Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kafatası Parçalanan Adamın Görüntüsü, İmplantlar ile Düzeldi

Kafatası Parçalanan Adamın Görüntüsü, İmplantlar ile Düzeldi

elektronikci

FD Üye
Etkileşim
3
F-D Coin
69

İstanbul’da yaşayan 45 yaşındaki Ali Çiftçi’nin hayatı, doğum gününde konutuna giren hırsızla tamamen değişti. Hırsızla girdiği gayret sırasında 3. katta bulunan meskeninin penceresinden düşen Çiftçi’nin bedeninde ve bilhassa de kafatasında büyük hasar meydana geldi. Kafatası yüzde 83 oranında ziyan gören bahtsız adam; aylarca süren ağır bakım ve iki yıl boyunca girdiği sayısız ameliyat ile birlikte hayata tutundu.

2 yılın sonunda ise Çiftçi’nin ağır hasarlı kafatası, büyük oranda eski haline getirildi. Çiftçi’nin başına, Sıhhat Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Medikal Tasarım ve Üretim Merkezi tarafından özel olarak üretilen titanyum kafatası parçacıkları nakledildi. Eski imgesine kavuşan Çiftçi, başına gelenleri ve sonrasında yaşadığı kuvvetli süreci AA’ya anlattı.

Doktorlar ona 'mucize adam' diyor

40c6ce4d1a7187407953fc74f211332fdab53d2b.jpeg

Doğum gününde eşi ve iki çocuğuyla birlikte olduğu sırada meskene hırsız girdiğini fark eden Ali Çiftçi, boğuşmanın akabinde hırsızla birlikte camdan düşmüş; Çiftçi altta kalırken hırsızın onun üstüne düşmesi sebebiyle hırsız darbe almadan kurtulmuştu. Daha sonrasında Çiftçi’nin üzerine basarak duvara tırmanan ve kaçan hırsız, o günden beridir de faili meçhul olarak kaldı.

Bunu takiben yaklaşık olarak 6 ay ağır bakımda kalan ve 2 yıl boyunca pek çok operasyona giren Çiftçi, yaşama sıkı sıkıya tutundu. Hayatta kalma talihinin hekimlerce yalnızca yüzde 10 olarak görüldüğünü tabir eden Çiftçi, o sırada başından geçenleri "Hastaneye gittiğim vakit hekimler benim için 'Mucize adam geldi.' derlerdi. O vakit ne olduğunu gerçek dürüst algılayamazdım zira çok ağrılarım vardı. Daima başım dönerdi, gözüm kararırdı. Kaldırımda daima en solda yürürdüm, düşersem otomobillerden uzak olayım, otomobillerin altında kalmayayım diye düşünürdüm." biçiminde aktarıyor.

13f8a8229701aeff43d737e114f69754356d1c15.jpeg

Tabii Çiftçi’nin kaygıları, yalnızca hayatta kalmayı başarmasıyla son bulmamış. Çiftçi, büyük oranda deforme olan baş biçimi sebebiyle, sıhhat sıkıntılarına ek olarak bir de görünüşü kaynaklık buhran yaşamış. O vakitler görünüşünden çok rahatsız olduğunu belirten Çiftçi, yaşadıklarını ve sokaktaki insanların ona karşı tavrını şu sözlerle anlatıyor:

"Mikrop kapmamak için başıma devamlı şapka takardım ve dışarı çıktığımda beni görenler daima gülerdi, 'Şuna bak.' falan derlerdi. Kafatası modüllerinin nakledildiği son ameliyattan sonra bunların hepsi geride kaldı. Artık çok yeterliyim, başım eski formuna kavuştu. Evvelden beşerler tuhaf tuhaf bakıyorlardı, 'Bu adamın başı nasıl?' diye konuşuyorlardı. Allah'a şükürler olsun sıhhatime kavuştum."

Neyse ki artık Çiftçi’nin sıhhati, bahtsız kaza meydana gelmeden evvel olduğu kadar iyi bir durumda. Artık eski günlerde olduğu üzere çalışabildiğini belirten Çiftçi, “Talihsiz olay hiç yaşanmamış gibiyim. Yalnızca bedenimde platinler var. İşverenlerim bundan şad, ben de mutluyum. Elimden gelen uğraşı gösteriyorum, hafta sonları ek mesai yapıyorum. Yani öldü denilen insan şu anda çalışıyor." şeklinde aktarıyor.

