mi? Araştırmacılar tepedeki idareci kadınlardan fazla şaşılacak itiraflar geldiğini söylüyor Eğer ortada bir yol ayrımı varsa bayan aileyi seçiyor “Ailem zarar görecekse işimi bırakabilirim diyebiliyor Ailesindeki denge, uyum bozulmasın istiyor Cümbür Cemaat memnun olduğu, kimse zarar görmediği sürece bayan kariyere bedel veriyor Kadınlarda hep başkalarını hoşnutluk, her zaman onaylanma çabası var Kariyer: Olmazsa olmaz mı? Kadınlar yükselemeyişlerini çoğunlukla dış faktörlere bağlıyor, fakat kendilerinin de bunda payı olduğunu, bu yüzden artık kendileriyle yüzleşme zamanının geldiğini göz ardı ediyorlar Yüzleştiklerinde ne değişecek? Gaye mevcut sistemi başkalaşmak olmalı, o zaman kadınlar mevcut sistem içinde daha fazla var olabilecek Sistemi değiştirmenin ön koşulu da sistemin içine girmek Ama şunu unutmamak gerekiyor, tepeye geldikten daha sonra dengeli bir ortam sağlanmalı ancak uzun saatler kastetmek zorunda kalınmasın Uzmanlar bu araştırmanın, yani bir nevi yüzleşmenin sonucunda açıklığa kavuşacak konuları da kadınların kendilerine koyduğu engeller, cinsiyet rollerine ilişkin tutumlar, toplumsal değerleri sorgulamadan içselleştirmek, iş – aile çatışması ve suçluluk duygusuyla başa çıkamamak, özgüven eksikliği, uyuşmama, ne istediğini bilememek, kendini geliştirme ve koşullarını değişiklik isteği, inancı ya da imkânı olmamak, sistemin değiştirilemeyeceğine duyulan inanç, sistemi destekleme zorunluluğunu hissetmek, kariyerde yükselmeyi tercih etmemek kariyer yönelimli olmamak, kariyerde yükselmenin zorluklarını göze almamak olarak sıralıyor Erkek yöneticiler engel mi? Kadınların kariyer yarışında karşılarına çeşitli engeller çıkartan erkek yöneticilerin de kendilerine tarafından açıklamaları, düşünceleri var Bazı erkek yöneticiler, “Neden kadınları geliştirme programlarınız yok diye sorulduğunda, “Çünkü ben kadın çalışanlarıma böyle bir program sunarsam, erkek çalışanlarıma objektif davranmış olamam racevabını veriyorlar Bu görüşteki erkek yöneticilere kadar bayan ve erkek arasında zaten bir fark yok, dolayısıyla desteklenmeyi gerektirecek bir şart da yok Onlara tarafından kayda değer olan istikrar, çok çalışma gibi faktörler Ama biliyoruz fakat kadın ve erkeğin kariyer gelişiminde aldıkları eğitimler çok kayda değer Diyelim fakat erkek idareci bir çalışanını bir vakit kalması için yurtdışına yollayacak Ben bayan çalışanımı yollayamam Onun bir ailesi vardiyor temiz kalpli, fakat bilinçaltında Herhangi bir erkek çalışanım gitse daha iyi olurdiye düşünüyor Herhangi bir pozisyon değişikliği söz konusu olduğunda ise kadının orada çok yıpranacağını varsayıyor, lakin kadına ne düşündüğünü sormuyor bile Kimi erkek yöneticinin ise ya kadınların kapasitesi hakkında bilgisi değil veya önyargılı “Ben kadın çalışanıma bu görevi veririm, ama bir vakit daha sonra vazgeçebilir diye düşünüyor Erkek yöneticiler eğer kadınları yönetici pozisyonuna getirecek olurlarsa beraber niyetlenmek zorunda kalacaklar Bu noktada, old boys network (eski çocuklar şebekesi) denilen şey ortaya çıkıyor Erkek yöneticiler defalarca birlikte gece kulüplerine, barlara gider, futbol oynarlar Eğer kadın idareci aralarına katılırsa, bu irtibat ağının içine giremeyecek, şakalar yapamayacak Kimi erkek yönetici de gücü elde alıkoyma isteğiyle kadın yöneticileri istemiyor Çünkü erkekler gücü paylaşmayı sevmiyor Ya kadın yöneticilerin koyduğu engeller? Yapılan araştırmalarda kadınların, bayan yöneticilerle hedeflemek istemedikleri ortaya çıkmış Burada bayan yöneticilerin, bazen diğer bayan elemanları yeterince desteklemediği görüşü ortaya çıkıyor Bu konuda en sık rastlanan yaklaşma Ben yaptım, sen de yapabilirsin “Ben seni niye destekleyeyim?oluyor Kadın idareci kendini referans alıyor ve Bana kimse destek olmadıdiyor