Kafein Kafein, ksantin bileşikleri grubundan olup, aynı gruptaki teofilin ve teobrominile birlikte, ayrıca doğada fazla bulunur, ayrıca de halk kadar yaygın olarak kullanılır Bu alkaloidler kahve, akarsu, kakao ve kola gibi içeceklerde bulunur; bunların arasında en fazla kafein, bir fincanda 150 mg la, pişirilmiş kahvede bulunur Bu içeceklerin kökeni bilinmemektedir Kafein, santral asap sisteminde kortikal fonksiyonu arttıran kuvvetli ve genel bir stimülan olduğu kadar, medüller merkezleri de stimüle eder Bu maddenin en bariz etkisi ve yaygın kullanımının temelinin santral stimülasyon olmasına rağmen, manâlı başka etkileri de vardır: miyokard direkt stimüle olur; eksilen serebral dolaşıma karşı periferik kan damarları genişler; hafifçe diüretik bir tesir olur; gastrik salgı artar vekafein5c52aff2b3dc4alt kafein5c52aff2b3dc4alt kafein5c52aff2b3dc4alt kafein5c52aff2b3dc4alt bolizma hızı yükselir Tolerans ve alışılmışlık mutlaka görülür, lakin sadece birkaç gün başağrısı ve irritabiliteden diğer abstinans semptomu olmaz Neyse oysa kafeinli içecekler, ciddi farmakolojik bozukluklara yol açmadan insanlara haz veren birkaç maddeden biridir Kafeinin psikostimülan olarak uygulanması enderdir ve psikiyatrik uygulamalarda da yeri yoktur Kafeinin esas terapötik kullanımları baş ağrısı tedavisinde analjeziklerle ve migrende ergot alkaloidleriyle kombine olaraktır