Suadiye Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Ocal Kuzum yaşam uzatan 6 super gıdayı dengeli bir şekilde alan kadınların daha sağlıklı bir yaşam surdurebileceğini soyluyor
Kuzum’a gore bu gıdalar duşuk yağ oranına sahip yoğurt,somon ve sardalya gibi yağlı balıklar, fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller,domates,D vitamini kaynağı besinler, cilek, boğurtlen gibi meyveler
Kadınlar icin 6 super gıda onerisi ve bunların faydaları
imageskadinlardaomruuzatangidalar5ad5942b07e6a
Duşuk yağlı yoğurt
Henuz kanıtlanmamış olmakla birlikte, haftada uc ila beş kez tuketilen az yağlı yoğurdun kadınlarda goğus kanseri riskini azalttığı yolunda goruşler var Ayrıca uzmanlar yoğurtta bulunan faydalı bakterilerin (probiyotikler) insan sağlığına cok olumlu etkileri bulunuyor Barsakları ve sindirim sistemini duzenliyor, rahatlatıyor Ayrıca kadınlarda mide ulseri ve vajina enfeksiyonu risklerini azaltıyor
Yağlı balıklar
Haftada iki uc kez yenebilecek bu balıklarda en yararlı unsur Omega3 yağ asitleridir Somon, sardalye vb gibi balık ceşitleri, hucre zarını guclendirdikleri gibi, kalp hastalığı, hipertansiyon, depresyon, eklem ağrısı gibi rahatsızlıklara karşı korunmaya katkıda bulunuyorlar
Fasulye
Kadınların haftada en az uc dort kez yemelerinde buyuk yarar olan fasulye protein ve lif acısından da son derece zengin bileşimleriyle, kalp krizi ve goğus kanseri riskini azaltıyor Ayrıca kadınlık hormonlarının dengeli ve istikrarlı olmasına katkıda bulunuyor Uluslararası kanser araştırmalarına yer veren International Journal of Cancer adlı bilimsel makale dergisi araştırmacıların fasulye turlerinin ve mercimeğin goğus kanserini onleyici etkileri olabileceğine dair bazı calışmalar bulunduğunu duyuruyor
Domates (diğer kırmızı meyveler: karpuz, kırmızı uzum, kan portakalı)
Kadınların domates, kan portakalı ve karpuz gibi likopen zengini gıdaları haftada uc beş kez tuketmeleri tavsiye ediliyor Guclu bir anti oksidan olan likopenin erkeklerde prostat kanseri riskini azalttığı gibi, kadınlarda da meme kanseri riskini azalttığını ortaya koyan yeni araştırmalar var
D vitamini ile takviye edilmiş az yağlı sut veya portakal suyu
Kadınların gunde belirli miktarlarda D vitaminine ihtiyacı bulunuyor Kalsiyumun kemiklere faydalı olabilmesi icin barsaklardan emilmesi gerekiyor D vitamini alımı kadınlarda kalsiyum kaybı nedeniyle kemik kırılmalarına kadar olumsuz sonuclara yol acabilen osteoporozun yanı sıra şeker hastalığı, multiple sclerosis (MS), goğus, kolon ve yumurtalık kanseri risklerini de azaltıyor Kaliforniya Universitesi’nde yapılan araştırmalar D vitaminin barsak ve yumurtalık kanserini onleme potansiyeli olduğunu ortaya koydu
Cilek ve boğurtlen
Cilek, boğurtlen, kızılcık ve ahududu gibi meyveler aynı şarapta olduğu gibi anti kanserojen ozelliklere sahip ve hucre onarıcı olduğu bilinen antokyan maddesini icerirler Antokyanlar meme, mide ve bağırsak kanseri risklerini azaltan onemli antioksidanlar arasındadır C vitamini ve folik asit acısından cok zengin olan bu meyveler, cildin yaşlanmaya karşı korunmasına da katkıda bulunuyorlar
Kuzum’a gore bu gıdalar duşuk yağ oranına sahip yoğurt,somon ve sardalya gibi yağlı balıklar, fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller,domates,D vitamini kaynağı besinler, cilek, boğurtlen gibi meyveler
Kadınlar icin 6 super gıda onerisi ve bunların faydaları
imageskadinlardaomruuzatangidalar5ad5942b07e6a
Duşuk yağlı yoğurt
Henuz kanıtlanmamış olmakla birlikte, haftada uc ila beş kez tuketilen az yağlı yoğurdun kadınlarda goğus kanseri riskini azalttığı yolunda goruşler var Ayrıca uzmanlar yoğurtta bulunan faydalı bakterilerin (probiyotikler) insan sağlığına cok olumlu etkileri bulunuyor Barsakları ve sindirim sistemini duzenliyor, rahatlatıyor Ayrıca kadınlarda mide ulseri ve vajina enfeksiyonu risklerini azaltıyor
Yağlı balıklar
Haftada iki uc kez yenebilecek bu balıklarda en yararlı unsur Omega3 yağ asitleridir Somon, sardalye vb gibi balık ceşitleri, hucre zarını guclendirdikleri gibi, kalp hastalığı, hipertansiyon, depresyon, eklem ağrısı gibi rahatsızlıklara karşı korunmaya katkıda bulunuyorlar
Fasulye
Kadınların haftada en az uc dort kez yemelerinde buyuk yarar olan fasulye protein ve lif acısından da son derece zengin bileşimleriyle, kalp krizi ve goğus kanseri riskini azaltıyor Ayrıca kadınlık hormonlarının dengeli ve istikrarlı olmasına katkıda bulunuyor Uluslararası kanser araştırmalarına yer veren International Journal of Cancer adlı bilimsel makale dergisi araştırmacıların fasulye turlerinin ve mercimeğin goğus kanserini onleyici etkileri olabileceğine dair bazı calışmalar bulunduğunu duyuruyor
Domates (diğer kırmızı meyveler: karpuz, kırmızı uzum, kan portakalı)
Kadınların domates, kan portakalı ve karpuz gibi likopen zengini gıdaları haftada uc beş kez tuketmeleri tavsiye ediliyor Guclu bir anti oksidan olan likopenin erkeklerde prostat kanseri riskini azalttığı gibi, kadınlarda da meme kanseri riskini azalttığını ortaya koyan yeni araştırmalar var
D vitamini ile takviye edilmiş az yağlı sut veya portakal suyu
Kadınların gunde belirli miktarlarda D vitaminine ihtiyacı bulunuyor Kalsiyumun kemiklere faydalı olabilmesi icin barsaklardan emilmesi gerekiyor D vitamini alımı kadınlarda kalsiyum kaybı nedeniyle kemik kırılmalarına kadar olumsuz sonuclara yol acabilen osteoporozun yanı sıra şeker hastalığı, multiple sclerosis (MS), goğus, kolon ve yumurtalık kanseri risklerini de azaltıyor Kaliforniya Universitesi’nde yapılan araştırmalar D vitaminin barsak ve yumurtalık kanserini onleme potansiyeli olduğunu ortaya koydu
Cilek ve boğurtlen
Cilek, boğurtlen, kızılcık ve ahududu gibi meyveler aynı şarapta olduğu gibi anti kanserojen ozelliklere sahip ve hucre onarıcı olduğu bilinen antokyan maddesini icerirler Antokyanlar meme, mide ve bağırsak kanseri risklerini azaltan onemli antioksidanlar arasındadır C vitamini ve folik asit acısından cok zengin olan bu meyveler, cildin yaşlanmaya karşı korunmasına da katkıda bulunuyorlar