Kafkasların gençlik sırrı, uzun ve sağlıklı yaşam iksiri olarak kabul edilen kefir, kış aylarında düşen bağışıklık sisteminin de bir numaralı kalkanı.
İçeriğindeki probiyotikler yani “dost bakteriler” sayesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan kefir, sütün kefir taneleriyle mayalandırılması sonucu elde ediliyor. Kefir mayası,beyazımtırak renkte, karnabaharı andırır şekilde ve genellikle bezelye veya fındık büyüklüğünde tanelerden meydana gelmiştir.
Kökeni Kafkas Dağlarında yaşayan topluluklara dayanan ve günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde tüketilen kefir kısaca fermente süttür. Bazı kaynaklarda “kefir” adının Türkçe “keyif”ten türetildiği belirtilmektedir. Kefir inek, koyun ve keçi sütünden hazırlanabilir. Fermantasyon sürecinden geçtiği için tadı hafif ekşidir. Sütten farkı “iyi” olarak tabir edilen ve sindirime yardımcı olan bakterilerden süte oranla daha çok içermesi ve kısa sürede bağırsak hareketi sağlamasıdır. Aynı zamanda, genel sağlığa katkıda bulunduğu bilinen pek çok vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir içecektir.
- Kefirin Faydaları Nelerdir?
- Kefir ve Bağışıklık Sistemi
Kefirin faydaları hakkında yapılan bir diğer araştırmaya göre, düzenli olarak kefir tüketmek tümör gelişimini önlüyor ve bu özelliği ile kanserin ilerlemesini durdurmak için kullanılabilecek gıdalar arasında gösteriliyor.
- Kefirin Besin Değeri
- Kefirle Yoğurt Arasında Ne Fark Var?
- Nasıl tüketelim ?