Çiftçi'nin şikayetleri yüzde 90 oranında geriledi

7baeda77b69e845498a7e0532371a89691fca4dd.jpeg

SBÜ Gülhane Tıp Fakültesi Beyin ve Hudut Cerrahi Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkan Tehli de Çiftçi’nin yaşadığı tecrübenin son derece farklı olduğunu ve hastanelerine müracaat yapmadan evvel kafatası ile beynindeki kırık ve kanamaların ciddi boyutlarda olduğunu kaydediyor. Çiftçi’nin kafatasındaki hasarın boyutunun ve girdiği çok sayıda operasyonun ciddiyetinin altını çizen Tehli, hastaneye birinci geldiğinde Çiftçi’nin kafatasının yüzey alanının yüzde 64’ünün, hacimsel olarak ise yüzde 83’ünün olmadığını kaydediyor.

Operasyonlara başlamadan evvel Çiftçi’nin kafatasındaki hasar sebebiyle istikrar bozukluğu, yürüyememe, hafıza kaybı ile görme, yazma ve konuşmayla ilgili problemlerden şikayetçi olduğunu belirten Telhi, "Ameliyattan sonra hastanın şikayetlerinin gerilemeye başladığını gördük. Geldiğimiz noktada da şikayetlerinin yüzde 90 civarında gerilediğini net biçimde söyleyebiliriz." ifadelerini kullanıyor.

Çiftçi’nin geçirdiği operasyonların; estetik imgenin düzeltilmesine ek olarak nörolojik problemlerin giderilmesi için de kıymetli olduğuna dikkat çeken Telhi, mevzuya dair "Yaptığımız operasyon, beyindeki kan dolanımının ve beynin içerisinde bulunduğu beyin omurilik sıvısının akımının düzeltilmesinde son derece tesirli. Bu düzeldikten sonra da hastaların berbatlaşan nörolojik durumlarında düzelme olduğunu görüyoruz." formunda kaydediyor.

Çiftçi, üç boyutlu yazıcılarla hazırlanan implantlar ile hayata tutundu

9180741280377c26ce919db2f3765c441b055f90.jpeg

METÜM Müdürü Prof. Drç Simel Ayyıldız ise, Çiftçi’nin kafatasına yerleştirilen medikal implantların 3 boyutlu yazıcılar kullanılarak tasarlandığını ve yaratıldığını tabir ediyor.

Söz konusu implantların herkes için şahsa özel bir halde tasarlandığını ve büyük kemik kayıpları için kullanıldığını belirten Ayyıldız, “Medikal implantlar bir göğüs kafesinde de kafatasındaki bir kayıpta da kullanılabilir. Bunlar, bedenin rastgele bir yerinden alım yapılarak kayıpların giderilemediği ya da mevcuttaki protezlerin kullanılamadığı durumlarda kullanılıyor." şeklinde aktarıyor.

Kafatasında meydana gelen önemli kayba onarmak için modüller hazırlanmadan evvel Çiftçi’ye ilişkin ayrıntılı bilgilerin dikkatle incelendiğini kaydeden Ayyıldız, bu mevzuya ait olarak şu tabirleri kullanıyor:

"Hastaya ilişkin bilgi ve tomografiler merkezimize ulaştıktan sonra çeşitli özel yazılımlar kullanılarak hastanın kayıplarının olduğu alanlar 3 boyutlu hale getiriliyor. Sonrasında da 3 boyutlu yazıcılardan bu model çıkartılıyor. Böylelikle doktorun, ameliyattaymış üzere kayıp bölgesini görmesi sağlanıyor. Daha sonra üretilecek medikal implantlar tekrar özel yazılımlarla mühendislerimiz tarafından tasarlanıyor. Yerleştirilecek implantların modellerinin üretilmesi ve doktor onayı alındıktan sonraki aşamada titanyum implantlar üretiliyor ve ameliyatla hastaya yerleştiriliyor."