Kadınların ömrüne ömür katacak 6 beslenme kaynağı Kadınların ömrüne ömür katacak 6 besin kaynağı ASM Suadiye Tıp Merkezi Gıda ve Diyet Uzmanı Canan Öcal Kuzum yaşam uzatan 6 süper gıdayı dengeli bir şekilde bölge kadınların daha sağlıklı bir hayat sürdürebileceğini söylüyor Kuzum’a tarafından bu gıdalar düşük yağ oranına sahip yoğurt; somon ve sardalya gibi yağlı balıklar, fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller, domates, D vitamini kaynağı besinler, çilek, böğürtlen gibi meyveler Kadınlar için 6 süper gıda önerisi ve bunların faydaları Düşük yağlı yoğurt Demin kanıtlanmamış olmakla birlikte, haftada üç ila beş defa tüketilen az yağlı yoğurdun kadınlarda göğüs kanseri riskini azalttığı yolunda fikirler var Ayrıca uzmanlar yoğurtta bulunan yardımcı bakterilerin (probiyotikler) insan sağlığına çok olumlu etkileri bulunuyor Barsakları ve sindirim sistemini düzenliyor, rahatlatıyor Hem kadınlarda mide ülseri ve vajina enfeksiyonu risklerini azaltıyor Yağlı balıklar Haftada iki üç kere yenebilecek bu balıklarda en yararlı unsur Omega3 yağ asitleridir Somon, sardalye vb gibi balık çeşitleri, hücre zarını güçlendirdikleri gibi, yürek hastalığı, hipertansiyon, bunalım, eklem ağrısı gibi rahatsızlıklara karşısında korunmaya katkıda bulunuyorlar Fasulye Kadınların haftada en az üç dört kez yemelerinde büyük fayda olan fasulye protein ve lif açısından da son derece varlıklı bileşimleriyle, kalp krizi ve göğüs kanseri riskini azaltıyor Hem kadınlık hormonlarının dengeli ve kararlı olmasına katkıda bulunuyor Uluslararası kanser araştırmalarına yer veren International Journal of Cancer adlı bilimsel makale dergisi araştırmacıların fasulye türlerinin ve mercimeğin göğüs kanserini önleyici etkileri olabileceğine dair bir takım incelemeler bulunduğunu duyuruyor Domates (diğer kırmızı meyveler: karpuz, kırmızı üzüm, kan portakalı) Kadınların domates, kan portakalı ve karpuz gibi likopen zengini gıdaları haftada üç beş kez tüketmeleri öğüt ediliyor Dinç bir anti oksidan olan likopenin erkeklerde prostat kanseri riskini azalttığı gibi, kadınlarda da meme kanseri riskini azalttığını ortaya koyan yeni araştırmalar var D vitamini ile yardım edilmiş az yağlı süt veya portakal suyu Kadınların günde belirtilmiş miktarlarda D vitaminine ihtiyacı bulunuyor Kalsiyumun kemiklere yararlı olabilmesi için barsaklardan emilmesi gerekiyor D vitamini alımı kadınlarda kalsiyum kaybı nedeniyle kemik kırılmalarına değin olumsuz sonuçlara yol açabilen osteoporozun yanı sıra diyabet, multiple sclerosis (MS), göğüs, kolon ve yumurtalık kanseri risklerini de azaltıyor Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar D vitaminin barsak ve yumurtalık kanserini önleme potansiyeli olduğunu ortaya koydu id Çilek, böğürtlen, kızılcık ve ağaççileği gibi meyveler Benzer şarapta olduğu gibi anti kanserojen özelliklere sahip ve hücresel onarıcı olduğu aşina antokyan maddesini içerirler Antokyanlar meme, mide ve bağırsak kanseri risklerini azaltan önemli antioksidanlar arasındadır C vitamini ve folik asit açısından fazla zengin olan bu meyveler, cildin yaşlanmaya aleyhinde korunmasına da katkıda bulunuyorlar